איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"קניות מעלות את הדופמין במוח"

האם התמכרות לשופינג עלולה להפוך למחלה נפשית? הפסיכיאטר ד"ר ירדן לוינסקי מסביר


האם התמכרות לקניות צריכה להיות מוכרת כמחלת נפש? ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר מומחה מכללית שירותי בריאות, והבלוגרית ורד הורן, שוחחו עם ענת דוידוב בתוכניתה 'איפה הכסף' ב-103fm תופעת הקניות בלתי פוסקת: "יש נשים שעושות שופינג להנאתן וזה יכול להיות תחליף לספת הפסיכולוג".

מומחים לפסיכיאטריה מזהירים מפני התמכרות לקניות וטוענים שהיא צריכה להיות מוכרת כמחלת נפש. הפסיכיאטר הבכיר של כללית שירותי בריאות הסביר: "התמכרות לקניות זו טרמינולוגיה עממית. אין באמת דבר כזה התמכרות לקניות אך יש אנשים שמסיבות שונות מפתחים דפוסים והתמכרות התנהגותית שגורמת להם לצרוך יותר ויותר כדי להשיג את ההנאה הרגעית של פעולת הרכישה".

"פעולת הקנייה מעלה את הדופמין במוח וגורמת לנו לתחושה של תענוג רגעי", סיפר, "יש אנשים שקונים שוב ושוב ואפילו לא טורחים לפתוח את האריזה כי הקנייה היא החוויה ולא המוצר עצמו. הבעיה הכי גדולה היא שאי אפשר לגרום למישהו להפסיק לקנות. אנחנו צריכים בגדים ומגוון של מצרכים לקנייה. חלק ניכר מהעבודה הטיפולית שלי היא בסופו של דבר בטיפול התנהגותי לשלוט על דחף לרכישה ולהמיר אותו למשהו אחר. אפשר ללמד את המוח לדחות את הסיפוק, גם אם לחצי דקה או דקה".

הבלוגרית ורד הורן התייחסה לתופעה: "יש לי המון נעליים בארון, אין לי מושג כמה. הן נצברו באותם השנים ואני יכולה לומר בכנות שמתוכן אני משתמשת רק בשש זוגות לכל היותר. קרה לי במקרים נדירות שקניתי משהו וגיליתי שיש לי אותו בארון אך אני לא חושבת שאני הדוגמא הקלאסית כי זה חלק מהעבודה שלי ואני חייבת להישאר מעודכנת. כשמגיעים לשלב שזה מנהל את החיים שלנו, שאנחנו בוחרים את יעד הטיסה לחו"ל בעקבות חנויות מסיימות או כשאנחנו מאחרים לעבודה כי ביקרנו בקניון זה כבר רף נדיר. חשוב לי לומר שכשאישה אינה שלמה עם המראה החיצוני שלה והיא הולכת לסטייליסטית שמסייעת לה הביטחון העצמי שלה עולה והיא נהיית אישה חזקה יותר".

כשנשאלה מה היא מרגישה אחרי קניית בגד שיתפה: "אני מאוד אוהבת בגדים. זה מרגש אותי ומשמח אותי ויוצר תחושה נעימה. כל עוד זה בגבולות הטעם הטוב אני לא רואה את זה כהתמכרות שלילית. אני לא ממשכנת את ביתי בשביל עוד זוג מגפיים. יש נשים שעושות שופינג להנאתן וזה יכול להיות תחליף לספת הפסיכולוג".

לסיום ציינה: "אני חושבת שהרשתות מזהות את הצורך והרצון שלנו ויודעות לתת לנו מענה אך יש גם רשתות שמעודדת עשייה טובה. רשת H&M לדוגמא מעודדת להחזיר שקיות מלאות בגדים, לא משנה של איזה מותג, למיחזור. זה קורה גם בישראל".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

07/08/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


התמכרות לשופינג - מחלה נפשית?
התמכרות לשופינג - מחלה נפשית?  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris