הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"הקבינט הפך לגן ילדים"

משה בוגי יעלון, מי שעמד בראש משרד הביטחון לפני אביגדור ליברמן, תוקף: "ליברמן לא פעל מצו ליבו, הכל פוליטיקה" • הקבינט של 103fm הקשיב לו


שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, שהתפטר באמצע ממשלת נתניהו התייחס להתפטרותו של שר הביטחון שהחליף אותו בתפקידו, אביגדור ליברמן ותקף את התנהלות הקבינט: "אין אחריות קולקטיבית. זה פשוט קטסטרופה".

מה גרם לשני שרי ביטחון בממשלה אחת לעזוב את המשרד בפתאומיות? משה (בוגי) יעלון שפרש מהממשלה לאחר שנחשפה פרשת הצוללות ביקר את התנהלות ממשלת נתניהו והבהיר שלא יצטרף לממשלה בראשותו: "כבר אמרתי שלקואליציה בראשותו של נתניהו אני לא חוזר. בשנתיים האחרונות כל שראינו זה פוליטיקה בקבינט. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה שבדיונים כל כך חשובים הפוליטיקה תשלוט כפי שהיא שולטת היום.

"תהיתם הבוקר בתוכניתכם כיצד ייתכן שהצבא מגיע עם עמדה אחת ושר הביטחון מגיע עם עמדה אחרת. אני לא מכיר דבר כזה. הצבא מבין את כללי המשחק הדמוקרטי ויודע שהדרג המדיני קובע. בנושא ההתנתקות הייתה לי דעה אך מהרגע שהדרג המדיני החליט היה לי ברור שהצבא יבצע. אם שר הביטחון לא מקיים דיון בו הוא מכין עם הצבא, שומע את האפשרויות השונות ומסכם אז הוא בעצם עושה פוליטיקה. זו פשוט פוליטיקה בזויה ומסוכנת בעיקר לביטחונה של המדינה".

כשנשאל מה צריכים להיות הקריטריונים למינוי שר הביטחון הבא השיב: "מישהו שיש לו הבנה, מישהו שפתוח להקשיב וללמוד. כשאין לך סבלנות ללמוד. אני מסתכל כיום על ההתנהלות בכלל, הקבינט הפך להיות לגן ילדים. זה לא מהיום אלא עוד משנת 2013. תפקידו של ראש הממשלה הוא לשים לזה סוף. עבדתי מול חמישה ראשי ממשלה וראיתי כיצד מנהיג דופק על השולחן ואפילו משהה שר מדיון בקבינט. כל אחד מנסה להרוויח מזה פוליטית על ידי דיבורים לפני, הדלפות תוך כדי ולבסוף כשיש החלטה בקבינט כל אחד אומר את שלו ואין אחריות קולקטיבית. זה פשוט קטסטרופה".

יואב לימור תהה: "שאלנו את עצמנו האם צריך להיות שר ביטחון עם ניסיון בעולם הביטחוני או אזרחים שרואים את עצמם כמועמדים כמו ישראל כץ, נפתלי בנט, גלעד ארדן ועוד. האם בסיטואציה הקיימת זה משהו שיכול להיעשות?"

בוגי יעלון סבר שיש יתרון גדול לעובדה ששר ביטחון יושב מול צבא ומבין במה מדובר. "זה לא חיוני אך רצוי. ראינו מה קרה רמטכ"ל שהגיע מחיל האוויר והיה לו פער ששיחק לרעתו. אם אין לך את זה אתה צריך להיות מודע לכך שאתה לא יודע".

אלון בן דוד ציין: "כשאתה מנסה להסתכל מעבר למשקעים האישיים על אדם שהלך בעקבות צו מצפונו לאחר שהרגיש שלא מצליח ליישם את המדיניות שהוא מאמין בה ולכן מתפטר. אתה מעריך את הצעד?"

"זה צו מצפון? זו פוליטיקה!", יעלון זעם, "ליברמן חשב שתפקיד שר הביטחון ייתן לו יותר תמיכה פוליטית והוא ראה שלו. הוא ניצל את הסיטואציה. ראיתי איך הוא בנה את האליבי, תחילה הוא שיחק את הממלכתי, לאחר מכן הוא עקף את בנט מימין ואמר שהוא רוצה יותר. בעיתוי כזה ההתפטרות היא פרס לחמאס. זה פוליטי מההתחלה ועד הסוף וחבל שכך. גם אני התפטרתי אך לא בגלל כישלון. התפטרתי כי הבנתי שרוצים להיפטר ממני. היום ככל שעובר הזמן אנשים מבינים למה. אני לא נכשלתי. בסוף הסתבר בפרשת הצוללות שכל סביבת ראש הממשלה העדיפה בצע כסף על פני טובת המדינה וביטחונה. פוצצתי את העסקה והגעתי למצב שרוצים להחליף אותי. טוב שהייתי שם בהרבה מאוד מובנים. הצבא יכול להעיד על הדיונים הרציניים שהיו בעוד שליברמן רק התחבא מאחורי הרמטכ"ל".

יואב לימור: "מה לגבי המהות של מה שקרה השבוע. התחושה של רוב האזרחים היא שהפסדנו לחמאס. מזכיר לך שגם הצבא, גם השב"כ, גם המועצה לביטחון הלאומי, כולם תמכו בעמדת נתניהו ולא בעמדת ליברמן".

יעלון: "זה נכון שההתנהגות השקולה והאחראית היא לא פופוליסטית אך היא הנכונה. אל הקבינט האחרון היינו צריכים להגיע כשחמאס מבקש הפסקת אש אחרי שספק מכה ולא אחרי שהוא שיגר מאות רקטות ללא מענה. החמאס כבר שלוש וחצי שנים לא ירה כדור אחד לשטחנו וזה נבע מהמחיר הכבד שהוא שילם בצוק איתן. במצב של היום, אני מקווה שיהיה לנו שקט שלושה שבועות. התגובה הייתה צריכה להיות חריפה ומיידית. יש לכך תוכניות מוכנות. אם בסופו של דבר חמאס לא מסכם את הסבב בזה שהוא שילם מחיר כבד ולכן הוא מתחנן להפסקת אש אלא הדימוי שנוצר הוא שהוא הכה בנו, זה פתח להסלמה הבאה.

"אני לא הייתי בדיונים, אך בין לכבוש את עזה לבין להגיב ברפיסות יש מרחב גדול מאוד של אפשרויות. שרים התבטאו מיד לאחר גל טרור העפיפונים שמדובר במשהו נסבל ולא נורא. ברגע שאמרת 'זה לא נורא' זה הפך להיות חלק מכללי המשחק. מה זה לא נורא? זה נורא! הם הפירו את הריבונות. היה להכות מכה קשה ולהבהיר את כללי המשחק".

רוני דניאל: "לבנט היה רעיון להכין מערכה, לפנות את התושבים מהעוטף כדי שלא יפגעו ולהתנפל על רצועת עזה בהתקפות אוויריות אגרסיביות וייצור היפוך במגמה".

בוגי יעלון: "אני לא בטוח שהיה צריך להגיע לזה, לצה"ל יש כל כך הרבה מטרות ויכולות אש מדויקות. מה הביא את חמאס לשקט במשך שלוש וחצי שנים? הוא לא נהיה ציוני ולא קיבל בצוק איתן דרישה אחת. מה שהביא אותו לבקש הפסקת אש היא העובדה שנהרסו הבניינים ונהרגו 2100 בני אדם. זה המחיר. זה מה שריסן אותו ללכת להסלמה מלאה. לדיון הקבינט האחרון היינו צריכים להגיע כשהמאזן הוא שלילי מבחנתם ולפני כן לא לעבור לסדר היום, גם לא על הצתה של שדה אחד".

בהמשך יעלון התייחס להתנהלותו של ראש הממשלה: "באירועים שצריך לשבח את ראש הממשלה אני משבח גם כשאני נמצא בעמדתי הנוכחית. כמו לדוגמא דרך ההתנהלות עם מה שקורה עם בסוריה, אני חושב שזו התנהלות נכונה. אבל איך ייתכן שיוצאים למבצע מיוחד כשראש הממשלה לא בארץ? אני זוכר הרבה מאוד מקרים בהם ראש הממשלה אמר שהדברים לא יתבצעו כשהוא לא בארץ, או שידחו את המבצע או את הנסיעה לחו"ל".

עריכה: איתמר זיגלמן

15/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


משה בוגי יעלון
משה בוגי יעלון  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris