איפה הכסף
עם ענת דוידוב

התור ארוך? בית החולים שיבא: "תנו לנו כסף"

למה אדם בעשור התשיעי לחייו צריך לחכות שנתיים לניתוח פשוט? • התשובות מקוממות


סחבת בתורים לניתוחים: בתוכניתנו 'איפה הכסף' הביאה יעל אילון את הסיפור המקומם על קשיש בן 80, שממתין כמעט שנתיים בתור לניתוח קטרקט בבית החולים תל השומר. גדעון אוקו שוחח עם המשנה למנכ"ל ביה"ח שיבא ודובר קופ"ח מכבי, שהיו עמוסי טענות על הדרג הפוליטי - ולא לקחו מידה כלשהי של אחריות.

"קיבלנו פנייה לפני שבוע שמטופל ממתין כמעט כשנתיים לניתוח קטרקט בבית החולים שיבא. מדובר בניתוח שכיח ביותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת בישראל ופשוט יחסית - ולמרות הכל הניתוח שלו נדחה על הסף", דיווחה אילון, "לאחר פנייתנו לבית החולים, הוקדם באורח פלא תורו של המטופל לסוף החודש הקרוב".

"המקרה הזה מייצג תופעה רחבה", הוסיפה, "אורך התורים לניתוחים הוא בעיה שכיחה ביותר בכל קופות החולים ובתי החולים, ונשאלת השאלה היכן צוואר הבקבוק ומדוע נפגעים האנשים הכי חלשים בחברה".

פרופסור ארנון אפק, המשנה למנכ"ל ביה"ח שיבא התייחס למקרה: "זה מצער מאוד. במדינת ישראל יש בהחלט בעיית תורים, וזאת בעקבות מחסור בתקציב במערכת הציבורית". לדבריו, "המערכת הציבורית לא מקבלת מספיק תקציב כדי לנתח את כל החולים, ולצערי בכל פעם שאנחנו מגיעים לחולה כזה, אנחנו מתעדפים חולים עם סרטן ומחלות דחופות".

לדברי אפק, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, "רוב ניתוחי הקטרקט מתבצעים בבתי החולים הפרטיים והמערכת הציבורית לא מצליחה להתחרות בהם ולהעסיק רופאים אחרי הצהריים - כי אי אפשר להתחרות בתשלום שהם מקבלים במערכת הפרטית".

על הטענה שבתי החולים מבצעים תיעדוף כלכלי ולכן יבחרו לבצע ניתוחים מסובכים וארוכים, שמכניסים לבית החולים סכום כסף גבוה יותר, השיב הפרופסור: "זה ממש לא כך. בית חולים ציבורי הוא לא גוף כלכלי - אך גם בית חולים ציבורי חייב להיות מאוזן כדי לא להיכנס לגירעון שלא יאפשר לו לקלוט כוח אדם חדש. הכל נובע מהמחסור בתקציב ומהתמחור". הוא הוסיף: "אנחנו רוצים לעשות ולעבוד אך אנחנו זקוקים לכסף ואנחנו מבקשים עזרה ממקבלי ההחלטות במערכת הבריאות".

על התוכנית הלאומית שיזמה הממשלה לקיצור תורים, הגיב: "התוכנית לא הגיעה למערכת הבריאות הציבורית - אלא רובה הגיעה דווקא למערכת הבריאות הפרטית". במהלך השיחה אף אמר פרופ' אפק בצורה מפורשת: "תנו לי כסף".

"כולנו סובלים מכך"

דובר קופת החולים מכבי, עידו הדרי, הצטרף לשיחה והגיב לדברים: "זהו סיפור עצוב ביותר. פרופ' אפק מכיר היטב את מערכת הבריאות. הבעיה העיקרית של כל המערכת היא התקצוב החסר והמחסור בצוות הרפואי, כולנו סובלים מכך. אף רופא לא אוהב שיש לו 40 חולים מחכים מעבר לדלת כפי שאף בית חולים לא אוהב לראות תורים של שנתיים לניתוחים. נוצרו במערכת אילוצים כלכליים שגויים ואחריהם גם תמריצים כלכליים שגויים".

לדברי הדרי, "המדינה בנתה שתי מערכות בריאות נפרדות בישראל, ולקופות החולים אין שום יכולת להפעיל לחץ ולשלוט במה שקורה בבתי החולים".

הדרי סיכם בקריאה לשר האוצר משה כחלון. "מערכת הבריאות שלנו הולכת ומצטמקת, אם יש עודפי גבייה ממסים - עדיף לא להוריד מסים, אלא לתקצב יותר את המערכות הציבוריות הצמאות מאוד. הרבה יותר אנשים ירוויחו מזה, והם האנשים החלשים ביותר".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

02/05/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


קשיש מקבל טיפות עיניים
קשיש מקבל טיפות עיניים  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris