רוני דניאל

"היקף הטרור הפוטנציאלי הוא גבוה מאוד"

ראש השב"כ לשעבר מדבר על ניסיונות חמאס להוציא לפועל פיגועים ביהודה ושומרון


רוני דניאל שוחח בתוכניתו עם ראש השב"כ לשעבר יורם כהן, שהתייחס לסיכויים של מחבלי החמאס להוציא לפועל פיגועים במדינת ישראל ובאירופה: "אני חושב שלאירופאים נפל האסימון"

ראש השב"כ נדב ארגמן אמר אמש (א') כי "המצב בשטח אינו שקט לאחר הכרזתו של הנשיא טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל". בעקבות אמירתו, שוחח רוני דניאל עם ראש השב"כ לשעבר יורם כהן, שהתייחס למצב הביטחוני המורכב בישראל ובסביבתה: "ישנה ירידה בכמות הפיגועים במדינת ישראל, גם אם היא לא ירידה דרמטית עדיין ניתן להעיד כי מדובר בירידה. מנגד, היקף הטרור הפוטנציאלי הוא גדול מאוד. כשאנחנו מסתכלים על כמות הפיגועים שמומשו אנחנו מבינים שביהודה ושומרון ובכל רחבי הארץ אנחנו עלולים להימצא יום אחד במציאות אחרת. הסיכון לביטחונם של האזרחים הוא גבוה מאוד ויש להודות לכוחות הביטחון שמפעילים את מכונת האבטחה בצורה כה טובה ויעילה".

כשנשאל האם הוא מזהה מגמה של נכונות לבצע פיגועים השיב ראש השב"כ לשעבר: "בשנים האחרונות הדבר המרכזי שמשנה את כללי המשחק היא הכניסה של המפגעים הבודדים הצעירים לפיגועי טרור יחידניים. נוצר גל שמקשה לאתר מקרים כאלה, אך בסך הכל המערכת הביטחונית מאפשרת מענה טוב לבעיה. צה"ל מסייע לשב"כ רבות מבחינת המודיעין, בעיקר בזכות יחידת 8200 שאוספת מידע ממקורות שונים ושומרת על מערכת מאוד משומנת שיודעת להגיב בזמן לאירועים בזמן אמת".

על השאלה איך בוררים את הגורמים המסוכנים, ענה כהן: "לא מדובר בקריאת מידע סטטיסטי ויש לפעול בחוכמה במהלך קריאת המידע שמגיע אלינו. מדובר בחוכמה משולבת בין המערכת המשומנת שלומדת מה לחפש, לבין אנשים שמזהים ובוררים את המסוכנים ביותר ומרחיבים עליהם את המודיעין. מדובר על עשרות אלפי אנשים שהשירות הביטחוני מפקח עליהם על מנת לזהות התחממות והסלמה לקראת ביצוע פיגועי טרור. כל המידע והניסיון המצטבר צף ואנחנו עושים את המקסימום להעביר מסר, להזהיר ובעת הצורך גם לבצע סיכול ממוקד על מנת למנוע את הפיגוע הבא.

"בשנים האחרונות המדיניות הישראלית מאפשרת למכנה המשותף הרחב להתקיים", הוסיף כהן, "כלומר, אנחנו מאפשרים לעובדים להיכנס למדינת ישראל ולמתפללים להגיע להר הבית גם אם מדובר בתקופות קשות מבחינה ביטחונית. כל זה על מנת לא לפגוע בפרנסה ולא להכניס למעגל הטרור מצטרפים חדשים ולגרום לעוינות כוללת בציבור שלא בהכרח מעורב בטרור. ההנהגה הפלסטינית בשנים האחרונות מצהירה שהיא נגד טרור, אך היא תומכת במאבק נגד ישראל, דוחפת ומסיתה ציבור שלם לבצע פיגועי טרור וקוראת לאותם מחבלים גיבורים, על זה אין לנו יכולת השפעה עוד. אני בעד לדבר עם הפלסטינים תמיד, גם ברמה המקצועית וגם ברמה המדינית, אך בשנים האחרונות ישנו נתק וחוסר אמון בין הצדדים. גם כשישראל הסכימה לפני ארבע שנים לחתום על מסמך עקרונות, הפלסטינים סירבו לחתום עליו. יש חשיבות להגעה להסדר עם הפלסטינים אך להערכתי בשנים הקרובות אין סיכוי להגיע להסכם כזה".

על גל הטרור שמתרחש באירופה ושיתופי הפעולה בין ישראל לכוחות האירופים אמר כהן: "אנחנו לא חולקים את כל המידע והטכנולוגיה, יש לנו הרבה ניסיון ושכל ישר אך אנחנו לא הכי חכמים וגם אנחנו ספגנו פיגועים קשים. אכן קיים שיתוף פעולה טוב עם ארגוני המודיעין באירופה, וככל שהוא יהיה יותר טוב אנחנו גם נעביר את הידע שיש ברשותנו. אני חושב שנפל האסימון באירופה. עד היום אירופה חשבה שישראל נמצאת במצב של כיבוש ולכן היא סופגת המון אירועי טרור, היום הם כבר מבינים שאין זה בהכרח הגורם המרכזי לאירועי הטרור, וכי הם סופגים את אותו הטרור ועליהם ללמוד להתמודד עמו.

"ייתכן שהם שלא מסוגלים מבחינה משפטית ומבחינה ציבורית לפעול באופן לא ליברלי על מנת להגן על עצמם, אך ישנה הבנה שנדרש לגורמי המודיעין כוח עבודה חדש, כלים טכנולוגיים וגיבוי משפטי, תוך עבודה אפקטיבית מול מיעוטים מוסלמים סוניים שמהווים כיום את פוטנציאל האיום המרכזי לאירועי טרור קיצוניים".

עריכה: איתמר זיגלמן

25/12/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רוני דניאל
רוני דניאל
Paris