ינון מגל ובן כספית

האוניברסיטה העברית - בקרוב באנגלית?

בכירים במוסד האקדמי שוקלים לשנות את שפת ההוראה בתארים המתקדמים לאנגלית • פרופ' ברק מדינה, רקטור האוניברסיטה וד"ר אבשלום קור בעד ונגד ההחלטה


עברית שפה קשה: עיתון מקור ראשון חשף כי בשבועות האחרונים התקיימה ישיבת הנהלה חשאית בהנהלת האוניברסיטה העברית ובה סומן חזון חדש לאוניברסיטה: שפת ההוראה בלימודים לתואר שני ושלישי תהפוך בשנים הקרובות לאנגלית; הרעיון - שכרגע עדיין מוגדר כרעיון בלבד, חולל סערה בעולם האקדמי; רקטור האוניברסיטה הרגיע: "אנחנו רק רוצים לשפר את האטרקטיביות שלנו". 

בריאיון לינון מגל וענת דוידוב ב־103fm הסביר פרופסור ברק מדינה, רקטור האוניברסיטה העברית, את הרעיון שמאחורי המהלך הדרסטי שעורר את זעמם של לא מעט מרצים: "עדיין לא החלטנו אפילו אם זה יקרה, מדובר רק בכוונות. וגם, אין הכוונה היא לכל לימודי הבוגר אלא רק לקורסי מוסמך מדעיים שהם אלו שיועברו באנגלית.

"בכל העולם - וגם בארץ, קיים מחסור בתלמידי מוסמך במדעים הניסויים. אין מספיק סטודנטים שרוצים ללמוד פיזיקה, כימיה, מדעים ביו רפואיים, חקלאות, מדעי המחשב ועוד. העובדה הזאת היא עובדה שגורמת לתחרות גוברת בעולם על הסטודנטים הטובים ביותר וגם על חברי הסגל הבינלאומיים הטובים ביותר.

"באוניברסיטה הגענו למסקנה שזה הכיוון שבו אנחנו רוצים לחזק את המעמד הבינלאומי שלנו בתחום המחקר הרלוונטי". מסתבר כי האוניברסיטאות בישראל אינן מדורגות במקומות גבוהים בעולם, מה שנובע - לדבריו של מדינה, מהמחסור של האוניברסיטאות המקומיות בבינלאומיות: "יש לנו סטודנטים מהעולם, אבל הם לומדים כיום בנפרד ולא עם הסטודנטים הישראלים".

ולא, האוניברסיטה הירושלמית לא הייתה הראשונה לחשוב על מהלך שכזה. באוניברסיטת קופנהגן שבדנמרק עשו את זה כבר קודם - מה שהקפיץ את המוסד למקום השלושים בעולם ברשימת האוניברסיטאות הטובות ביותר. מדינה סיפר כי צעד כזה צפוי לשפר בצורה דרמטית את האטרקטיביות של האוניברסיטה העברית.

"צריך לזכור שהמעמד של השפה העברית הוא מעמד יציב וחזק", ביקש מדינה להרגיע את הסערה. "אנחנו מייחסים חשיבות עצומה לשימור התרבות היהודית באופן כללי ולשפה העברית באופן ספציפי, ואין לנו שום כוונה להפוך את שפת לימודי הבוגר לאנגלית. להגיד שהאוניברסיטה העברית הופכת להיות האוניברסיטה האנגלית זה תיאור לא נכון של המציאות". 

  

"באוניברסיטה העברית מגדלים ילדים לייצוא"

נראה כי טיעוניו של פרופסור מדינה חזקים והגיוניים למדי, אבל אבשלום קור, דוקטור ללשון עברית, דווקא לא השתכנע: "המדענים שלנו הצליחו להביא לעולם את וויז ואת המכונית האוטונומית בלי ללמוד באנגלית. עוד בשנת 1,913 מייסדי הטכניון רצו שילמדו שם בגרמנית, אבל התלמידים וההורים סרבו. במקום מושבו של פרופסור מדינה באוניברסיטה יש תמונה היסטורית של הנחת אבן הפינה באוניברסיטה עם כל האנשים שעל שמם אנחנו קוראים רחובות. אני חושב שראשי האוניברסיטה צריכים לגשת לתמונה ולבקש סליחה על כך שהם בוגדים בדרכם".

עוד הוסיף ד"ר קור והזכיר כי כבר בעבר עזבו היהודים את השפה העברית, מה שהוביל לגלות ואובדן אדמת הקודש. "חכמי ארץ ישראל נקראו 'הסנהדרין' ביוונית במקום 'הכנסת הגדולה'. זה כמו שעכשיו הכנסת תיקרא 'הפרלמנט'. אפילו משה שרת החרים את מלון 'הולילנד' כל עוד היה ראש הממשלה ושר חוץ, ועל כן הם קראו לעצמם 'ארץ עברית'".

"דווקא העובדה שהחייאת השפה העברית כל כך הצליחה היא זו שמאפשרת לנו ללמד היום קורסים מסיומים באנגלית", המשיך פרופסור מדינה להצדיק את המהלך. "אם היינו בשנת 1,925, לא היה עולה על דעתו להעלות את הרעיון הזה".

מה גם, אם המהלך של האוניברסיטה יצליח, נראה זרימה של סטודנטים מהעולם לכיוון ירושלים, ובכל זאת - ד"ר קור ממש לא שמח מהרעיון: "יש לי 21 נכדים וכולם יחיו בארץ, אבל באוניברסיטה המכונה 'העברית' מגדלים ילדים לייצוא. אנחנו צריכים לגדל את הילדים כדי להיות פה ולכבד את שפת המקור בכל מקום בעולם. האם האוניברסיטה קיימת בשבילנו או בשביל הזרים? בשביל הילדים שלי או בשביל לארה אל קאסם?"

  

בדיוק כמו במכון ויצמן

בהמשך אמר פרופסור מדינה כי בניגוד למרכז הבינתחומי - שם יש לא מעט תכניות לימודים שמיועדות למי שאינם ישראלים ותכניות לימודים לישראלים, באוניברסיטה העברית מתכננים ללכת בדרך של מכון ויצמן וללמד רק חלק מקורסי המוסמך במדעים באנגלית. "עולם המדע זה עניין בינלאומי כך שאנחנו צריכים להימנע מליצור מוסד שהוא מסוגר לעולם. האוניברסיטה זה המפעל המצליח ביותר שלנו ואנחנו צריכים לחזק אותו ולא להילחם בו.

"אנחנו דואגים לתרבות העברית ולשפה העברית לא פחות מאחרים, אכפת לנו מהם. תרמנו תרומה עצומה לאוניברסיטאות לשימור והחייאת התרבות העברית ואין לנו שום כוונה לפגוע בזה", טען.

"מה שאמר מדינה על השפה העברית זה מס שפתיים", סיכם ד"ר קור וחתם את דבריו בשירה: "פה בארץ חמדת אבות תתגשמנה כל התקוות, פה תפרח גם שפת התורה - גם אם הנכדים של פרופסור מדינה יעברו למקום אחר".

  

עריכה: מיכל דאבי

03/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


האוניברסיטה העברית
האוניברסיטה העברית  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris