מיכל דליות

קרנבל, בלילה קרנבל

שעון מעורר אנושי: בכל לילה בנו בן ה־3 של המאזין מעיר את אחותו הקטנה ומפריע להתנהלות הנורמלית של הבית • איך אפשר לטפל בבעיה?


כמעט בכל בית עם ילדים קטנים יש בלאגן שלם סביב נושא השינה; הילדים לא רוצים לישון, מתפרעים וקמים מהמיטה, ואילו ההורים? מותשים; ובכן, לא עוד: מיכל דליות מציגה את המדריך המלא להורה המתוסכל.

בכל לילה מחדש מתרחש התסריט הבא בביתו של המאזין יצהל: הילד בן ה־3, אשר ישן עם אחותו בת השנה באותו חדר, לא נרגע עד שהוא מצליח להעיר אותה וגם את אחיו הגדולים. "הילד אוהב לשלוט במצב. הוא נכנס לישון רק אחרי שכולם כבר נרדמים", סיפר יצהל. "הילד יודע שבלילה צריך לדבר בשקט בשביל לכבד את האחרים שישנים ולא להעיר אותם, ובכל זאת הוא מדבר בקול רם עד שהקטנה מתעוררת. פעם הוא היה ישן לילה שלם. היום זה לא כך. 

"מה גם, הוא פיתח דרכים שונות להעיר את כולם. הוא פתאום משתעל בקול רם, למשל, או בועט מעט במיטה של אחותו וכשהיא מתעוררת מזה, הוא קורא לי ולאמא שלו בטענה שהיא מפריעה לו". המצב הזה יוצר בלאגן אחד גדול בבית שמעיר את כל מי שכבר נרדם. "לפעמים הילד מתעורר בשתיים בלילה ומבקש לשתות חלב. אם אנחנו מסרבים הוא מתחיל לצעוק, כך שאנחנו כבר נכנעים מראש ומכינים לו לשתות". 

ובכן, מדובר בסך הכל בילד יצירתי וחכם שמחפש דרכים להפעיל את ההורים שלו. "אם אתה וזוגתך הייתם יושבים מולי, הייתי נכנסת לעומק העניין ומנסה לברר מאיפה זה בא", אמרה מיכל, "מה חסר לילד שחשוב לו לבסס את המקום שלו? הוא אפרוח בן 3, ולכן הייתי מנסה להבין למה הוא רוצה להיות זה שאומר את המילה האחרונה ומכניע את כולם". 

היות ומדובר בשיחה טלפונית, אין ברירה אלא רק להבין כיצד אפשר לעצור את העניין. מיכל הסבירה כי ההורים רוצים את שיתוף הפעולה של הילד, רוצים שייכנס למיטה ולא יתעורר, וגם אם הוא כבר מתעורר - שלא יעיר אחרים. "הילד שלכם משקיע את כל האנרגיות שלו בשביל להוכיח לכם ולעצמו שהוא זה שקובע. כל זמן שאנחנו נמשיך לחכות לשיתוף הפעולה שלו אנחנו רק נסלים את המצב", הזהירה. "כפי שאמרת, הילד היה ישן לילה שלם, כך שרגע הוא פשוט מעיר את עצמו בשביל להראות שליטה". 

  

כפיתרון הציעה מיכל לערוך שיחת הבהרה עם הילד, ולהגיד לו את הדברים הבאים: "'מתוקי, אני ואמא שמנו לב שאתה קורא לנו בלילה או יורד מהמיטה בשביל שנבוא אליך לחדר. אם כן, אנחנו מבינים שאתה רוצה שנהיה אצלך בחדר, ולכן מהיום אכן נהיה איתך בחדר מבלי שתצטרך אפילו לקרוא לנו לפני כן'. 

"אני נותנת לך הדרכה שבה אתה הולך שני צעדים אחורה, אבל בעתיד תוכל ללכת קדימה", הסבירה מיכל את הרציונאל מאחורי הפיתרון שלה. "ברגע שתפנימו שהוא לא משתף איתכם פעולה, תבינו שצריך לשנות את הטקטיקה. אני לא יודעת מה עובר על הילד, אבל אני רק יודעת שכרגע הוא רוצה אתכם איתו בחדר". 

האם יכול להיות שההתנהגות שלו נובעת כתוצאה מהשינויים הרבים שעברו עליו? המאזין סיפר כי לאחרונה עברה המשפחה לעיר אחרת, מה שאילץ את הילד לעבור לגן אחר. "יכול להיות שזו אחת הסיבות, אבל אולי הוא גם מקנא באחים שלו. לך תדע מה עובר לו בראש", השיבה מיכל וחזרה להסביר כיצד על המאזין לפעול: "שים מזרון בחדר שלו ולך איתו לישון. 

"אל תשכב איתו במיטה כי הילד מתרגל לחום הגוף, לנשימות ולדופק, אבל אם אין לך בעיה לישון איתו - לא אגיד לך להפסיק. אני מציעה שתשים מזרון, תגיד לילד שאתה רוצה להיות איתו ותניח עליו יד או שתחזיק לו את האצבע. ובכל זאת, אם הילד מתעורר וקורא לך כמה וכמה פעמים, אתה יכול להיענות לו אבל בשלב מסויים תצטרך להגיד 'די, מספיק' ולא להסכים לזה יותר". 

  

אם המאזין חושב שצפויים לו שלושה או ארבעה לילות קשים, כדאי שיתכונן למערכה מעט יותר ארוכה. "זה לא פשוט", אמרה מיכל, "מתוך כל כך הרבה פרקים של סופר נני שעשיתי, אני יודעת שזה מאוד קשה. הילד יוריד את הרגליים ואתה תעלה בחזרה, למשל. זה תהליך וזה לא קורה בלילה אחד. כרגע הילד מצליח להביא אתכם לחדר בדרך רעה. הוא פיתח שיטה כפי שאמרת ומבין מה עובד לו, אז בוא ניתן לו את היחס שהוא צריך ומבקש. הוא קטן וזקוק לזה מהרבה סיבות.

"חוץ מזה, אם אתה לא רוצה לתת לו חלב בלילה, תסביר לו שזה לא טוב לשתות בלילה, ובמקום זה תחזור לישון לידו על המזרון עד שיירדם". 

האם אין חשש מכך שהילד יפתח שיטות חדשות על מנת לגרום להוריו להגיב באמצע הלילה? ובכן, הוא כן, אבל לפחות הוא יפסיק לבקש לשתות חלב בשתיים בלילה. מיכל הסבירה כי ברגע שהילד יבין שהוא לא צריך להילחם בשביל שההורים שלו יבואו לחדרו בלילה, יירד ממנו לחץ והוא לא יצטרך יותר להשתמש בשום שיטה כזו או אחרת. "כרגע, הראש שלו כל הזמן עובד באופן לא מודע וחושב על דרכים להעסיק אתכם. אני רוצה להוריד ממנו לחץ. זה זמני וזה ייקח זמן, אבל זה יצליח. 

"אם אתם רוצים שהילד יפסיק ללכת לישון אחרי כולם, תגידו לו שכשהשעון מראה על השעה שמונה בערב בדיוק, זה הזמן שלכם איתו, כלומר בגלל שהוא רוצה שאתם תהיו איתו, כדאי לו ללכת לישון בשמונה בערב - עוד לפני האחים שלו, כי הזמן שלכם איתו לא קשור אליהם בכלל. יכול להיות שזה יעבוד ויכול להיות שלא. בואו ניתן צ'אנס". שיהיה בהצלחה, ולילה טוב. 

  

עריכה: מיכל דאבי

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
28/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


לישון, עכשיו!
לישון, עכשיו!  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris