פרופ' רפי קרסו

מה עושים כשהאצבעות הופכות לקוצים?

גבר בן 68 לא מצא את הסיבה לעקצוצים שחש בידיו • פרופ' קרסו נתן לו יד


יד הגורל או יד המקרה? אבי, מאזין בן 68, ששוחח עם פרופ' רפי קרסו בתוכניתו ב־103fm התלונן על עקצוצים בלתי פוסקים בידיו. "אני חש תחושת נוקשות במשך כל היום וקושי לקפל את אצבעות כף היד, או ללחוץ על כפתורים", הסביר, "זה לא כאב - אלא תחושה מאוד לא נעימה כאילו הכל נוקשה וקפוא".

המאזין אבי סיפר כי עבר כמה בדיקות, אולם עדין לא מצא ממה הוא סובל. "נשלחתי לבצע בדיקת הולכה עצבית (EMG), והתוצאה הייתה תקינה. גם אז הרופא שלי לא היה מרוצה ושלח אותי לבצע את אותה בדיקה בפעם השניה והתוצאות יצאו זהות", סיפר, "הרופא מצידו הודיע שהכל בסדר. אך הנוירולוג שלח אותי לבדיקת עמוד שדרה צווארי".

פרופ' קרסו הסביר למאזין כי יש כמה סיבות שיכולות לגרום לאדם לירידה בתחושת היד או לעקצוצים באצבעות. "השכיחה ביותר היא סוכרת, ישנה סבירות גם לבעיית כליות, חוסר בוויטמין B12, חוסר בברזל או חוסרים מעין אלה. זאת עלולה להיות דלקת בעצבים, וכשזאת הסיבה היא מתחילה בדרך כלל ברגליים. אך כשהיא מתחילה בידיים כמו במקרה שלנו, צריך לבדוק האם קיימת בעיה בעמוד השדרה הצווארי - במיוחד בגיל 68 שזהו זמן שבעיה זו שכיחה ביותר".

פרופ' קרסו הוסיף כי "בעיה כזאת אינה מחייבת כאבים בצוואר, כי יכול להיות שזה נזק יותר עמוק שאפשר לראות בצורה טובה יותר בבדיקת MRI מאשר בבדיקת CT, ויכול להיות שהעצבים התחושתיים מגורים".

כשנשאל פרופ' קרסו האם יש טיפול תרופתי מומלץ במצב זה, הוא השיב כי אין ביכולתו לדעת זאת, והסביר: "יכולות להיות אפשרויות רבות כמו שילוב של מחלה ראומטית או מחלה אוטואימונית".

המאזין בתגובה הוסיף: "בלילה אני לא מרגיש כאבים או דבר חריג. אך הרופא נתן לי סד ואמר לי לישון עם זה רק בלילה. כך הוא מצא רגישות בתעלה הקרפלית שאני מרגיש שם לחץ לפעמים".

פרופ' קרסו השיב לו כי "אם רואים שיש אצלך שינויים בעמוד שדרה צווארי, זה יכול לגרום לדברים אלה - אך בתנאי שיש היצרות ובתנאי שיש שינויים וגירוי של עצבים. אם לא, צריך להמשיך ולבדוק".

לסיכום, הסביר הפרופסור כי "צריך להמשיך לברר את מה שעומד מאחורי הבעיה, כי יש מצבים שבהם יש נוירופתיה של סיבים דקים שאותם לא רואים בבדיקת EMG רגילה. אך נוירולוג טוב יכול לבדוק זאת בבדיקה טובה על ידי נקישה בשורש כף היד, וכך לבדוק האם יש רגישות. יכול להיות שיהיה צורך לחזור על בדיקת EMG במעבדה אחרת מכיוון שטיבה קשור למיומנות הבודק. לדעתי הניורולוג יוכל לקדם את האבחנה. אם היא לא תקודם, תבקש הפניה לעשות בדיקת EMG נוספת בבית החולים, מכיוון שהבדיקות שנעשות דרך קופ"ח אורכות כ־5 דקות וזו בדיקה שמצריכה קצת יותר השקעה".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
11/05/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אצבעות
אצבעות  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris