רון קופמן ואריה אלדד

"צריך להבחין בין ביקורת לבקרה"

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מסביר את הצעת החוק שלו, שתגביל את סמכות מבקר המדינה


דרור רפאל, ספי עובדיה ולאה גולדין שוחחו בתוכניתם עם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' שהתייחס להצעת החוק שלו לצמצום סמכויות מבקר המדינה: "מבקר המדינה איננו שחקן במערכת קבלת ההחלטות"

ח"כ בצלאל סמוטריץ' יזם חוק לצמצום סמכויות מבקר המדינה, שצפוי לעבור היום בוועדת השרים לענייני חקירה. הבוקר התייחס חבר הכנסת להצעת החוק ולהחלטה לפתוח מחדש את תיקו של  יגאל עמיר למשפט: "מעליב אותי שאתם מבקשים ממני להתייחס לדבר הזה, האיש הנתעב הזה יבלה בבית הסוהר עד אחרון ימיו ולא ראוי שנתייחס לנושא הזה הבוקר. בנוגע להצעת החוק שלי, לא כתוב בה שהמבקר לא יוכל לעשות ביקורת תוך כדי תהליכים אלא כתוב שהוא לא יוכל לתת הנחיות לגופים המבוקרים, כך היה תמיד עד השנים האחרונות. מבקר המדינה איננו שחקן במערכת קבלת ההחלטות. תפקידו לעשות ביקורת, צריך להבחין בין ביקורת לבקרה. אין לי בעיה שיעשה ביקורת בזמן אמת אך אל לו לתת הנחיות לגופים בזמן אמת. מי שמנהל את המשרד אלו גורמי המקצוע, עובדי מדינה טובים ומסורים, ישנם מספיק גורמים שעושים בקרה במקביל לעבודתו של המבקר".

עוד הוסיף: "המבקר לא אמור לפנות לבקיא במשרד הממשלתי ולתת לו הנחיות, זה דבר שלא היה קיים. מעט מאד דברים נמצאים על הגבול החוקי-לא חוקי, אם המבקר היה מתערב רק במקומות לא חוקיים איש לא היה בא אליו בטענות, המבקר לא בוחן חוקיות, הוא בוחן יעילות וסבירות של תהליכים, אלו מושגים מקצועיים".

כשנשאל מדוע החוק עולה דווקא עכשיו באווירת חוקי ח"כ אמסלם וח"כ ביטן השיב: "אהיה הגון, הבעיה לא התחילה בתקופתו של המבקר הנוכחי, היא התחילה בתקופתו של המבקר הקודם שהיה אקטיביסט מאד קיצוני. אני התעוררתי לבעיה לפני כשנה לאחר שהמבקר ביקש להקנות לעצמו סמכויות שאין לו בנוגע לתיקון הליקויים וביקש לנהל את הגופים המבוקרים מהרגע שיוציא דו"ח, למדתי את הנושא הזה והצלחתי לעצור את זה, זו לא הייתה סמכותו מאז ומעולם. הבאתי הצעת חוק שמסבירה את נוהל שהיה במדינה שלנו כבר 70 שנה ומבדילה בין ביקורת לבקרה".

"כל היתרון שמבקר המדינה מביא היא הפרספקטיבה של מי שנמצא מחוק התהליכים", טען ח"כ סמוטריץ': "ברגע שהוא ייכנס פנימה לקבלת ההחלטות הוא יאבד את הפרספקטיבה ויפגע ביכולת שלו לתת לנו את מה שאנחנו רוצים מתפקידו".

לאה גולדין התייחסה לדבריו וטענה: "אני נתפס בעיני כאדם ישר, באווירת העליהום על מוסדות החוק והביקורת אני מגיע לסיטואציה מהסיפור האישי שלי של דו"ח מבקר המדינה וצוק איתן. אינך חושב שבעת בה תוקפים את מבקר המדינה יש צורך דווקא לחזק אותו ואת תפקידו?" ענה לה ח"כ בצלאל סמוטריץ': "כפי שאמרתי, אני לא התעוררתי עם הצעת החוק הזו אתמול, אני חושב שההצעה הזו תגדיר את תפקידו של המבקר ותחזק אותו ואת היכולת שלו לחזק את המערכת. קיימתי פגישות עם כמעט כל חברי ועדת שרים וחקיקה בנושא".

על הידיעה כי דובר 'שוברים שתיקה' שיקר בעדותו בנוגע למקרה בו הכה פלסטיני טען ח"כ סמוטריץ': "הוא שיקר, זה אומר בעיקר שהאינטרס של הארגון הוא לא לשפר את צה"ל ולהפוך אותו למוסרי יותר, את זה צה"ל עושה מצוין. כל מי שהיה בצבא, מכיר את הפקודות ומכיר את העם שלנו יודע שדבריו היו שקר, אנחנו לפעמים מוסריים גם בצורה מעוותת ופוגעים בחיילים שלנו לצורך המוסריות, לבריחה מטרור יש מחיר כבד יותר. הבחירה מעזה לא יצאה מציאות טובה יותר לאף אחד מהצדדים, הם חיים שם בתת תנאים, בשלטון דיקטטורי בלי מים וחשמל, אין שום סיבה בעולם לא להניח שזה מה שיקרה ביהודה ושומרון. המחירים הם לא של הכיבוש אלא של הטרור שנגדו אנו נאלצים להתגונן. מול הצביעות של רבין ופרס אני חושב שהימין הרבה יותר צודק והרבה יותר מוסרי"

 

עריכה: איתמר זיגלמן

19/11/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ח"כ בצלאל סמוטריץ'
ח"כ בצלאל סמוטריץ'  |  (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
Paris