אראל סג"ל

אל תקרא לי בוגד

האם ניתן להכיל את השימוש בשורש ב.ג.ד בשיח הציבורי? מיכל רוזין: "לקרוא למישהו בוגד זה הסתה, אתם בתקשורת הייתם צריכים להיות הראשונים למחות"


תגובתו של יאיר נתניהו, שכינה את השמאל והתקשורת 'בוגדים' בפוסט תגובה לדברים הקשים ששמע בבית המשפט, עוררה דיון בין אראל סג"ל ורועי עידן לבין מיכל רוזין (מרצ) אודות הלגיטימיות של השימוש בשורש ב.ג.ד בשיח הציבורי.

דבריו של נתניהו ג'וניור הרגיזו במיוחד כמה חברי כנסת ממחנה השמאל, שהחליטו להגיש נגדו תלונה ליועץ המשפטי לממשלה ודרשו לפתוח בחקירה נגדו. חברת הכנסת מיכל רוזין ממפלגת מרצ לא רואה בצעד זה אובדן של חופש הביטוי: "עד היום השתדלנו מאוד במרצ לא להתעסק עם משפחת נתניהו, ואם התעסקנו אז עשינו את זה כדרך של הגנה. אמרנו בעבר יותר מפעם אחת שלא צריך לתקוף את אשת ראש הממשלה.

"גדשה הסאה באופן כללי במדינת ישראל", המשיכה רוזין, "זה לא רק הנושא של חופש הביטוי, זה העניין הזה שאי אפשר להתווכח באופן דמוקרטי, הוגן והגון. אי אפשר להגיד עמדה נגד מדיניות הממשלה, לא נגד חיילי צה"ל, לא נגד הצבא ולא נגד שום דבר. אנחנו רוצים להגיב על מדיניות צה"ל בשטחים - מדיניות שמובלת על ידי הממשלה, רוצים לדבר על הכיבוש ועל המדינה שאנחנו רוצים שתהיה פה - וברגע שמדברים באופן שונה ממה שהממשלה חושבת, הופכים להיות בוגדים".

כשהייתה ילדה, אביה של מיכל לימד אותה מה ההבדל בין להגיד למישהו שהוא משקר לבין לקרוא לו שקרן. לאראל ורועי הסבירה רוזין כי כאשר קוראים למישהו 'שקרן', מגדירים את האופי שלו ואת מי שהוא. אם כן, טוב היה עושה יאיר נתניהו אם היה מרמז לבגידה ולא אומר זאת באופן שלא משתמע לשתי פנים. 

    

ובכל זאת, גם אביו של יאיר - ראש הממשלה בנימין נתניהו הותקף לא פעם ואף נקרא 'בוגד' בפיהם של מתנגדיו. אראל השמיע הקלטות ובהן נשמעו התבטאויות חריפות למדי שיצאו נגד נתניהו. מי אמר אותן? ובכן, לא מישהו ממפלגת מרצ זה בטוח. "מרצ מעולם לא אמרה 'בוגד' על נתניהו", הסתייגה רוזין. "אני לא יכולה להיות אחראית על כל דובר ברחוב או על כל אדם שמדבר בשם השמאל. רק על עצמי לספר ידעתי".

"בשנתיים האחרונות אנשים משתמשים בפועל 'בגד' לא מעט פעמים", אמר אראל, "זה הפך להיות לגיטימי. עומד אליעד שרגא ברוטשילד וקורא לביבי 'בוגד' וקהל שלם צועק 'בגידה'. אם היית אומרת שצריך להוציא את זה מהלקסיקון הייתי הולך איתך גם לגבי יאיר נתניהו וגם לגבי אהוד ברק, אבל לא יכול להיות שאתם מגישים תלונה רק נגד יאיר".

"לא נוציא את השורש ב.ג.ד מהמילון הישראלי", הבהירה רוזין והדגישה כי לגיטימי לחלוטין להגיד כשמדובר בבגידה בערכים, ובכל זאת: "לקרוא למישהו 'בוגד' זה לסמן אנשים. במדינת ישראל בשנים האחרונות מסמנים עמותות, פוליטיקאים ואנשי שמאל כבוגדים ויש לזה משמעות. למילים יש כוח, ומילים לפעמים נגמרות ברצח או במעשים אלימים מאוד".

האם ח"כ רוזין עושה איפה ואיפה בכל הנוגע לקריאות נגדה? ובכן, תחליטו אתם: "חבר כנסת במליאה קרא לי 'עוכרת ישראל', אבל לא אגיש נגדו תלונה - למרות שאני חושבת שזה לא לגיטימי. לעומת זאת כשקוראים לי 'בוגדת' - בין אם זה יאיר נתניהו או מישהו אחר, אגיש תלונה בגין הסתה". 

יש הסתה נגד נתניהו בשנה האחרונה?

"הדיון קיצוני משני הצדדים. האווירה היום בחברה הישראלית היא נגד עמותות שמאל ונגד הפוליטיקאים מהשמאל", השיבה רוזין.

  

אז מה בעצם הקפיץ כל כך את אנשי השמאל שהחליטו הפעם שלא לוותר ודרשו לחקור את יאיר נתניהו על דבריו? רוזין: "יאיר עובד ומתעסק עם המדיה של ראש הממשלה. הוא לא אדם פרטי. אני - כדי לשנות את השיח, לא עומדת וקוראת לביבי 'בוגד'. אני מתווכחת איתו ויכוח ענייני על המדיניות שלו. אגב, כאשר המדיניות שלו היא נכונה, אנחנו במרצ מציינים את זה".

"אני שם לב שמהדהים את האמירות של יאיר", טען רועי והמשיך: "הוא כותב משהו בפייסבוק וזה מיד הופך לחדשות. עצם זה שאתם הולכים עם זה ליועץ המשפטי, מוציאים הודעה לעיתונות, מדברים על זה - זה לא מעצים את האפקט של האמירות המיותרות האלה? אולי עדיף היה לדפדף את זה".

"שאלה מצוינת", השיבה רוזין והסבירה כי באופן יום יומי היא נתקלת בדילמה הזו. "אני מקבלת נאצות ואיומים ברשתות החברתיות ותמיד אני מתלבטת האם להגיב או לא. הגשתי תלונה על אורן חזן לוועדת האתיקה כי הייתה בהתנהגות שלו אלימות פיזית ולא רק מילולית. אבל כן - יש פה שאלה עד כמה אנחנו צריכים לספוג ולהכיל את ההסתה.

"כשיאיר יוצא באמירה כזאת חמורה - אגב גם על התקשורת, אתם הראשונים שהייתם צריכים למחות נגד האמירה שלו, וגם פוליטיקאים ועמותות מהשמאל, אי אפשר יותר לשתוק". 

ובכן, תהיו בטוחים שנמשיך לעקוב.

  

עריכה: מיכל דאבי

12/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יאיר נתניהו
יאיר נתניהו  |  צילום: פלאש90
Paris