ינון מגל ובן כספית

המבצע להצלת נתניהו? לא היה ולא נברא

אבי בניהו: "יש פה פעילות מבצעית פר-אקסלנס ושום דבר פוליטי, רה"מ מסתמך על עמדת הרמטכ"ל" • תא"ל אלי בן מאיר: "מציע להסתכל על הזווית האיראנית"


ראש חטיבת מחקר באמן לשעבר, תא"ל אלי בן מאיר, ואבי בניהו שוחחו על המידע המודיעיני שהוביל את צה"ל לצאת למבצע להשמדת מנהרות חיזבאללה הבוקר (ג').

אבי בניהו: "ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו קיבל את המלצת הרמטכ"ל לפעול אחרי בשלות טכנולוגית בצד שלנו והבשלת המנהרות במצד השני. הרמטכ"ל מסתמך על צוות רציני שעקב אחרי המנהרות הללו בארבע שנים האחרונות. יש כאן פעילות מבצעית ללא שום דבר פוליטי. האתגר הוא לבצע את הפעילות המבצעית הנדרשת מבלי להיגרר למלחמה".

אלי בן מאיר: "אני מצטרף לדבריך. אין קשר בין ההחלטה לצאת למבצע ההנדסי הזה להמלצות המשטרה נגד ראש הממשלה. מדובר כאן בהבשלה מודיעינית ויכולות מבצעיות שהובילו לעת הזה. סוגית החפירות של חיזבאללה בלבנון אינם דבר חדש. גם במלחמת לבנון השנייה נתקלנו בלא מעט מערכים חפורים של חיזבאללה. גם המידע והשמועות שיש על מערך של מנהרות התקפיות הוא אינו חדש. בשלוש שנים האחרונות היכולות הטכנולוגיות הבשילו יחד עם מודיעין טוב מאוד שהוביל לחשיפה. מנגד אני חושב שהמערך הזה איננו בסדר גודל של מערך המנהרות ברצועת עזה".

אבי בניהו: "צריך לזכור שאנחנו רגילים לראות מנהרות בעזה אך בעשור האחרון חיזבאללה שכפל את לבנון אל תוך האדמה. יש אזורים שלמים בביירות ובבקעה שחפורים בתוך האדמה וכוללים מערכות הידראוליות, בטון, תאורה ומיזוג. בשנים האחרונות חלקן גם הגיעו לכיוון שטח ישראל. לכן מדינת ישראל חייבת להסיר את האיום הזה. מדובר בפעולה נקודתית איפה שיש את המודיעין ולסכל את האיום הזה בשטחנו. האתגר של הממשלה הוא לא לעשות שגיאות, לא להרבות בהצהרות ולסיים את המבצע בצד שלנו מבלי להיגרר למלחמה".

אלי בן מאיר: "אני גם לא בטוח שיש מקום ללחץ. בכל פעילות יש את האלמנט המודיעיני, המבצעי וגם האלמנט המדיני. מערך המנהרות בלבנון הוא רק איום אחד מתוך היכולות של חיזבאללה והוא הרבה פחות משמעותי מהיכולת של חמאס. בשבועות האחרונים אפשר לראות את השינוי של ישראל ביחס ללבנון בהקשר הרחב של האיום הקרוי 'פרוייקט הדיוק'. אני מציע להסתכל על הנושא מהזווית האיראנית. איראן מעורבת בסוריה ובלבנון והחשיפות האחרונות של ישראל על צעדי איראן באירופה יכולים לגרום לאיראן לנסות ולדחוף את השליחים שלה באזור כנגדנו. לכן הפעילות המדינית של ראש הממשלה היא רחבה יותר מכמה מנהרות באזור הצפון".

"הפקת לקחים מ'צוק איתן'"

"בסופו של דבר אף אחד מהצדדים לא מעוניין במלחמה אך מספיק שחייל שלנו יעשה טעות ויוביל לתגובה מקומית של חיזבאללה שיכולה להתפתח. כבר היה לנו גם מג"ד שנהרג תוך כדי עבודות בגלל פרשנות של חיזבאללה. יש לנו כיום הרבה כוחות בשטח והמבצע לא נגמר עד שאחרון החיילים יחזור לביתו. קיימת סבירות נמוכה שמשהו טקטי יגרום לסיטואציה בשטח שיכולה להביל להסלמה אך יש להיות ערניים אליה".

אבי בניהו: "ראינו את דו"ח מבקר המדינה על צוק איתן שהכיל הערות חמורות מאוד על ראש אמ"ן, הרמטכ"ל, שר הביטחון והקבינט בטענה שלא הקדישו חשיבה ותשומת לב אסטרטגית לנושא המנהרות. כאן אנחנו רואים בפירוש את הפקת הלקחים. ממשלת ישראל, הקבינט והצבא הפנימו שלמרות שמדובר רק עבודות אפר, זהו איום אסטרטגי ולכן מטפלים בנושא בזמן וכמו שצריך"

אלי בן מאיר: "אני מסכים. אין ספק שהפעילות הזאת החלה כשאביב כוכבי היה מפקד פיקוד צפון והיא דוגמא טובה לאיך נכון להתמודד עם איום מתפתח. אני מניח שנראה בקרוב את התמונות של המנהרות שמאפשרות מעבר של לוחמים אל תוך ישראל. זאת לא הפתעה כי נסראללה דיבר במשך שנתיים רצונו לכבוש את הגליל".

עריכה: איתמר זיגלמן

04/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אבי בניהו
אבי בניהו  |  צילום: 103fm
Paris