גבי גזית

אבוטבול VS פרידמן

האם אשכנזים חולים יותר במחלות גנטיות? "כל האשכנזים הם קרובי משפחה"


פרופסור איתן פרידמן, מנהל המחלקה האונקו גנטית בבית החולים שיבא, התראיין בתוכניתו של גבי גזית בנושא המחלות הגנטיות והקשר שלהם למוצא העדות השונות.

"אני לא חושב שהאשכנזים נדונו לחלות יותר במחלות גנטיות", אמר פרופסור פרידמן. "מגוון המחלות הוא שונה בין 'אשכנזים' ל- 'לא אשכנזים'. לכל עדה יש את התחלואים הגנטיים הייחודים לה שנובעים בין השאר מהעובדה שאנחנו 'עם לבדד ישכון'. מקורם של כל האשכנזים בעולם מצוי ב-500-600 משפחות אי שם במאה ה-15. לכן אנחנו קרובים אחד לשני גנטית. אותה מציאות של 'עם לבדד ישכון' קיימת גם אצל היהודים שאינם אשכנזים".

עוד הוסיף פרידמן: "כאשר בוחנים את החלק האשכנזי של העם היהודי מבחינה גנטית, מגלים שכולם קרובי משפחה עד דרגה חמישית מקסימום. מתוך 13-14 מיליון היהודים בעולם, ישנם 9 מיליון אשכנזים. בגלל שמבחינה מספרית יש יותר יהודים אשכנזים בעולם, נראה שהם חולים יותר במחלות גנטיות".

למרות זאת, ציין הפרופסור כי אשכנזים חולים יותר בסרטן: "אנחנו יודעים שהסרטן היא פונקציה לא רק אצל יהודים אלא פונקציה של עניין אתני. למשל, האפרו-אמריקן, חולים יותר בסוג החמור של סרטן הערמונית. הערבים בסיכון נמוך יותר מהיהודים לחלות בסרטן השד. ובתוך היהודים, ל'אשכנזים' סיכוי גבוה יותר מה'לא אשכנזים'.

כשנשאל אם המיזוג בין העדות השפיע על הנטיות הגנטיות של הישראלים השיב הפרופסור כי לא עבר מספיק זמן כדי שיהיה לכך איזשהו אפקט גנטי. "אפקט גנטי לוקח בערך 500-600 אלף שנים. אנחנו קיימים בערך 69 שנים. לא עבר מספיק זמן בכדי שהעירוב בין העדות יהיה מספיק משמעותי. אני צופה  שמבחינת המראה החיצוני שלנו ב-10-20 השנים הבאות לא יהיה כל הבדל בין כל יהודי והקשר למוצאו"

על הסיכויים לחלות במחלות כמו טייזקס ובלום סינדרום, שאופייניות יותר לעדה האשכנזית אמר המומחה: "העשור המסוכן לחלות במחלות הוא גיל 70-80, מי שעבר את גיל 80 יש לו סיכוי יותר גבוה להגיע לגיל 90 מאשר מישהו בן 70". 

 

עריכה: איתמר זיגלמן

19/04/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris