איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"אין יותר מצב שאזרחי אוקראינה באופן קטגורי נחסמים"

בג"ץ קבע: אזרחי אוקראינה יוכלו להיכנס למדינה ללא אשרה מיוחדת זאת לאור ביטול החלטת משרד הפנים • עו"ד תומר ורשה מגיש העתירה התייחס למאבק


עם פרוץ המלחמה באוקראינה שרת הפנים איילת שקד הכריזה על מתווה הפליטים, שפעל על פי מכסה של 5,000 אזרחים אוקראיניים אשר יוכלו להכנס לארץ. בתגובה לכך, הגיש משרדו של עו"ד תומר ורשה עתירה על המתווה של שקד. בית המשפט העליון קיבל את עתירתו והחל מהיום אזרחי אוקראינה יהיו פטורים מקבלת אשרות כניסה עד 3 חודשים. בנוסף, בית המשפט חייב את המדינה בהוצאות העותר על סך 20 אלף ש"ח.

סביב ידיעה זו, שוחחה ענת דוידוב ב־103fm עם עו"ד ורשה, מגיש העתירה, אשר סיפר על המאבק לטובת נמלטי המלחמה. "אנחנו הגשנו משום שדווקא בשעתה הקשה של אוקראינה, במקום לחבק את אזרחי אוקראינה הנמלטים שלרוצים להגיע לכאן למשפחות והחברים, נתקלנו בהחלטה של שרת הפנים לבטל את הפטור משהות, להטיל מגבלות, צורך במילוי טפסים דיגיטליים. בדקנו את הדברים, ראינו שזה בניגוד לחוק, בניגוד לצווים ברורים, ועתרנו לבית המשפט לבטל את זה".

"הופתענו מהעיתוי, קיוונו שפסק הדין יהיה הרבה יותר מוקדם, מאוד האמנו בטענות שלנו, זה מבחינתו טענות שהן מאוד קלות לקבלה כי זו טענה של סמכות, אין פה עניין של היגיון או סבירות. באנו ואמרנו שיש דרך חוקית לבצע מהלך מסוים ושרת הפנים לא פעלה בדרך הזו. האמנו מאוד בתיק, היו 2 דיונים, חשבנו שהיינו מאוד משכנעים, חיכנו לפסק הדין ולא הגיע. בינתיים המלחמה נמשכה, אני מאמין שגם בית המשפט העליון קיווה שאולי העניין הזה יסתיים", טען.

בהמשך, התייחס עו"ד ורשה לנתוני ההגעה ארצה והעזיבה חזרה לאירופה של אזרחי אוקראינה מאז פרוץ המלחמה: "היו הרבה שעזבו, היו אלפים רבים שעזבו כי הם לא באו להשתקע כאן, זו הייתה אחת מהטענות שלנו, הם ברחו ממדינה במלחמה אבל רצו לחזור. הרבה עזבו ואנחנו טענו שההחלטה של שרת הפנים הייתה מנוגדת לנתונים ולעובדות, היא הייתה פופוליסטית, העלנו את הכול בפני העליון וזה באמת שכנע אותם. זה התקבל פה אחד, כולל הוראה חד משמעית שלמעשה מהיום המתווה הזה בטל וכל אזרח אוקראיני יכול לעלות למטוס".

"מה שקורה מהיום זה מה שקרה עד למועד ההחלטה בעיתית שבוטלה - כל אזרח אוקראיני קונה כרטיס טיסה, כמו כל אזרחי המדינות הפטורות מאירופה, עולה על מטוס, נוחת בישראל וכאן עדיין שמורה הסמכות לבקר הגבולות לסרב אינדיווידואלית לכל מקרה של חשש להגירה בלתי חוקית, אבל אין יותר מצב שאזרחי אוקראינה באופן קטגורי נחסמים", הכריז. 

"אותם אנשים כרגע יכולים להתפרנס באופן זמני"

לאור אמירותיו, תהתה דוידוב האם מי שכבר עזב את הארץ יכול לשוב, ועו"ד ורשה השיב: "תיאורטית בוודאי. כל מי ששהה באופן חוקי ואין חשש שהוא מתכוון להגר יכול להיכנס. עכשיו הנטל על כתפי הבקר באמת להראות שיש חשש אמיתית של השתהות שלא כדין. שרת הפנים עשתה כמה פעולות בעניין הזה, היא לא אפשרה להם להגיש בקשות מקלט אבל היא כן האריכה את השהייה שלהם באופן קצוב, כרגע עד סוף יולי, ושלא ינקטו פעולות אכיפה נגד העסקתם. הם לא קיבלו אשרות עבודה אבל הם כן יכולים לעבוד בישראל. נכון להיום המצב הוא שאותם אנשים כרגע יכולים להתפרנס באופן זמני והמטרה של כולם שהמלחמה תסתיים והחיים ישובו למסלולם".

"לפני שהגשנו את העתירה עקבנו ובדקנו אחר הנתונים משום שחשבנו שההחלטה תעשה על בסיס עובדות ברורות, וגילינו שבחמש שנים הקודמות שקדמו לקורונה נכנסו לישראל בכל חודש בממוצע 11 אלף אוקראינים כתיירים", אמר, והוסיף: "לכן, כשמשרד הפנים זרק לאוויר העולם מספר שנכנסים אלפים בעקבות המלחמה, הראנו שזה המצב הסטטיסטי שהיה. בתחילת מרץ שבוע או שבועיים לאחר תחילת המלחמה, אירופה הודיעה שהיא מעניקה זכויות מפליגות לתושבי אוקראינה, אנשים הגיעו ברגל למדינות אירופה ויכלו לבחור היכן להשתקע".

עוד סיכם כי "מי שבא לישראל זה מעט אנשים שבאו לתמיכה רגשית של קרובים".

עריכה: שני רומנו

03/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פליטי המלחמה שנחתו בנתב"ג - למצולם אין קשר לנאמר
פליטי המלחמה שנחתו בנתב"ג - למצולם אין קשר לנאמר  |  צילום: נתי שוחט/פלאש90
Paris