אודי סגל וענת דוידוב

האם ראש ממשלה יכול לפטר יועמ"ש?

אביעד גליקמן ('חדשות 13') התייחס לסוגיה: "הוא צריך נימוק מאוד טוב כדי לפטר אותה, אחרת זה לא יעבור בג"ץ בוודאי"


בעקבות התבטאות שנויה במחלוקת מצדם של חברי הכנסת ממפלגת הליכוד שלמה קרעי ויואב קיש, ביקשו גולן יוכפז וענת דוידוב לשוחח ב־103fm עם אביעד גליקמן ('חדשות 13') אשר פרס את משנתו בנושא.

בפתח השיחה, נשאל גליקמן האם ראש ממשלה יכול לפטר את היועמ"ש, והוא הסביר: "זה רק במקרים מאוד חריגים, הוא צריך נימוק מאוד מאוד טוב כדי לפטר אותה. זה לא יעבור בג"ץ בוודאי אבל כמו שקרעי תיאר את זה במדויק, אני משער שהשלב הבא זה יהיה לחוקק פסקת התגברות שבג"ץ לא מעניין אותם מה הוא אומר ולכן הם יוכלו".

לאור דבריו, תהה יוכפז: "איפה הקו לדעתך בין יועמ"ש שצריך לשרת את הממשלה או לנסות לסייע לה לבין שמירה על החוק?". גליקמן בחר התייחס לשאלתו על ידי דוגמאות מהשטח: "הרי גם בכל השנים האחרונות זה שח"כ קרעי צועק דברים לא נכונים. שממשלה שרוצה לא לפנות מאחז מסוים או להישאר במקום מסוים, היועמ"ש התפקיד שלה אכן הוא לנסות ליישם את מדיניות הממשלה בתנאי שהם לא עוברים על החוק. כלומר, בתנאי שאין עבירה על החוק כן לאפשר את זה בפתרונות משפטיים כאלו ואחרים".

"החוק, השוליים שלו רחבים", טען יוכפז מנגד, וגליקמן חיזק את דבריו: "נכון וזה בדיוק מה שקורה. אבל אם היועמ"ש לא מאפשר לך זה לא בגלל שיש לו אג'נדה נגד המדיניות, כנראה שאין מבחינה משפטית אפשרות לאשר את זה. כלומר, אם אתה עושה מעשה בניגוד לעמדת היועמ"ש כנראה אתה עובר על החוק. ברור שהיועמ"ש תפקידו כן לאפשר את מדיניות הממשלה בתנאי שהיא לא עוברת על החוק. בוא ניקח את המקרה של אתמול, מה שח"כ קיש וקרעי אומרים, הם אומרים בריש גלי, הם אומרים בצורה גלויה שזה לא מעניין אותם, הם רוצים אנשים שיגידו כן לכל דבר הממשלה עושה".

עוד הדגיש כי "יש החלטות בג"ץ כבר הרבה שנים לפינוי מאחזים כאלו ואחרים. אם היה ייעוץ משפטי שהיה רוצה לפעול נגד הממשלה היה אומר 'עכשיו אתם מפנים', אבל בא היועמ"ש ולבקשת ראש הממשלה ושר הביטחון מנסה למצוא פתרונות משפטיים אפשריים. אם יש פתרונות משפטיים אפשריים שעוזרים למדיניות של הממשלה, אבל, הקו גבול עובר ברגע שאין דבר כזה, ברגע שזה נגד פסיקת בג"ץ, שאין מבחינה משפטית אפשרות לעשות את זה וזה לעבור על החוק. זה התפקיד של היועמ"ש לבוא ולהגיד 'כרטיס אדום, את זה אתם לא יכולים לעשות'".

"היה עניין שאולי כוכבי יאריך את הכהונה שלו"

בהמשך, התייחס גליקמן לשינוי דעתה של היועמ"שית בעניין מינוי הרמטכ"ל במהלך ממשלת מעבר: "הייתה את הפגישה של גנץ עם היועמ"שית וחוות הדעת גם היועמ"ש של משרד הביטחון שזה מאוד חשוב. שם הם מציגים ליועמ"שית דו"חות סודיים שאומרים שעכשיו צריך למנות רמטכ"ל, כלומר בגלל כל האתגרים הביטחוניים. כנראה שבמקרה פה יש מעבר. בתחילת התהליך זה לא שהיא לא חשבה ככה, בתחילת התהליך היה עניין שאולי כוכבי יאריך את הכהונה שלו".

"זה גם לא רע שאם יש בחירות זה בסדר גמור אם מותר או לא מותר. אני אומר שזה לפעמים יכול להיות לא הוגן, שממשלה שאולי תתחלף בעוד 3-4 חודשים תמנה רמטכ"ל. אבל כנראה שבאתגרים הביטחוניים וכנראה שאם היועמ"שית תאפשר את זה, כנראה שמבחינה משפטית וביטחונית אי אפשר לחכות", הדגיש, "אני משער שיש דברים שאנחנו גם לא יודעים. יכול להיות שהיא ראתה מה קרה עם מינוי מפכ"ל המשטרה".

בתגובה לאמירותיו, ציין יוכפז כי היא ידעה זאת גם קודם, וגליקמן חידד: "נכון, בגלל זה אני אומר שיכול להיות שעלו אפשרויות כמו שאולי כוכבי רצה פחות למלא תפקיד של 3-4 חודשים. היו גישושים שם וכן היה ניסיון לראות מה מי מו והוא לא הביע התלהבות גדולה. אבל אני כן יודע שהיו בסביבת גנץ גישושים אליו, אני לא חושב שהוא אמר לא. אז יכול להיות שגנץ שכנע את היועמ"שית שבעת הזו אסור שיהיה ממלא מקום".

"אני חושב שזה פחות העניין הביטחוני, אבל כנראה שבשביל היציבות השלטונית, כדי להכין תוכנית עבודה ואם זה לא יוכן עכשיו כנראה שזה כן יפגע באינטרסים ביטחוניים, כנראה שזה כן משהו מאוד מאוד חשוב שעומד שעכשיו ימונה רמטכ"ל ולא בעוד ארבעה חודשים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

04/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלי בהרב־מיארה, היועצת המשפטית לממשלה
גלי בהרב־מיארה, היועצת המשפטית לממשלה  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris