איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"המדיניות הכלכלית שלנו מבוססת על גירעון גדול מדי"

ה-OECD מביע דאגה ממצב המשק הישראלי • עמירם ברקת ('גלובס') הוסיף פרטים על הממצאים וההשלכות של הדו"ח, שפרסם הארגון


בדו"ח מפורט שפרסם ה-OECD, הטיל הארגון ספק לגבי התחזיות האופטימיות של שר האוצר משה כחלון בנוגע לכלכת ישראל. עמירם ברקת, כתב הכלכלה של 'גלובס', ניתח את ממצאי המסמך.

"אני לא יודע אם הדו"ח הזה הוא בעקבות פרסומים על נתוני הגרעון האחרונים, כי בסך הכל הם לא מציינים משהו חדש שלא היה ידוע קודם. המוזיקה השתנתה, הם אומרים שיעד הגרעון הוא מאוד גבוה להבדיל מהגרעון עצמו, שאנחנו יודעים שהוא מאוד גבוה אך השר כחלון אמר שיצליח להוריד אותו. בדו"ח מפורט שהיעד שהממשלה קבעה מלכתחילה גם השנה וגם לשנים הקרובות יהיה גבוה וגם התוצר לא יצמח בקצב שחשבנו. התוצאה היא שהחוב, שהצלחנו להוריד אותו במשך עשר השנים האחרונות ביחס לתוצר בצורה מאוד מרשימה, עומד להתהפך ויחל לעלות השנה בכיוון ההפוך".

"זה אומר שהם בעצם מתריעים מפני מדיניות כלכלית המבוססת על גרעון גדול מידי", הסביר, "אנחנו בתקופה של צמיחה יחסית חזקה ובתקופה כזו צריך לחסוך ולא לבזבז. בסופו של דבר ממשלה כלשהי שתהיה פה תצטרך לקבל החלטות קשות, שזה אומר או לעלות את המיסים או לקצץ את ההוצאות בצורה קצת יותר דרמטית ממה שראינו עכשיו".

לדבריו לשר כחלון מאוד חשוב לסיים את הקדנציה בצורה מכובדת ולהראות שכל מה שחילק בתקופה שלו לכל מיני מטרות לא באה על חשבון היציבות הכלכלית. "ההישג הזה שלו הולך ומתערער כי גוף בינלאומי אמר כעת שהמצב כאן לא כל כך טוב כמו ששר האוצר טען ואף צויין הוא לא כל כך הצליח לנהל מדיניות שמצד אחד מיטיבה עם כולם ומצד שני שומרת על מדיניות אחראית. כנראה שזה לא אפשרי לאורך זמן. את ההישג הזה מאיימים לקחת לו ולכן הוא לחוץ להקדים את הבחירות". 

כשנשאל לסיום מי יעשה בזה שימוש פוליטי? השיב: "דווקא ראש הממשלה שייך לאסכולה של ממשלה קטנה עם גרעונות קטנים אבל אני לא בטוח שהאיום הגדול עליו יגיע דווקא משם. אזכיר שראש הממשלה הוא גם שר הביטחון והוא דווקא רוצה להגדיל את תקציב הביטחון כדי להוכיח שהוא לא פחות ביטחוניסט מבנט או ליברמן".

עריכה: איתמר זיגלמן

21/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שר האוצר משה כחלון
שר האוצר משה כחלון  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris