גבי גזית

"אני חושש שנתחיל לדבר בצורה של אימוג'ים"

אסף אשתר על התפתחות שפת ה'וואטסאפ'


גבי גזית שוחח בתוכניתו עם השחקן וחובב השפה העברית, אסף אשתר על קיצורי הדרך שנוצרו בשפה העברית בעקבות המהפכה הטכנולוגית: "תמיד אפשר להאשים את המתקן האוטומטי"

השפה העברית היא שפה מתפתחת ומשתנה. גם אלו שעברית היא שפת האם שלהם מתקשים לדבר בעברית תקנית מבלי לבצע שגיאות. אסף אשתר, שחקן וחובב השפה העברית התייחס להתפתחות שעברה השפה בעקבות הודעות הטקסט, הרשתות החברתיות וה'וואטסאפ': "הקיצורים היו מאז ומתמיד בשפה העברית גם לפני עידן הטכנולוגיה. היום כבר שכחנו שמילים שאנחנו אומרים היו לקיצורים וראשי תיבות בעבר. לא כל מי שקורא את הרמב"ם זוכר את ראשי התיבות שלו או זוכר שראשי התיבות של תפוז הם בעצם תפוח זהב. דוגמא מדהימה נוספת היא שראשי התיבות של דו"ח היא דין וחשבון, רבים לא יודעים זאת והיום הקיצור הפך למילה עם הטיות - דיווחתי, דיווח ועוד".

גבי גזית התייחס לדבריו: "בגלל המון ההודעות שאנחנו מעבירים ביננו אנחנו מחפשים פתרונות לקצר את הכתיבה ובכך ממציאים מילים חדשות". ענה לו אסף אשתר: "הפחד שלי הוא שנתחיל לדבר רק באימוג'ים. נחזור לשפת הקופים ונדבר באמצעות סימני הידיים. כשאנחנו שולחים מסרונים אין לנו זמן להקליד ורוצים לשלוח הודעה קצרה. עלינו להבין שהשפה היא גם תרבות ואינה רק מיועדת להעברת מסרים. עלינו להפריד בין שפה דיבורית לשפה הספרותית, בין הבעה בכתב להבעה בעל פה. הסכנה היא שנשכח את השפה. ימים יגידו אם אני נביא זעם לשווא או שהחרדות שלי יתממשו".

גבי גזית: "אתמול נתקלתי בקיצור באנגלית כשאדם כתב לחברתו '143'. זהו קיצור לביטוי 'I LOVE YOU' (אות אחת, ארבע אותיות ושלוש אותיות). על ידי כתיבת המספר הביטוי מתקצר.  אנחנו כותבים בקיצור גם כשאנחנו רוצים לכתוב מחמאה. אימוג'י של לב נשמע כמו פיוט בהשוואה לזה".

עוד הוסיף אסף אשתר: "אנחנו בפתחה של שנת לימודים חדשה. אני בעד לתת לילדים משימה לכתוב בכמה משפטים ליד כל אימוג'י מה הוא אומר בעצם. להפוך את אימוג'י למשפט קצר או לכמה משפטים". גבי גזית הוסיף לסיום: "לא אכפת לי אנשים ישתמשו בקיצורים ואימוג'ים אבל שיכתבו בעברית נכונה. תמיד אפשר להאשים את המתקן האוטומטי".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

 

 

10/08/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


התכתבות
התכתבות  |  (צילום: אילוסטרציה, ingimage)
Paris