איריס קול

מזמר ושר על כבד ובשר

מבקר המסעדה שלנו ביקר במסעדת בשרים קטנה בשוק הכרמל, שגרמה לו לחרוז ולזמר: "לא תואר ולא הדר, אבל בשר נהדר"


פרופסור רפי קרסו קפץ לבקר במסעדה M25 בסמטת הכרמל וחזר משם מרוצה במיוחד; כמה תעלה לכם כל מנה ועל אילו מנות המליץ שלא לוותר? מומלץ לקרוא כשאתם כבר שבעים.

למרות שאיריס טבעונית, היא נשמה עמוק והקשיבה לביקורת של פרופסור רפי קרסו על מסעדת M25 הנמצאת בסמטת הכרמל 30: "זו מסעדה מאוד פשוטה - מסעדת שוק. לא תואר לה ולא הדר, אבל בשר נהדר. המקום התחיל כקצבייה בשם 'שוק הבשר', ומשתמשים שם בבשר ישראלי טרי שגדל בארץ, כלומר לא מיובא ולא קפוא. התחילו שם עם שולחן אחד קטן ודי מהר ראו כמה שזה טוב. במרחק של 25 מטרים מהאטליז פתחו חנות קטנה עם מקרר וכמה שולחנות - וזו המסעדה.

"בלי גינונים ובלי קישוטים יש את אחד מהבשרים הטובים ביותר שאכלתי בארץ, ולא בפעם הראשונה", סיפר קרסו. "ירון קסטנבוים ויהונתן בורוביץ' הם אלו שיצרו את המסעדה, והאוכל שלה הוא בסיסי". 

אז מה אכלו הפרופסור וחבריו במסעדה שאין בה לא טריקים ולא שטיקים? קרסו: "התחלנו עם 'עראייס', אחד מהמעדנים הפשוטים והטובים. זו פיתה שבתוכה ישנו בשר טחון עם קצת שומן. זה מגיע עם סלט עגבניות וטחינה וזו חוויה לא רגילה - זה מתפצח, קריספי, חם וטעים. פיתה כזו מחלקים לארבעה אנשים.

"אני מאוד אוהב את לשון הבקר שלהם. למעשה, זו לשון הבקר הטובה שיותר שאכלתי אי פעם, וכשאני בא לשם, דבר ראשון אני מזמין לשון בקר ורק אחר כך ממשיך. כמה פרוסות של לשון עם חזרת וחרדל ליד, עולה 48 שקלים. הזמנו גם סלט ירוק עם חסות, צנוניות, קולורבי ובצל ב־38 שקלים.

"אחת החברות שלנו לא אוכלת בשר, אז היא לקחה שיפוד של כבד בקר ב־24 שקלים. לאחר מכן הלכנו למקרר הגדול שבמסעדה ובחרנו אנטריקוט ונתח פריים. האנטריקוט - 225 שקלים לחצי ק"ג והפריים - 266 שקלים ל־650 גרם, ניצלו בדרגת מדיום שהשאיר אדמומיות מבפנים. הגיעו לשולחן סטקים ענקיים וחתוכים שרק צריך לנעוץ את המזלג ולאכול. זה הגיע עם סלט ירוק נהדר", סיפר קרסו וגרם לאיריס - ומין הסתם לכל מי שקורא את זה עכשיו, להזיל ריר. 

  

חוויה שעולה המון כסף 

לפני שעברו לקינוחים, הזמינה החבורה גם לב של שור ב־38 שקלים, והטעם? "מעדן", קבע קרסו. כמסעדת הבשרים שהיא, אין במסעדה בתפריט קינוחים מגוון, ובכל זאת: "הזמנו קראק פאי עם חמאה, קרם פרש וליד זה מגיע שוקולד שובר קריז ב־34 שקלים. זה אחד מסוגי הקראק פאי הטובים ביותר שאכלתי - ואכלתי אחד בניו יורק במקום שנחשב לאחד מהטובים".

לסיכום הכולל הגדיר קרסו את הארוחה כ'חוויה', כזו שבה הלקוח בוחר את הבשר מתוך מקרר ומיד שמים אותו על האש, רק חבל שהחוויה לא זולה במיוחד: "הבשר הוא בשר איכותי ביותר, יוקרתי, טוב וטרי וזה שווה כל ביס. המקום הוא די פשוט, אבל יש סניף יוקרתי יותר ברחוב ברודצקי 15".

אם בכוונתם ללכת בעקבות קרסו, כדאי שתזמינו מקום מראש: "אם לא תזמינו, לא יהיה לכם מקום. אני אישית הזמנתי שבוע קודם לכן, וכדאי שלא לוותר על ה'עראייס'", המליץ קרסו. לפי הביקורת הזאת, כדאי שלא לוותר על אף מנה בתפריט. 

  

נמצא הסוד להארכת חיים

האם קיימים במסעדה בסמטה תחליפים לטבעוניים כמו איריס ואחרים? לפי קרסו, לא בדיוק  - וגם אין סיבה: "מי שטבעוני - בשביל מה הוא צריך תחליף לכבד ולהמבורגר?"

"כי זה טעים, כמו שיש כבד קצוץ בטעם חצילים", השיבה איריס והסבירה: "ויתרנו על בשר בגלל חמלה או בריאות, לא כי זה לא היה לנו טעים ולכן אנחנו רוצים את הטעמים האהובים האלה עם פתרונות אחרים, ויש דרכים לעשות את זה. אזמין אותך לארוחה אצלי.

"אתמול הכנתי ביצה מטופו כי אני אוהבת את הטעם של הביצים, אבל מוותרת עליהן בגלל התעשייה. פיזרתי מעל מלח הודי וזה אומנם לא אותו הטעם, אבל יש שם ארומה שעושה נעים. אין ביצה, אבל מטגנים בצל, פלפלים קלויים וקישוא, מוסיפים את הטופו עם רוטב מיוחד שיש בו כל מיני תבלינים וזה מאוד טעים". 

מסתבר שאחת מבנותיו של קרסו היא צמחונית, והשניה - טבעונית. קרסו: "אני מכיר מאכלים ומאפים נהדרים שהם טבעיים וטבעוניים. אני לא אוכל בשר יותר משלוש פעמים בשבוע", הודה וגילה כי נמצא הסוד להארכת החיים: "לפני הרבה שנים כתבתי ספר על עיכוב של תהליכי הזקנות, והיום אני עורך אותו מחדש וכותב מהי התזונה של האנשים שמאריכים חיים בעולם, ואכן כשמדברים על בריאות והארכת חיים, אוכל טבעי וצמחי הוא הרבה יותר בריא".

  

עריכה: מיכל דאבי

24/10/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו
פרופ' רפי קרסו  |  צילום: רמי זרנגר
Paris