סיון כהן

"הופתעתי ולא ידעתי באותו יום - מבין את רה"מ"

השר לביטחון הפנים עמר בר־לב על החלטת רה"מ ורה"מ החליפי לפעול לפיזור הכנסת • על חוק הנאשם: "די מבייש שהמדינה צריכה לחוקק חוק כזה"


אתמול (ד') אושרה הצעת החוק לפיזור הכנסת בקריאה טרומית, צעד משמעותי בדרך למערכת בחירות חמישית בתוך כשלוש שנים. האם התרחיש של הקמת ממשלת ימין בכנסת הנוכחית עוד אפשרי, או שפנינו לבחירות שיובילו לעוד אי יציבות פוליטית? השר לביטחון ההפנים עמר בר־לב שוחח עם סיון כהן וגדעון אוקו ב־103fm והגיב להחלטת ראש הממשלה וראש הממשלה החליפי ושר החוץ לפזר את הכנסת.

בפתח השיחה, הודה השר בר לב כי הוא אכן הופתע מהחלטתו של ראש הממשלה נפתלי בנט לפזר את הכנסת: "לא ידעתי באותו היום, בהחלט קיוויתי שנגיע עד סוף המושב. אבל אני בהחלט מבין את בנט, את השיקולים שלו, שהוא הבין שבמקום לנהל קרב מאסף עדיף ליזום ולהחליט ולקבל החלטה. זה שהיינו הקואליציה בהידרדרות זה ברור, לא צריך להיות לא שר ולא פרשן, היה מצב מאוד מאוד קשה. לכן, לא הייתה כנראה, בסופו של דבר האחריות הכוללת היא על ראש הממשלה. מניסיוני גם בתפקיד הזה וגם בתפקידים אחרים שעשיתי במהלך חיי, עד הרגע שאתה מגיע לתפקיד, אתה מהצד לא ממש מבין את כובד המשקל ולכן זה בהחלט היה במגרש שלו".

"האם בנט גם אשם בנפילת הממשלה?", תהה אוקו, ובר לב הבהיר: "לא, לא. ממש לא. אני לא חושב שבפירוש לא מדובר כאן באשמה אבל בואו רגע נסתכל, נקשיב לאמירה. היה ראש ממשלה שכל מעייניו היו מושקעים במדינה ולא בפוליטיקה פנימית ועל כך באים אליו בטענות. זה לעומת ראש הממשלה שהיה לפניו שהיה בדיוק הפוך, כל מה שעניין אותו זה העניינים האישיים שלו".

עוד טען השר בר לב כי "הפוליטיקה היא נפתולי האפור. אם אתה שואל אותי מה אני מעדיף אני מעדיף ראש ממשלה שעיקר מעייניו זה במדינה ובממשלה ופחות בפוליטיקה פנימית מאשר הפוך. אבל כמובן זה לא אומר שאם זה כך אז אין צורך ואין חשיבות להשקיע פנימה במפלגה שלך ולשמר אותה וכו'".

חוקי הבט"פ? "נכונים לכל אזרחי מדינת ישראל"

על חוקי הנאשם, שיש הטוענים כי ממשלת השינוי הייתה צריכה להעבירם לאורך שנת כהונתה ולא לאחר ההודעה על פיזורה, אמר: "אני הייתי בעד החוק הזה, תמכתי בו, אני חושב שזה חוק חשוב. אני חושב שזה דיי מבייש מדינה שהיא צריכה לחוקק חוק כזה בגלל שיש לה ראש ממשלה לשעבר שתוך כדי זה היה ועודנו משפט פלילי נגדו. במצב הזה בהחלט היה מקום לחוקק את החוק הזה. יחד עם זאת אני מבין שעכשיו ברגע שהממשלה בעצם ראש הממשלה וראש הממשלה חליפי החליטו לפזר את הכנסת אז יש המון המון דברים, חוקים, שאנחנו כן ננסה להעביר בתקופה הקרובה".

בתגובה לאמירותיו, טען אוקו כי "אולי זה לא ראוי לשנות את כללי המשחק הרגע האחרון". השר לבטחון הפנים חידד: "אני מדבר על חוקים שהם נכונים לכל אזרחי מדינת ישראל, לא קשורים לימין ושמאל. כל החקיקה שאנחנו מנסים להעביר שקשורה למשרד הבט"פ, אני אתן לך דוגמה, נושא השיטור העירוני. אם עד ה־30 לחודש החוק לא יחוקק, לא תהיה הארכה שלו, מחודש יולי אין יותר שיטור עירוני בערים. זה לא קשור לדעה פוליטית כזו או אחרת, זה אינטרס של כולנו. דוגמה נוספת זה חוק האייר סופט שמכריז על אותם צעצועים של דמויי נשק שגורמי פשע הופכים אותם לנשק בקלות רבה, זה גם חוק שאין לי ספק שמהרגע שיוחלט על פיזור הכנסת תהיה תמיכה כמעט מקיר לקיר בחקיקות האלו".

בהמשך השיחה, התייחס השר לבטחון הפנים עמר בר לב למצבן של מפלגת העבודה ומרצ בסקרים: "מפלגת העבודה יציבה לאורך כל התקופה עם 7 מנדטים, אני מאמין שאנחנו נתחזק אחרי הבחירות הבאות, בוא לא נשכח שבקודמות היה פער של 400 קולות למנדט השמיני והיה הגוועלד הרגיל גם על מרצ וגם על כחול לבן. הדיבור הזה שמרצ לא עוברת את אחוז החסימה, אני חבר כנסת המכנסת ה־19 אבל זה התחיל לפני. אין ספק שהיא תעבור את אחוז החסימה, את תפקידה של מפלגת העבודה בפוליטיקה הישראלית זה לייצג את העמדות של מפלגת העבודה ולא אחריותה להציל את מרצ שכמו שאני אומר היא לא צריכה הצלה. הדיבורים האלו היו גם לפני שנה ובסוף היא סיימה עם 6 מנדטים".

"לא מתכוון לתת לא רשימה של טעויות ולא הצלחות"

על השאלה מי צריך לעמוד בראש מפלגת העבודה, השיב: "אין ספק שמפלגת העבודה בהובלתה של מרב מיכאלי מאפס מנדטים לבין לאחר שהיא נבחרה וההישג בבחירות האחרונות היה הישג מדהים, היינו על סף הישג עוד יותר גדול, עוד 400 קולות והיה לנו עוד מנדט, ואין ספק שהתמיכה הזאת שהמפלגה קיבלה בזכותה של מרב תפקידנו לשמר אותה ולהגדיל אותה. אני מאמין שאנחנו נצליח להגדיל אותה".

"לפני שנכנסתי לפוליטיקה בכלל היו לי חיים מאוד קלים, נעימים בתחום הייטק, הובלתי את תנועת אחריי שהפכה להיות תנועת צעירים מהמובילות. החלטתי לקפוץ לקלחת הזאת כי בסופו של דבר רק בפוליטיקה, בכנסת ובממשלה אתה מסוגל באמת לפעמים להוביל, לדחוף את המדינה לכיוונים שאתה מאמין בהם", הוסיף. 

במהלך שנת כהונתה של ממשלת השינוי, השר לבטחון הפנים עמר בר לב עלה מספר פעמים לכותרות בעקבות אמירות שנויות במחלוקת. מה שהוביל את אוקו לתהות האם ישנם דברים עליהם הוא מתחרט. השר בר לב הבהיר: "אני לא עכשיו הולך לתת לי רשימה. אני לא מתכוון לתת לא רשימה של טעויות ולא הצלחות. בסופו של דבר הדברים מדברים בעד עצמם, תחושת המאבק בפשיעה הערבית למרות המכה שספגנו ואנחנו סופגים בחודש האחרון, למרות זה, אנחנו לא נרפה ונמשיך להיאבק".

על האמירות בנוגע למאבק בפשיעה בחברה הערבית נוכח המקרים האחרונים, הדגיש: "ראשית, אנחנו לא חוגגים, אני בטח לא. אבל אין ספק שבלמנו את העלייה המטאורית שהייתה בפשיעה ברחוב הערבי. בלמנו את העלייה שהייתה וזה נכון, אני לא מתכחש לזה, אין ספק שמה שקורה בשבועיים האחרונים חמור מאוד. עושים את המקסימום, המשטרה עושה את המקסימום. אנחנו ממש יושבים על זה יום יום איך לבלום אתה אירועים שהיו בשבועיים האחרונים ולחזור למצב שהיינו בחצי שנה האחרונה ואני מאמין ויודע שנעשה את המקסימום ומאמין שגם נצליח".

"היה ברור שצריך לחזק את מג"ב - חיזקנו את שלושת הזרועות"

בסיום השיחה, התייחס השר לבטחון הפנים להקמת המשמר הישראלי: "מהרגע שנכנסתי לתפקיד היה ברור שצריך לחזק את מג"ב ולכן חיזקנו את שלושת הזרועות שלו. הפקת לקחים משומר חומות ויישום הלקחים, חיזוק במאות אנשי קבע את מג"ב, לפני חודשיים ההחלטה להוסיף 26 פלוגות מילואים והדבר האחרון שעליו הכרזנו שלשום זה אותו חיזוק כוח המתנדבים גם של מג"ב וגם המשטרה הכחולה, שגם אם יהיו אירועים כמו בשומר חומות יהיה כוח מתנדבים מידי שיכול מיד להתייצב במקומות שיש שם בעיות, ובמשטרה הכחולה שיהיו יותר מתנדבים שיסתובבו בערים ובמקרים כפי שלצערי היה לנו יהיו מסוגלים להגיב".

עריכה: שני רומנו

23/06/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמר בר־לב
עמר בר־לב  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris