רון קופמן ואריה אלדד

נידון למאסר על אונס שלא ביצע ושוחרר

פרקליטתו: "העורך דין הקודם שלו אנס אותו להודות במעשה שלא ביצע"


עורכת הדין נגה ויזל הצילה נאשם שהודה באונס מ-16 שנות מאסר כשהצליחה להפוך ברגע האחרון את החלטת בית המשפט כאשר גרמה למתלוננות להודות ששיקרו. בראיון למשעל, עובדיה ורפאל סיפרה: "עורך הדין הקודם איים אליו שיישב 30 שנה, זה פשע". על אי-ענישת מתלוננות-שווא: "חייבים לשנות את זה"

מורה מהצפון נידון ל-16 שנות מאסר לאחר ששתי נערות הגישו נגדו תלונה על מעשי אונס ועבירות מין נוספות והוא הודה במעשים בעסקת טיעון. ברגע האחרון הצליחה עורכת דינו נגה ויזל לגרום למתלוננת אחת להודות ששיקרה, למצוא סתירות בעדותה של המתלוננת השניה, לשכנע את בית המשפט לבטל את ההרשעה ולהתעלם מההודאה ולהביא למחיקת כל האישומים נגד הנאשם.

בראיון לניסים משעל, ספי עובדיה ודרור רפאל סיפרה ויזל: "משפחת הנאשם התקשרו אלי, ואמרו לי שעורך הדין שלהם לא עונה והם לא יודעים מה קורה עם הלקוח. שאלתי מה עם התיק והם אמרו שאין להם אפילו פרוטוקול. נסעתי לבית המשפט בנצרת, הוצאתי את הפרוטוקול ואמרתי, מה אתם רוצים, הבן אדם הודה בפני שלושה שופטים, אין מה לעשות יותר, אין יותר מזה. הוא הודה שביצע מעל לשבע עבירות של אינוס, מעשה סדום, מעשים מגונים וכן איומים, עבירות המין הכי קשות שמופיעות בחוק העונשין. הוא הודה והיה אמור כבר להגיע לדיון בטיעונים לעונש. לאותן בנות כבר היו טיוטות של תביעות נזיקין נגדו".

"והוא לא עשה את זה", הדגישה עו"ד ויזל. "מתלוננת אחת הייתה מאוהבת בו והשנייה רצתה לזכות בתשומת לב, ואין ביניהן שום קשר. זה אפילו לא שתיים שהחליטו יחד להעליל על בן אדם. הן לא קשורות. אחת מהן בכלל לא הייתה תלמידה שלו. על פי כתב האישום שתיהן היו מתחת לגיל 16 (כאשר אירעו המקרים). הן עמדו על הדוכן, בכו והתמוטטו. אני הבאתי אותן לדוכן שלוש פעמים. עד שאחת נשברה ואמרה שזהו לא היה כלום, שיקרתי. ואחרי זה בית המשפט המליץ לפרקליטות לבדוק את עצמה ואכן הפרקליטות מחקה את כל סעיפי האישום שקשורים לעבירות המין. עכשיו המורה חזר הביתה ואושר גדול אצלו בבית".

משעל שאל כיצד אדם שלא ביצע עבירות, מודה בהן. "נכון נכון, זה כואב ועצוב", השיבה עו"ד ויזל, "עורך דינו הקודם אמר לו שאם לא יודה הוא יישב בכלא 30 שנה, ולכן עדיף לו להודות עכשיו ולא לנהל משפט על התיק". "הוא צריך אשפוז", אמר משעל. עו"ד ויזל ענתה: "כשבן אדם נמצא עם כאלה חשדות, המשפחה שלו נהרסת, ועורך הדין שלו אומר לו, בחיים לא תצליח לצאת מזה, יעשו עליך תקדים משפטי, תראה מה קרה לקצב, אז מה הוא מבין? הוא איש קטן. כשדיברתי איתו הוא בכלל לא דיבר ברור. הוא היה מרוסק. הוא לא הבין מה קורה איתו. עורך הדין אנס אותו להודות, וזה עורך דין פרטי שקיבל 160 אלף שקל על דיון בבית המשפט. עורך דין הזה, זה פשע. זה פשע. עכשיו כשהסתיים התיק אפשר לתבוע אותו ואת המדינה על כל העוול שנגרם לו (לנאשם). אני טענתי שיש כאן כשל בייצוג וצריך לנהל את התיק הזה מההתחלה".

משעל תהה איך שופטים מרשיעים אדם בעבירות כאלה חמורות, אותן לא ביצע. עו"ד ויזל השיבה: "נכון. אבל כשעורך הדין אמר לו להודות ולשתף פעולה, השופטים סמכו עליו. בדיון הראשון הם כמעט 'גלגלו אותי מכל המדרגות'. שאלו אותי, מה את רוצה בכלל? אפשר היה להבין לפי המבטים, מה את באה לבזבז לנו את הזמן? הרי הבן אדם הודה כבר. ואז, אחרי שהתחילה המתלוננת הראשונה להעיד, והגיעה עוד פעם, וכל שאר עדי ההגנה, וכל מה שקרה בתיק, ואז הם הבינו שרגע, שנייה, שזה בעצם עוול, שהם יכולים לקחת את זה על עצמם כי הם עשו טעות. ומזל שהם אפשרו לו לחזור מההודאה בגלל רשלנות עורך הדין, והתיק התחיל מההתחלה".

עובדיה תהה כמה חפים מפשע יושבים כעת בכלא. "המון אנשים יושבים והם חפים מפשע", אמרה ויזל. "לאנשים אין כוח והם אומרים שיש מתלוננת, אז בטח יאמינו לה. עורכי הדין שלהם אומרים להם, עדיף לכם להודות, עזבו, לא צריך לנהל את זה. בית משפט לא יאמין לכם בחיים". "מדובר במורה, אדם תרבותי, לא מישהו שהוא מתחת לממוצע", ציין משעל. "99% מהחשודים ונאשמים הם אנשים נורמטיביים, לא עבריינים", ענתה עו"ד ויזל. "זה יכול לקרות לכל אחד וזה מה שאנשים לא מבינים. בן אדם יכול להיכנס עם מישהי למעלית, היא תצא ותתלונן עליו". עובדיה טען שמעל ל-90% מהתלונות המיניות הן תלונות אמת. "לא", השיבה עו"ד ויזל, "יש 99% הרשעות, אבל אף אחד לא אומר שמי שהודה באמת ביצע. האדם הזה שאני ייצגתי יכול היה לרצות כבר שלוש שנים מה-16 שנגזרו עליו. הוא כבר היה אמור להיכנס לבית סוהר".

בנושא אי העמדה לדין של מתלוננות שווא, כמו במקרה הנוכחי, אמרה עו"ד ויזל: "יש תקנה של פרקליטות המדינה שאין להעמיד לדין מתלוננות שווא שהעלילו עלילות, כדי שלא לפגוע במתלוננות עתידיות. ולכן לא מעמידים אותן לדין. זה בלתי יאמן. והנה, זה בעצם התיק שאומר שאפילו אם אדם הודה בפני שלושה שופטים, ייתכן שזו תלונת שווא. את זה צריך להפנים. את ההנחיה הזו צריך לשנות ועובדים על זה. בינתיים הוא יכול לתבוע אותה אזרחית אם הוא רוצה".

20/03/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אילוסטרציה
אילוסטרציה  |  (צילום אילוסטרציה: ingimage)
Paris