איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"נילחם בצורה אגרסיבית במונופולים"

ראש הוועדה לבחינת יוקר המחייה, פרופ' ירון זליכה: "החזירות המונופוליסטית עוברת כל גבול"; פרופ' טרכטנברג מתנגד: "אין תכלית לוועדה"


על רקע הפרסום כי שר האוצר, משה כחלון, מינה את פרופ' ירון זליכה לעמוד בראשות ועדה לבחינת יוקר המחייה בישראל, אומר הערב פרופ' זליכה: "המחירים במשק בישראל מתומחרים על בסיס כוחם של המונופולים". הדברים של זליכה מגיעים על רקע הפרסומים לפיהם החברות הגדולות במשק צפויות להעלות מחירים".

בראיון לתוכנית "איפה הכסף" ב-103fm עם אלון גל ויעל אילון אמר פרופ' זליכה, מי ששימש בעבר החשב הכללי לשעבר, כי יש לרסן את החברות הגדולות במשק. "החזירות המונופוליסטית עוברת כל גבול", אמר פרופ' זליכה. "במקום לרסן את עצמם ולהבין לבדם שנקעה נפשו של הציבור הישראלי מההתנהלות שלהם, הם פותחים שוב ושוב בגל של עליות מחירים ולזה אנחנו נשים סוף".

"מאגרי הגז לדוגמא נמכרו כמעט ללא תמורה וללא מכרז בידי ממשלת אולמרט ובכך הקימו מונופול רב עוצמה", הסביר, "כעת אותו המונופול מוכר לנו את הגז שלנו שחולק להם בחינם ב-6 דולרים למרות שמחירו הריאלי הוא פחות משלושה דולרים. אם יוטל פיקוח מחירים על הגז הוא יפחת בחמישים אחוזים ובמקום להעלות את מחירי החשמל בשמונה אחוזים, נוריד אותו בעשרים אחוזים".

עוד אמר פרופ' זליכה: "אנחנו נחושים בדעתנו להילחם בצורה אגרסיבית ודרסטית בעליות המחירים ובמונופולים בישראל. המונופולים בשוק המזון מתכוונים להעלות מחירים בתקופה הקרובה ואני מציע להם לחזור בהם. הוועדות שהיו בעבר עבדו בשיטות עדינות יותר, אני ידוע בשיטות בוטות יותר ולא מאמין בנחמדות ועדינות כשמתעסקים בחיות טרף מונופוליסטיות. שר האוצר ושר הכלכלה נחושים בדעתם לעשות רפורמות דרסטיות. כשאני אומר דרסטי אני מתכוון לזה. אעשה עבודה יסודית ואינני מפחד משום מונופול".

"אין תכלית להקים ועדה מלבד הניסיון להרוויח זמן"

לאחר דבריו של פרופ' זליכה, התראיין פרופ' מנואל טרכטנברג, שעמד בראש ועדה אשר מונתה בעקבות מחאת האוהלים בשנת 2011 על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בראיון הסביר שמקימים ועדה כשקורה משהו לא צפוי כמו מלחמת לבנון השניה, או מחאה שפורצת לה כשאף אחד לא ציפה ואז הממשלה עומדת בפני תופעה שהיא לא יודעת להתמודד איתה. "השר כחלון נמצא בתפקיד שר האוצר כבר כמעט שלוש שנים ויש לו את הכלים, מה פתאום הוא החליט להקים ועדה?  אין לזה שום תכלית מלבד להרוויח זמן".

טרכטנברג הדגיש שיש להתמודד עם הריכוזיות בשווקים מסוימים אך עיקר הבעיה במדינת ישראל אינה שוק המזון אלא דברים שקשורים לממשלה כמו דיור, תחבורה וחינוך. "כל אלו יוצרים את הנטל הכלכלי על משקי הבית בישראל ובעיקר על המשפחות הצעירות. משכנתא גבוהה, רכבים בעלות של אלפי שקלים כי אין תחבורה ציבורית יעילה, חינוך בגיל הרך שעולה לאלפי שקלים בחודש. כל אלו המרכיבים המרכזיים ולא רק מחירי הקוטג'. אני לא מזלזל בחשיבות הלחימה בריכוזיות אך זה לא מה שיביא את הגאולה. זה לא מה שיפתור את בעיית יוקר המחיה שלנו. אדם משלם כל כך הרבה זמן וכסף על החזקת רכב פרטי, מה זה יעזור לו שיפרקו את תנובה? צריך להסתכל למציאות בעיניים ולראות איפה כואב למשפחות הצעירות הכי הרבה בכיס ופוגע בתכנון העתיד הכלכלי שלהם".

עריכה: איתמר זיגלמן

13/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris