גלעד שלמור ודורון הרמן

לא להאמין: סימני אקסטזי בגוף פעוט בן 9 חודשים

התינוק הגיע לביה"ח כשהוא מפרכס - הבדיקות הותירו את הרופאים בהלם • הוריו הורחקו ממנו ליומיים • "מספיקה מנה קטנה בשביל להגיע למינון רעיל"


פעוט בן תשעה חודשים הובהל לבית החולים אסף הרופא לאחר שפרכס וחש ברע, ובדמו נמצאו סימנים המעידים על הימצאותו של סם ה-MDMA. ד"ר גור זמיר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לילדים בבית החולים העמק בעפולה, אשר טיפל בעבר בתינוק שבדמו נמצאו עקבות של קנאביס, סיפר על הסכנות הטמונות במקרים שכאלה, ועל אופן הטיפול.

"האירוע הזה מדהים", פתח טגניה את דבריו כאשר סיפר על הפעוט שבדמו נמצאו שאריות של סם מסוג אקסטזי. "המשטרה לא הסתפקה בבדיקות של בית החולים אסף הרופא בגלל שהוריו של הילד הם שני אנשים נורמטיבים - בניגוד למקרים אחרים בהם ההורים הם לרוב, ובכן - נרקומנים, ולכן שלחה את הדגימות גם לבית החולים תל השומר. גם שם הבדיקות הראו כי יש בדמו של הפעוט אקסטזי". 

ד"ר גור זמיר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לילדים בבית החולים העמק בעפולה, הסביר מה בכלל גורם לרופאים לבדוק האם הילדים נמצאים תחת השפעת סמים. "אין סימנים לדבר כזה - בטח לא אצל ילד בן כמה חודשים או שנה. בדרך כלל כשמגיע ילד עם בעיה רפואית, לא מחפשים סימנים לשימוש בחומרים אסורים ולכן צריך איזושהי סיבה לחשד.

"אצל ילדים שחל אצלם שינוי במצב ההכרה או שחווים תופעות נוירולוגיות כמו פרכוס, זה מתחיל להעלות את החשד. הרבה פעמים מגיע מידע מההורים שאומרים 'אולי הוא בלע משהו'. אנחנו הרופאים תוהים איך הוא בלע והאם יש להם את החומר הזה בבית, אז ישר הם מכחישים ואומרים שאולי הילד פשוט מצא חומר. ברגע שמתחיל החשד לסם, אפשר לבדוק את זה".

ד"ר זמיר הודה כי את המקרה הספציפי שקרה בבית החולים אסף הרופא הוא לא כל כך מכיר, אבל גם אצלו בבית החולים העמק קרה מקרה דומה ומלחיץ למדי: "תינוק בן תשעה חודשים הגיע כמעט מחוסר הכרה לחלוטין ובקושי נשם. התחלנו את כל הבדיקות המקובלות, ואז ההורים אמרו שאולי הוא בלע חשיש. הם משפחה נורמטיבית - לא נרקומנים ולא נראים יוצאי דופן באיזושהי צורה. ברוך השם הם אמרו את זה, כך שבנס בדקנו את העניין. בדיקת השתן הייתה חיובית לקנאביס, אבל אני לא יודע בדיוק מה הוא בלע שם".

  

"מספיקה מנה קטנה כדי להגיע לרמת רעילות"

מסתבר כי אין טיפול ספציפי לתינוק שבדרך כלשהי נטל סמים, אלא הטיפול הוא טיפול תומך. "אם יש בעיות נשימה, הטיפול יהיה תמיכה נשימתית. אם זה פרכוסים - ניתן תרופות לפרכוסים, ואם זה הפרעות במשק המלחים - מה שהאקסטזי יכול לעשות, הטיפול יהיה בהתאם", הסביר ד"ר זמיר.

מפחיד, אבל בהחלט קיים סיכון לאבד חיים בקרב תינוקות אחרי נטילה של סם. זמיר: "סם - כמו כל תרופה, תלוי במשקל של האדם שלוקח אותו. גם אקמול, למשל, כאשר אנחנו נותנים מינון מסוים לאדם ששוקל 100 ק"ג, לא נוכל לתת את אותו מינון לילד ששוקל 10 ק"ג כי זו תהיה מנה רעילה. אותו דבר עם סמים.

"בחשיש או במריחואנה - שהם יחסית במירכאות 'סמים בטוחים', צריך מנה מאוד גדולה בשביל להגיע להרעלה שמסכנת חיים, אבל סמים כמו אקסטזי שפועלים ישירות על המוח של התינוק - שהוא יחסית יותר רגיש, אנחנו לא בדיוק יודעים להגיד את המינון, אבל כנראה שמספיקה מנה קטנה כדי להגיע לרמות רעילות. חשוב להגיד שהסמים האלה מיוצרים בצורה פיראטית, ולא באמת יודעים איזה מרכיבים הכניסו חוץ מהחומר הפעיל".

מה הסיכוי להשפעות נוירולוגיות ארוכות טווח?

"לגבי חשיש וקנאביס, אין כנראה כי את זה אני בדקתי. היה לנו מקרה כזה ואין תיאורים של השפעה ארוכת טווח. לגבי אקסטזי, אני לא יודע להגיד. מקווה שאין", השיב ד"ר זמיר. 

עוד הוסיף הדוקטור והסביר כי כעת, הילד שבלע אקסטזי יקבל תרופות נגד פרכוסים, יהיה במעקב ו"אנחנו מקווים שהחומר יתפנה והוא יתייצב. במקרים קיצוניים אפשר לקחת את הילד לדיאליזה ולנסות לפנות ממנו את הסם, אבל תלוי באיזה חומר מדובר. זה תהליך מורכב ומסוכן שתלוי בהרבה משתנים".

יש ילדים שנוטלים הרואין?

בניגוד לאקסטזי או קנאביס, שאת זה הילדים נטלו ככל הנראה אחרי שמצאו כדור כזה או אחר זרוק על הרצפה, הרואין זה סם קצת יותר מסובך שלא מגיע בטבליות. "הרואין צריך לקחת בזריקה או דרך הווריד, אז הסיכוי לתאונות והסיכוי למצוא את זה זרוק על הרצפה הם הרבה יותר נמוכים", אמר ד"ר זמיר. "לזה דווקא יש לנו טיפול. יש חומר שהופך את ההשפעה, ואם אנחנו מגלים על זה בזמן - ספציפית להרואין, יש לנו טיפול טוב".

  

השוטר והמבחנה

בשבוע האחרון הגיעו הוריו של הילד שנטל אקסטזי לבית המשפט ומסרו את הצהרתם. בינתיים הוחלט כי אין חשד לרשלנות ישירה, ואין סיבה לעצור אותם, אבל השניים הורחקו מהילד ליומיים. שלמור הרחיב על המקרה המוזר שקרה בזמן המשפט: "ההורים עשו בדיקת דם כדי לנסות לשייך אותם לאקסטזי ולראות אם יש עליהם סממנים של הסם. את בדיקת הדם היה צריך להעביר למעבדה בבית החולים תל השומר. כדי לחסוך זמן או אני לא יודע בדיוק למה, הגיע שוטר לבית המשפט כשמבחנה עם דם נמצאת עליו.

"השופטת גילתה את העניין ואמרה בהחלטה שלה שמדובר בעניין תמוה. על כל פנים, במשטרה אמרו לי שזה לא כל כך משנה כי לבדיקה הזאת לוקח הרבה זמן להוציא תוצאות, אבל עדיין מוזר".

גם עורך דינם של ההורים טען שמשונה בעיניו נושא הארכת המעצר של הזוג. טגניה בדק מול משטרת מחוז מרכז שחוקרת את הנושא, על מנת לנסות ולברר מדוע בכלל עצרו את ההורים אם כולם טוענים שהם נורמטיבים. בתחנת המשטרה הוסבר לו כי "הם לא יכולים לקחת סיכון. עם כל הכבוד, כשמגיע ילד בן תשעה חודשים מפרכס, זה מחייב לבדוק עד הסוף - ולא רק את ההורים. הם הרחיקו לכת עד לאיפה שהתינוק מטופל, כולל קרובי משפחה.

"זה סיפור מטורף. מצד אחד אם זה לא ההורים - אז איך הגיע הסם? אני לא רוצה לחשוב איזה אוכל הוא אכל. זה גם יכול להיות שאריות של תרופה, אני באמת לא יודע, אבל זה סיפור מטורף", קבע טגניה, ולנו נשאר רק להסכים איתו ולבקש: הרחיקו את הילדים מסמים.

  

עריכה: מיכל דאבי

14/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד שלמור וברהנו טגניה
גלעד שלמור וברהנו טגניה  |  צילום: 103fm
Paris