מדוע פרץ עימות סוער בין ח"כ פנינה תמנו שטה לבין כתב הבריאות רן רזניק? אל תחמיצו!

ח"כ פנינה תמנו שטה, 'יש עתיד', מספרת על המקרה המביך שבו הגיעה לתרום דם בכנסת אך נענתה בסירוב בגלל מוצאה האתיופי. בהמשך מצטרף לשיחה כתב תחקירי הבריאות של 'ישראל היום' רן רזניק ומביע את דעתו הנחרצת בעניין - האם אכן מדובר באפליה? האזינו


אפרת קורמן

לאחרונה הלך לעולמו נלסון מנדלה, אחד המנהיגים הגדולים ביותר ששינה את פני ההיסטוריה בכל הנוגע לאפליה הגזענית בין השחורים ללבנים. העולם כולו מתאבל על המנהיג הדגול שנאבק במשטר האפרטהייד אבל בישראל 2013 מסתבר שלא מממשים את החזון של מנדלה המנוח ועדיין קיימת אפליה על רקע גזעני, שחור על גבי לבן.

ח"כ פנינה תמנו שטה, סגנית יו"ר הכנסת ממפלגת "יש עתיד" הגיעה אתמול (ד') לכנסת וניגשה לצוות מד"א כדי לתרום דם. לתדהמתה נתקלה בסירוב מצד הצוות הרפואי שלא הסכים לקבל את תרומת הדם שלה בטענה שאלו הוראות משרד הבריאות. ח"כ תמנו שטה סיפרה לרועי ווסט כי הסערה התקשורתית המתחוללת כעת היא סערה שלא חלפה מעולם וקיימת בשלושה העשורים האחרונים: "ישנן  שאלות רבות שלא למדנו כיצד להתמודד איתן ואיך לענות עליהן הנוגעות לזכויות האדם לשוויון. אני מקווה שהפעם זה יקרה".

תמנו שאטה הזכירה כי בשנת 1996 התפוצצה פרשת השלכת מנות הדם, שנזרקו בצורה גסה מבלי ליידע את הציבור: "אנשים היו נשכבים על מיטה, מסובבים את הראש ואחרי שיצאו מהחדר היו לוקחים את תרומת הדם שלהם ומשליכים לפח". עשר שנים לאחר מכן בשנת 2006 גילו ששוב השליכו את מנות הדם של יוצאי הקהילה האתיופית: "כבר אז כשהייתי בת 25 ישבתי אני וחבריי מהדור הצעיר שגדל פה מול שר הבריאות והקבינט הרפואי וידענו שמשהו לא בסדר ושאי אפשר להכתים קהילה שלמה. גם לנו חשובה בריאות הציבור אבל המוח היהודי והטכנולוגיה הקיימת יודעים יפה מאוד לבדוק את מנות הדם אז אם צריך לעשות בדיקות כפולות- שיעשו". עוד הוסיפה כי כנראה שיותר קל ויותר זול לתת לקהילה שלמה להמשיך להסתובב מושפלת ומבוזה: " כשחיילים מגיעים לבסיס שלהם כדי לתרום דם הם בורחים מהאזור כדי שחלילה חיילים אחרים לא ישימו לב שהם לא יכולים לתרום".

רועי ווסט צירף לשיחה את רן רזניק, כתב תחקירי הבריאות של 'ישראל היום' שתומך בהחלטה שלא לקחת דגימות דם מהעדה האתיופית: "ההחלטה שלא לקחת תרומות דם מאנשים ששייכים לקבוצות סיכון גיאוגרפית או התנהגותית שעלולים לשאת בדמם נגיפים מסוכנים היא החלטה נכונה מבחינה בריאותית". עוד אמר רזניק כי לפני שמדברים על המופלים והמקופחים שלא לוקחים מהם דם צריך קודם כל לדבר על חצי מיליון הישראלים שמקבלים מנות דם מידי שנה בבתי החולים בישראל: "אנחנו רוצים להגן על האזרחים שלא יקבלו מנות דם נגועות באיידס או במחלות אחרות. עם כל הכבוד, אני חושב שהקהילה והעדה האתיופית כולל חברת הכנסת המכובדת, לא מתמודדים באומץ עם הבעיה שיש לצערנו והקהילה האתיופית היא הקהילה הכי גדולה בקרב נשאי ה-HIV בישראל על פי נתוני משרד הבריאות". רזניק טען כי הדבר המרכזי שהקהילה האתיופית נמנעת ממנו במשך שנים היא לעשות פעילות אדירה בצורות שונות וגם באופן הסברתי כדי לצמצם את הבעיה: "אם היה מתגלה בן אדם בישראל שקיבל מנת דם ונדבק באיידס מעניין איך היינו מגיבים ומה היינו אומרים".

ח"כ תמנו שטה השיבה בזעם כי מדובר בדברי הסתה וכי הנתונים מראים על 2% בלבד מהקהילה האתיופית שנגועים בנגיף ה-HIV: " 98% אינם נגועים! משרד הבריאות בודק כל יוצא אתיופיה שמגיע לישראל ויודע  בדיוק מי חולה ומי לא. יש עליות מסוימות שבהן יש יותר מיקוד של הבעיה אך בכל זאת העדיפו לקטלג את כולם על פי רקע של צבע. כשמדברים על HIV אנשים נבדקים ובכל זאת קל לו לומר, לאדון רזניק, בצורה כל כך מתנשאת, שהקהילה האתיופית לא יודעת להתמודד עם התופעה! אני רוצה להגיד לך שבתור עיתונאי אתה צריך להתבייש לך כי אתה לא ישבת עם הצוותים הבכירים של מד"א ומשרד הבריאות ואני שמעתי תיאוריות על תקופת הייחום של הגבר האתיופי ותקופת החיזור שלו!".

תמנו שטה סיפרה כי לפני ארבעה חודשים נכחה בשיחה בה ישבו אנתרופולוג וסוציולוג שהסבירו לכל אנשי הצוות הבכיר שיש תקופת חיזור ייחודית ליוצאי אתיופיה שבה הגבר הולך לאישה ואחר כך עובר לאישה אחרת: "אני, שגדלתי בבית יהודי, התביישתי ועוד יותר מתביישת לשמוע שבתוך הצוות הזה שעדיין קובע את הנהלים נמצאים אנשים שבשנת 1996 אמרו שקיבלו הוראה לזרוק את מנות הדם של יוצאי אתיופיה ואף אחד לא עשה שום דבר ואף אחד לא הזיז אותם מהכסא שלהם! אני רוצה לומר לך אדון רזניק- אתה זה שצריך להתבייש ולא הקהילה האתיופית!"

רועי ווסט ציין כי גם מהקהילה ההומוסקסואלית לא לוקחים תרומות דם וח"כ השיבה כי זה שונה לחלוטין: "גם במשרד הבריאות יעידו שכל הסממנים והסיבות משתנות מקהילה לקהילה. לגבי יוצאי אתיופיה ברור למשרד הבריאות, אנשי הציבור ולכולם שבשלושה העשורים האחרונים עשו פאשלות אדירות שפגעו בזכויות האדם ואף אחד לא יכול להסתיר את זה. קל מאוד להכתים קהילה שלמה אבל 98% אחוזים מהקהילה לא צריכים להתבייש ולהסתובב בראש חפוי!". רזניק ציין כי ב-30 השנים האחרונות, כשליש מתוך 6000 יוצאי הקהילה האתיופית התגלו כנשאי HIV כך שלא מדובר בשני אחוז וחברת הכנסת תמנו שטה התפרצה לדבריו, חזרה ואמרה כי מדובר בפחות משני אחוזים והוסיפה: "עצוב לי שאתה עיתונאי בריאות, אתה צריך להתבייש לך! זה מראה את הפרצוף האמיתי של אנשים מסוימים בתוך החברה שלנו!"

רועי ווסט שאל איזה בדיקות עושים למנות הדם שנתרמות ורזניק השיב כי כל מנות הדם הנתרמות בישראל עוברות סקירה ובדיקות מעבדה של כל הנגיפים הידועים היכולים לעבור בדם: "בניגוד למה שאמרה חברת הכנסת, בכל העולם ישנה בעיה ידועה- כשיש נגיף כלשהו יש תקופה מסוימת שלא מוצאים אותו בדם. כדאי שהציבור ידע שב-20 השנים האחרונות, למרות כל האזהרות, ההמלצות והאיסורים ולמרות כל הבדיקות קרו 5 מקרים שאנשים בישראל קיבלו מנות דם נגועות ולכן האיסורים האלה נועדו כדי להגן על בריאות הציבור".

חברת הכנסת תמנו שטה טענה כי אפשר לקחת את תרומות הדם, להקפיא אותן לשלושה חודשים ואחר כך לבדוק ולהשתמש בהן. רזניק השיב כי לפי הבדיקות שעשה עם רופאי איידס ואנשי בנק הדם, מבחינה מעבדתית ורפואית זה לא אפשרי ומסכן את בריאות הציבור. לדבריו הדבר הכי חשוב באיסורים האלה זה לא לסכן את חצי מיליון הישראלים שמקבלים מנות דם מידי שנה: "חברת הכנסת יכולה להאשים אותי בפופוליזם כמה שהיא רוצה אבל זה מה שחשוב מבחינה ציבורית".

חברת הכנסת השיבה כי קיבלה מידע מגורמים בכירים בתוך משרד הבריאות על כך שאפשר לעשות בדיקות כפולות: "מישהו פה לקח החלטה שעדיף לא לבצע את הבדיקות הכפולות כי זה הרבה יותר יקר למדינת ישראל! מי שמשתמש בפופוליזם ומנסה להכתים קהילה שלמה זה אתה אדון רזניק. תעשה בדק בית עם עצמך! לבוא ולהגיד לקהילה שלמה 'אתם לא יודעים להתמודד'? אתה פטרוני ומתנשא! תלך ותעשה שיעורי בית".

רועי ווסט אמר כי באתר משרד הבריאות בנהלים הנוגעים לבדיקות דם יש מסמך המתייחס לאתיופים משנת 1996 לפיו לכל יוצא אתיופיה יש ביטוח דם שאינו מותנה בתרומות דם ולפי כך אין לדרוש מהם בדיקות דם לצורך בן משפחה מאושפז. בנוסף ישנה הודעה נוספת של מנהל הרפואה על כך שאין לקבל תרומות דם ממי ששהה בצרפת אירלנד או פורטוגל, ההנחיות לגבי בריטניה לא השתנו אך לגבי יוצאי אתיופיה- אין שום הנחיות כך שכנראה למשרד הבריאות לא נוח להציג את הנושא באתר שלהם. ח"כ תמנו שטה התייחסה לדברים ואמרה: "פגשתי את הצוות הבכיר במשרד הבריאות שעוסק בנושא ושם לא מרגישים נוח בכלל. מה שיותר קשה ומקומם זה שהאנשים שזרקו את מנות הדם מבל ליידע לפני שנים נמצאים שם גם היום אז אנחנו צריכים לתת אמון באנשים שהם פשוט מפרי חוק! אמרו לי במפורש שאפשר לבצע בדיקה כפולה ומדובר על 98% של יוצאי אתיופיה ריבונו של עולם! מכתימים את שמם. הציבור בטוח שמדובר באחוזים מאוד גבוהים ולא מבינים שמדובר רק בשני אחוזים!".

רועי ווסט אמר כי הפוליטיקאים עצמם רכבו על הגל כאילו התופעה לא הייתה ידועה וקיימת קודם ח"כ תמנו שטה הסבירה כי אולי לא היה מישהו שיציף את הבעיה באמת: "אולי היה צריך לראות חברת כנסת שעשתה הסברה 10 שנים, חזרה מייצוג ישראל בטקס האשכבה של מנדלה, התגייסה לצה"ל, חיה בארץ כבר מגיל 3 ומצבי הבריאותי ידוע! היה צריך אותי כדי לבוא ולהראות לנו בפרצוף, כחברה, כמה אנחנו משפילים בני אדם. אני מכירה את הנושא הזה לעומקו ויודעת בדיוק מה נהלי משרד הבריאות אך עם זאת הייתי בטוחה, אולי לא ב100% שקיים סיכוי גדול שייקחו את מנת הדם שלי ורציתי להעלות תמונה לפייסבוק שתרמתי דם וכך לעודד צעירים אחרים לתרום, ולנסות לטפל בבעיה כי לא התכוונתי להרפות ממנה- זה מה שהביא אותי לכנסת. בגיל 16 שאפתי גז מדמיע וזו הייתה סטירת לחי קשה מאוד אבל גם בגיל 25 הייתי צריכה להוביל את ההפגנה עם חברים בני גילי כי התופעה עדיין הייתה קיימת וממשיכה עכשיו בתוך הכנסת". לדבריה התופעה עדיין קיימת כך שאפשר להבין את עוגמת הנפש ואת אי היכולת להתמודד: "אנשים יכולים לבוא ולצעוק מעכשיו עד מחרתיים שקהילת יהודי אתיופיה זועקת "קיפוח" אבל כדאי שמי שמקפח- יתחיל לעשות בדק בית".

12/12/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris