הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

גאווה ישראלית: לייזרים נגד רקטות

מערכת הביטחון מאיצה תוכניות ליירוט רקטות באמצעות טכנולוגיה חדישה • פרופ' יצחק בן ישראל עם כל הפרטים


על רקע האיום מצפון, מערכת הביטחון מאיצה תוכנית לפיתוח לייזר ליירוט רקטות, ואף מוכנה לתקצב תכנית זו בסכום של מיליארדי שקלים. אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח, שוחח עם חברי צוות התכנית שניסו להבין הכצעקתה. 

כבר שנים שמלווה אותנו הוויכוח על מערכת ההגנה האקטיבית המבוססת לייזר. שורה של מומחים חוזרים ואומרים שמדינת ישראל חייבת לעבור להגנה באמצעות לייזר. הבעיה היא, שעד לאחרונה לא הייתה פריצת דרך טכנולוגית בתחום, כך שלא ממש הייתה את האופציה לעבור להגנה מסוג זה. ובכן, לא עוד. הבוקר פורסם כי יש פריצת דרך משמעותית ביכולת לייצר מערכות הגנה מבוססות אנרגיה - לייזר.

אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל, הסביר מהו החידוש המשמעותי: "כבר לפני עשרים שנה במפא"ת (המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) הציגו והדגימו שאפשר להפיל רקטות עם לייזר. הבעיה הייתה שהטכנולוגיה שבה ייצרו את הקרן עצמה - את הלייזר, הייתה כזו שלא ניתנת למזעור למערכות נשק, ולכן במשך כל התקופה הזאת השקיעו בפיתוח טכנולוגיה אחרת לגמרי, וניסו להגיע למצב של לייזר עם מספיק הספק, כזה שיכול להפיל את הרקטות. לפני כשנה הושגו פריצות דרך בישראל בתחום הזה. אין לזה תקדים בעולם".

על מנת לסבר מעט את האוזן, ניסה רוני דניאל לפשט את העניין: "עד פריצת הדרך האחרונה, כדי לשגר כמה מטחי לייזר היה צריך מפעל תעשייתי גדול בשטח של מגרש כדורגל, ואילו עכשיו כל החומר הזה יכול להיכנס למשהו שהוא דמוי בטרייה".

"לא בדיוק בטרייה, אלא יותר משאית", תיקן בן ישראל, "המשאית יכולה לנוע ממקום למקום ומסוגלת לירות - לייצר קרן לייזר לעבר רקטה, או פצצות מרגמה. בניגוד למערכות יירוט הטילים שאין להן זמן תגובה, הלייזר טס במהירות האור כך שהוא יכול להפיל גם פצצות שכאלה. 

"היעילות של הלייזר בעיקרה מתבטאת בטווח הקצר כי זה היתרון שלו. בטווח הארוך אין למערכת יתרון גדול על מערכות אחרות שפותחו כמו 'חץ' או 'שרביט קסמים'. במערכות האלה יש משוואה כלכלית אחרת, אבל כשמדובר על מאות אלפי רקטות חייבים מערכת שהעלות שלה מאוד נמוכה - וזה הייתרון של הלייזר". 

הייתכן שהמערכת החדשנית תוכל לנטרל את כל הרקטות והטילים שישוגרו חלילה לעבר ישראל באופן מוחלט? "לא", צינן בן ישראל את ההתלהבות - הרי שום דבר בחיים אינו הרמטי. ובכל זאת, לדבריו המערכת היא מאוד מתוחכמת והשילוב שלה יחד עם כיפת ברזל הוא כמעט בלתי מנוצח.

  

כיפת ברזל - הגרסה הזולה

המערכת - איך לא, פותחה בישראל. אם כאן במדינה אנחנו אלופים בלייצר בעיות, אנחנו בהחלט צריכים לדעת גם לפתור אותן, או כפי שהיטיב לומר זאת בן ישראל "ההכרח הוא אבי המציאות". מתי תוכל להיכנס המערכת לשימוש צבאי? ובכן, תלוי בבירוקרטיה. "השאלה היא כמה תקציב יוקצה לפיתוח או מה המאמץ שצה"ל ישיקע בו. מכאן הדרך קצרה - בערך שנה".

אם כן, נראה שמדינת ישראל יכולה לשנות את המשוואה הכלכלית בהגנה האקטיבית מול חיזבאללה, ואם עד היום יכולנו להגן רק על נכסים יקרים כי אין את היכולת לשאת בעלויות של הגנה קינטית על פני כל מדינת ישראל, עכשיו - משתיכנס המערכת לשימוש, קו העימות בצפון יהיה מוגן ובעלות סבירה. לשם השוואה - מיירט אחד של כיפת ברזל עולה בין 50 ל־100 אלף דולרים, ואילו יירוט של קרן לייזר יעלה עד 2,000 דולר. 

מה גם, המערכת תוכל לפגוע גם בטנקים, למשל. "ברגע שיש נשק לייזר, אפשר לפגוע לא רק ברקטות", הסביר בן ישראל. הרי קל יותר לפגוע ברכב מאשר ברקטה שמוקפת בסנטימטר אחד של פלדה. "כלי רכב הם בדרך כלל רכים יותר, כך ששימוש בלייזר כנשק התקפי זה כמובן השלב הבא. אומנם אי אפשר לחדור שריון של טנק, אבל כן אפשרי לפגוע במערכות הרכות של הטנק כמו מערכות אופטיות, מערכות הגנה וכיוצא בזה".

אלו בהחלט חדשות מצוינות. נקווה שלא נצטרך כלל להשתמש בטכנולוגיה הזו - וגם אם כן, שתוכיח את עצמה ברגע האמת. 

  

עריכה: מיכל דאבי

06/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris