רון קופמן ואריה אלדד

גרעין של תקווה? מנהיג צפון קוריאה: "נוותר על הגרעין"

קים נפגש עם ראש ממשלת סין • נדב איל: "אם אכן יפרק את הגרעין - ארה"ב תתמוך בו"


לאחר המפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מנהיג צפון קוריאה ממשיך להפתיע ומגיע לשכנה מצפון, במסעו הראשון מחוץ לגבולות המדינה מאז עלה לשלטון ב-2011. בפגישתו של קים ג'ונג־און עם ראש ממשלת סין שי ג'ינפינג, הוא אמר כי יפרק את הגרעין - והסעיר את המערב.

נדב איל, עורך חדשות החוץ של 'חדשות 10', שוחח הבוקר עם ניסים משעל, דרור רפאל וספי עובדיה, על רקע ההתפתחויות בצפון קוריאה. 

האומנם קים הבטיח לוותר על הגרעין?

"אנחנו עדיין לא לגמרי יודעים, ואנו ניזונים בינתיים מדיווחים. הייתי מציע להתייחס לדיווחים אלה מאוד בזהירות, כל עוד לא שמענו מצפון קוריאה עצמה. בכל מקרה, אם צפון קוריאה תרצה להודיע על הוויתור הזה, היא תודיע זאת ישירות לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ" 

אם זה נכון - מדובר בחתיכת שיחוק של טראמפ?
"לגמרי. אם זה נכון - טראמפ צריך לקבל פרס נובל לשלום".

ניסים משעל לא מיהר להתרשם מהחדשות ואמר: "כבר היו דברים מעולם. שמענו הבטחות של צפון קוריאה לפרק את הגרעין שלאחר מכן התגלו כתרגיל ערמומי שהם רצו לעשות למערב".

"אין אף מומחה היום לקוריאה הצפונית בעולם החושב שקים ג'ונג־און יוותר על תוכנית הגרעין שלו, לא משנה מה הוא יגיד", ענה לו איל. "זאת מסיבה פשוטה מאוד - סדאם חוסיין, מועמר קדאפי ואחרים ויתרו על תוכנית הגרעין לפניו. הוא לבטח רואה שמנהיגים שיש להם תוכנית גרעינית - נניח כמו באיראן - הם מוגנים, ומנהיגים שאין להם תוכנית כזו או שהתוכנית שלהם נגוזה בין אם ברצון או בגלל הפצצה ישראלית במקרה של סדאם חוסיין - הם מאוד פגיעים". 

השאלה היא מה הוא יקבל בתמורה מארה"ב אם יוותר על הגרעין, וגם מה תבטיח ארה"ב לסין.

"השאלה היא דווקא כמה אתה יכול לסמוך על הסכם עם ארה"ב, כאשר נשיא אחד חתם על הסכם וכאשר הגיע הנשיא השני הוא ביטל אותו. קים יכול לקבל הכרה, כסף, סיוע כלכלי נרחב - אך אנחנו עדיין לא באמת יודעים מה המצב הפנימי בקוריאה הצפונית. אין הרבה מקומות בעולם שאנו יכולים לומר שבאמת אנו לא יודעים מה קורה מאחורי קיר הברזל - בקוריאה הצפונית המצב הוא כזה".

קוריאה הצפונית היא שחקן רציונלי. בשביל מה הם צריכים יכולת גרעינית?

"אין שום דבר המבטיח את הישרדותך טוב יותר מכוח גרעיני, עם כל הכבוד להבטחות. למשטר מדכא המענה אנשים במחנות ריכוז, כוח גרעיני זה דבר סופר־חשוב ומשמעותי אסטרטגית. לכן ההערכה שג'ונג־און יוותר על הכול בזמן שיש לו כבר פצצה איננה הגיונית".

לפני כמה חודשים היה פיצוץ מסתורי באחד הבונקרים של צפון קוריאה - אולי זה מעשה אמריקני שגרם לכל תוכנית הגרעין של צפון קוריאה להסתבך, ובעקבותיו המנהיג מגיע בעמדת נחיתות לדיון הזה?
"אני אפתיע אותך ואגיד משהו שהוא חד־משמעי - קשה לי להאמין בכך. יש הבדל בין לפגוע במדענים איראניים שרוצים לפתח יכולת גרעינית או להטמין וירוס במחשבים שלהם, לבין להתעסק עם מדינה שהיא כבר גרעינית, ולהתחיל לפוצץ כל מני מטענים ליד הפצצות הגרעיניות שלה.

"יש לומר שוב כי קוריאה הצפונית היא באמת מקום סגור. אנחנו לומדים עליה מאנשים שנמלטים משם וממומחים. אבל תראו את ההתפתחויות של השנה האחרונה - רגע אחד היינו לפני מלחמה גרעינית ורגע לאחר מכן אנחנו שומעים על מפגש בין קים לטראמפ. בסופו של דבר מי שמניע את הגלגל הזה הוא טראמפ, שמוכן להיפגש עם קים".

עריכה: מילה סביטלמן

28/03/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


קים ג'ונג און
קים ג'ונג און  |  צילום: Ed Jones AFP
Paris