אילה חסון

"כשאישה יושבת לצידך באותו טנק זה מסיח את הדעת"

הרב אריאל בראלי מתנגד לשירות משותף: "בגיל הזה בעייתי לאפשר לשרת באותו חדר סגור"


אילה חסון שוחחה עם הרב עמיחי גורדין והרב אריאל בראלי בעקבות דבריו הקשים של הרב שמואל אליהו שתקף את הרמטכ"ל על עידוד גיוס הנשים לצה"ל. "בגיל הזה בעייתי לאפשר לחיילים לשרת באותו חדר סגור"

על רקע ההתקפות והקריאה להדיח את הרמטכ"ל מתפקידו עקב ניסיונו לעודד שילוב נשים ביחידות קרביות בצה"ל, בכירי רבני הציונות הדתית שלחו מכתב עידוד לרמטכ"ל והודו לו על שחיזק את צה"ל כצבא העם. אילה חסון קיימה בתוכניתה דיון בנושא ושוחחה עם הרב אריאל בראלי, מטעם ישיבת הסדר בשדרות אשר מתנגד לשירות המשותף: "זו מצווה ללכת לצבא ואנחנו מעודדים את תלמידנו להתגייס אך התלמידים שלי עומדים כעת בפני אתגר קשה. בצבא בו אני שירתתי לא הייתה המחשבה להכניס לתא הקטן עוד טנקיסטית. לדעתי יש להשאיר את המצב כפי שהיה, לתת לצבא לבצע את משימותיו ולאפשר לחיילים את התנאים על מנת שיוכלו להתרכז במילוי המשימה מבלי ליצור הסחות דעת. כשיושבת לצידך בחורה משך שעות רבות בתוך תא קטן באופן טבעי תיווצר הסחת דעת".

לשיחה הצטרף הרב עמיחי גורדין מטעם ישיבת הר עציון, אשר תומך ברמטכ"ל, והתייחס לדברים: "נשים משרתות בצבא וזו עובדה. אני לא מתנגד לשירות נשים בצבא ואינני מבין מספיק כדי לעסוק בשאלה 'באיזה מקצועות יעסקו הנשים'. שוחחנו עם הרמטכ"ל בשנה אחרונה בדרישה שיאפשרו לכל אדם לשרת בצה"ל בצורה מכובדת. הרמטכ"ל אמר בעצמו שזה לא לעניין שבנים ובנות ישרתו יחד באותו טנק".

"לאחרונה צילמתי כתבה על חיילת המשרתת בפיקוד העורף", סיפרה אילה חסון: "מדובר בבחורה מאוד מרשימה כשבמהלך השירות משתלבת יחד עם שאר החיילים וביחד הם מאבטחים צירים, מבצעים מעצרים ומאפשרים ליחידות הלוחמות להתמקד במשימות נוספות. לא ראיתי בזה שום דבר פסול. קיבלתי המון תגובות בעקבות הכתבה, הרוב המוחץ התפעם מהבחורה המדהימה הזו, אחרים טענו שנשים לא צריכות לבצע תפקידים קרביים והיו גם בודדים שקראו 'די לכיבוש'".

ענה לה הרב עמיחי גורדין: "לפני 15 שנה הקימו את הגדודים המעורבים, כבר אז היו חילוקי דעות והייתה ההבנה שלדתיים תינתן האפשרות שלא לשרת בהם, מדובר בהבנה חשובה על מנת לאפשר לצה"ל להיות צבא העם. בשנה אחרונה הרמטכ"ל ביצע כמה מהלכים חשובים כדי לשלב את כולם אך יש עוד דרך ארוכה לפנינו". על הקריאות לפטר את הרטמכ"ל טען, "אני מכבד את מי שאמר את הדברים (הרב שמואל אליהו) אבל אני חושב שהוא ניזון ממידע שגוי. בעשר שנים האחרונות נעשו כמה מעשים בעייתיים מאוד בצה"ל ואני שמח שהרמטכ"ל מוביל מהלכים כדי לאפשר לכולם להרגיש בנוח בצבא". עוד ציין, "צר לי שבמקום ליצור חיבור, אותו איש פוליטי בכיר (הרב שמואל אליהו) בחר ליצור שנאה. לא ראיתי קשר בין הדברים שאמרו הרב אבינר והרב אליהו לבין מינוי הטייסת, היחידי שחיבר בין השניים היה ראש הממשלה כשהתייחס לנושא. חבל לי מאוד שפגעו בבחורה, מדובר באישה שתורמת מעל ומעבר לצה"ל".

"אני חושב שהרמטכ"ל לקחת אותנו למקום לא טוב", הגיב הרב אריאל בראלי, "בפקודה כתוב במפורש שיש לעודד כמה שיותר שילוב בין לוחמות ללוחמים. התלמידים שלי שבו משירות של שנה וחצי במודיעין שדה, מתחת לפני השטח הם מתארים מציאות בה בנים ובנות שומרים יחד במקום מבודד תוך שהייה משותפת במקומות סגורים למשך זמן רב, זה מצב לא נורמאלי. זו המגמה שהרמטכ"ל הוביל. הצבא אמור לתת ביטחון לאזרחי מדינת ישראל ולא לשרת ערכים של קבוצות שונות ומשונות. אינני מבין מדוע צריך לערבב?"

הרב עמיחי גורדין סיכם את דבריו וטען: "אני לא חושב שיש לצאת אישית כנגד הרמטכ"ל אך יש לי ביקורת קשה מאוד על המהלכים שהוא מוביל. יש בנו תמימות דעים על כך שהשירות לפי ההלכה הוא בלתי אפשרי כיום. הסיבה היא לא בגלל פחד מנשים אלא מחשש שהאינטנסיביות והקרבה שדורשות היחידות הקרביות. אני שירתתי כקצין ומפקד חטיבה ובשלב מסוים נכנסו ליחידה גם קצינות שהרחיבו והגדילו את האפקטיביות של היחידה. מצד שני, אף אחד לא חשב להקים אוהל נפרד לנשים במקום, צה"ל היה צריך לדאוג לזה. לא פעם נאלצתי לקום ממיטתי באמצע הלילה כי הגיע אישה לישון בחדר, זוהי סוג של קרבה שאני שומר לבת זוגתי בלבד". 

עריכה: איתמר זיגלמן

18/01/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


טנק
טנק  |  (צילום: עופר זידון פלאש 90)
Paris