מיכל דליות

הנוער של היום

האם אפשר לגרום לילד לעזור במטלות הבית? • ובכן, אפשר ואף רצוי • מיכל דליות עם המדריך המלא


בשנת 2019 כבר ידוע: מטלות הבית הן לא באחריותה של אמא בלבד; מה אם אחד מהילדים מתרשל בעבודות שעושה עד לכדי כך שיש צורך לחזור אחריו ולבצע את אותן פעולות בשנית? מיכל דליות לאמא המותשת: "את צריכה לשאול את עצמך האם את רוצה להתעקש על הרשלנות או להעלים עין".

המאזינה נעמה היא אם לנערה מתבגרת בת 17 ולנער בן 15. בשיחה עם מיכל דליות ב־103fm ביקשה לדעת כיצד אפשר לגרום לילדיה - ולבנה במיוחד, לעזור במטלות הבית. לדבריה, בעוד הבת עושה את המוטל עליה, הבן לא בדיוק שש לעזור כך שהוא "דוחה את כל המטלות, ואם כבר הוא עושה אותן - הוא מתרשל בעבודה.

"מדובר בתלמיד מצטיין, בחור טוב ועצמאי", המשיכה המאזינה, "ובכל זאת, כל הזמן צריך להעיר לו על המטלות שהוא מבצע או לחזור אחריו כי לא עשה אותן בצורה טובה".

"בחייך, הוא יודע לעשות את המטלות", אמרה מיכל נחרצות. אם כן, מה גורם לו להתעלם מההפצרות החוזרות ונשנות של אימו ולא לדקדק בעבודות הבית? גיל ההתבגרות - כמובן. "בגלל שהוא ילד טוב הוא מוציא את מה שעובר עליו. אצל רוב הילדים גיל ההתבגרות זה להראות למבוגרים שהם לא צריכים אותם יותר. מבחינתם, שההורים ישאירו את המפתחות של האוטו ואת כרטיס האשראי ויתאדו". 

המאזינה הוסיפה כי כרגע הדרך שלה להתמודד עם העניין זה לקבוע דד-ליין לבנה, והסבירה: "אני אומרת לו שעד השעה תשע, למשל, הכלים צריכים להיות במדיח. אם הכלים לא יוצאים נקיים, אני מבקשת ממנו לחזור על הפעולה, אבל הוא מתחמק. ניסינו להחליף בין המטלות, אבל גם כאשר הוא היה אחראי על הכביסה הכל היה נעשה ברשלנות. כדאי לי להעיר לו על זה או בכלל להגיד תודה שהילד עושה משהו?", שאלה.

    

כפיתרון הציעה מיכל לנקוט בשיטת ניסוי וטעייה, ואמרה: "הכיני רשימה של עשרים מטלות שאת, בן זוגך ובתך עושים בבית ולכי אל הילד עם הרשימה. לפני כן תאמרי לו שאת מבינה שכל העסק של התורות לא יושב עליו טוב ולא בראש שלו, ושאת מוצאת את עצמך בכל יום כמו כרוז בים שאומרת לו שוב ושוב את אותו דבר. מכיוון שאת לא מוכנה לוותר על הנושא הערכי ושותפות הילדים, הוא יבחר מתוך הרשימה ארבע מטלות שירצה לעשות.

"העצבים שלך מקלקלים את היחסים ביניכם ואת לא רוצה שזה יקרה. אם כן, מתוך רשימה שכוללת סידור מיטות, שטיפת כלים, ניקוי הבית ועוד, הילד יבחר רק ארבע פעולות שהוא יצטרך לעשות. אם הוא ירצה לבחור במטלה מסויימת אבל יחשוש כי הוא לא ממש יודע איך לבצע, למדי אותו. בואי נראה אם זה עובד". 

עוד הוסיפה מיכל והרגיעה את המאזינה שבסופו של דבר מדובר בהתנהגות אופיינית לנער מתבגר. הרי גם את בלימודים הוא לא משקיע יותר מידי - לדבריה של האם, והוא צולח רק הודות להיותו אינטליגנטי. ולא - העובדה שהנערה דווקא כן עושה את המוטל עליה לא אומרת כלום "הרי היא אישה אחרת, בחורה אחרת, אדם אחר.

"את צריכה לשאול את עצמך האם את רוצה להתעקש על הרשלנות או להעלים עין", אמרה מיכל, "אם את מתעקשת, אני מציעה שתמשיכי לנדנד לילד. לעומת זאת, את יכולה להעלים עין בשנתיים הקרובות ולקבל את מה שהילד עושה - העיקר שהוא משתף פעולה. ויתור זה לא כניעה אלא זו החלטה מודעת, בחירה לא לריב עם הילד ולא להתעצבן", סיכמה.

 

עריכה: מיכל דאבי 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
04/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מרד גיל ההתבגרות
מרד גיל ההתבגרות  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris