רון קופמן ואריה אלדד

"השחתת הקבר - פשע מזעזע"

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן התייחס לחילול קבר אביו של היועמ"ש אביחי מנדלבליט, והבטיח: "כל המשאבים יוקצו לתפיסת הפושעים"


לפני כעשרה ימים הוגשה במשטרה תלונה על ידי משפחת מנדלבליט ובה נטען כי נגרם נזק למצבה של אב המשפחה – אביו של אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה; השר גלעד ארדן שוחח עם ניסים משעל בנושא והבטיח כי כשייתפסו האשמים – והם ייתפסו, הם יבואו על עונשים. בהמשך: האם ראש הממשלה בנימין נתניהו עתיד לפרוש מתפקידו במידה שיקבל כתב אישום, ומה דעתו על תפקוד המשטרה בתום עידן אלשיך?

אמש (ה') נחשף הסיפור המזעזע לפיו הושחת קברו של אביו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בריאיון לניסים משעל ב־103fm סיפר השר לביטחון פנים גלעד ארדן כי אומנם הסיפור נגתלה לציבור רק אתמול, והתביעה הוגשה לפני עשרה ימים, אבל ייתכן שהקבר הושחת מתישהו במהלך ארבעת החודשים האחרונים – פרק הזמן האחרון שבו עלתה המשפחה לקבר. "שוחחתי אתמול עם המשטרה ווידאתי שתקצה את כל היכולות שלה - כולל המודיעיניות, לחקירה הזו ולהבאת הפושעים הבזויים לדין. מדובר בפשע מזעזע ובחציית גבולות אדומים".

ארדן סרב להשיב אם קיים קצה חוט בחקירה. "גם אם היה, זה לא משהו שהייתי יכול למסור בשידור. אני מקווה שיגיעו אליהם ולא יחסכו שום מאמץ או יכולת כדי לתפוס אותם". לדבריו, השחתת הקבר לא קרתה בהכרח על רקע חקירות ראש הממשלה. "קראתי לפוליטיקאים להפסיק לנצל לצרכים פוליטיים את האירוע המזעזע הזה. אנחנו לקראת בחירות, ועיתוי הפרסום ודאי שמעורר שאלות. אתמול בבוקר היה הציטוט בעיתון 'ישראל היום' בהקשר של החלטות היועץ, ולמישהו זה התאים לנסות ולחבר בתודעה הציבורית בין הפרסום הזה - שהוכחש על ידי ראש הממשלה, לבין השחתת המצבה, אבל זה לא מסתדר עם העובדות כי ההשחתה בוצעה לפני אחד עשר ימים לפחות".

יש מסע של שיסוי והסתה נגד היועץ ולפני כן היה מסע נגד המשטרה. ובכן, הנה המחיר להסתה הזו. אי אפשר להתעלם מזה.
"ודאי שאי אפשר להתעלם, אבל אתה עושה חיבור שלא בהכרח קיים. הסתה נגד מערכת אכיפת החוק והשימוש במילה 'הסתה' הפך להיות דבר מאוד קל בשנים האחרונות. מותר למתוח ביקורת בצורה מכובדת ועניינית גם על שופטים וגם על פרקליטים".

אבל זו לא רק ביקורת, זה כבר עלה קומה. יש אווירה של שיסוי ואתה יודע את זה.
"לא, אני לא יודע את זה ולא מקבל את מה שאתה אומר. מותר להתווכח ומותר למתוח ביקורת, אבל אסור לאיים ואסור לדבר בשפה בוטה. יש לנו אחריות לממלכתיות. אני יכול להיות אחראי על איך שאני מתבטא וגם לקרוא לחבריי שלא להתבטא כך, אבל בוא לא נהיה עיוורים וצבועים. מול הבית של מנדלבליט הפגינו חודשים ארוכים והסיתו נגדו עם אמירות קשות שמייחסות לו עבריינות ומעילה בתפקידו. זה בא מאלדד יניב והחברים משמאל. לכן אני מציע לא לעשות מזה ניצול פוליטי".

לא ניתן להתעלם מהעובדה שמול אלדד יניב וחבריו מהשמאל ניצבים גם חברי הכנסת דוד ביטן ודודי אמסלם שתוקפים ללא הרף את היועץ המשפטי לממשלה, את הפרקליטות ואת המשטרה, ובכל זאת – ארדן טען כי אף פעם לא שמע התבטאויות מסיתות מחבריו למפלגה. "המקסימום ששמעתי אותם אומרים זה שהמשטרה או הגורמים המשפטיים נכנעים ללחץ של השמאל והתקשורת. אני לא מסכים עם מה שהם אומרים כי אני סומך לחלוטין על היועץ המשפטי, על פרקליט המדינה ועל המשטרה שלא עושים איפה ואיפה בנושאים הללו, ומצד שני אני לא מתכוון להרשיע או לוותר על חזקת החפות של כל אחד - בטח לא של ראש ממשלה בחקירה".

   

דין נתניהו לא כדין אולמרט

אם כבר נתניהו, אי אפשר שלא לשאול את ארדן על עתידו של ביבי כראש הממשלה שטען שלא יתפטר - למרות החקירות שמתנהלות נגדו. ניסים ביקש מארדן לעצום עיניים ולנסות לדמיין את יאיר לפיד או בני גנץ במקומו של נתניהו בחדר החקירות. הוא ודאי היה צולב אותם. הלא כן? 

"תלוי", השיב ארדן והסביר: "קודם כל, נתניהו עדיין לא עם כתב אישום. מאוד תלוי באיזה כתב אישום היה מדובר, מה עוצמת הראיות והאם - כמו במקרה של אולמרט, יש מעטפות עם כסף או שמדובר במחלוקת משפטית.

"החוק קובע שכדי לא לעוות את הדמוקרטיה ורצון הבוחר, ראש ממשלה חייב לפרוש רק אחרי הרשעה בפסק דין חלוט. יכול לקרות מצב שהיועץ המשפטי מגיש כתב אישום, אבל בסוף בית המשפט מזכה ורצון הבוחר מתעוות". לדבריו, בשונה מהמצב עם אהוד אולמרט - ביבי הוא ראש ממשלה הרבה יותר פופולרי, כך שאסור לפגוע במה שבחר העם עד שלא תהיה הכרעה סופית בעניין התיקים. 

    

רוני, אל תלך

לא מזמן סיים רוני אלשיך, מי שהיה מפכ"ל המשטרה, את תפקידו ועדיין לא נמצא לו מחליף. האם ארדן מתגעגע - או כפי שניסח זאת ניסים: "אני מניח שכל יום הייתם מדברים ופתאום אין לך את אלשיך".

"לא היינו מדברים כל יום", ענה ארדן, "אבל בהחלט היינו מעדכנים אחד את השני בכל מיני התפתחויותאני פועל מול משטרת ישראל בצורה הכי מקצועית. אם יש לי ביקורת עליה אני אומר אותה, ואם אני צריך לגבות אותה אני מגבהאני לא נמצא כאן במערכת חברתית, אלא במערכת מקצועית ואני מתפקד כשר לביטחון פנים בצורה הכי עניינית מול הגופים שהמשרד אחראי עליהם".

אכלת בקדנציה מרורים מכל פרשת מינוי המפכ"ל, ומה שנגעת בו לא הצליח. זו גזירת גורל?
"אני לא חושב. בעשור האחרון, כל נושא המינויים במדינת ישראל הפך להיות טירוף משפטי. זה לא קשור רק למינוי גל הירש או מועמד אחר. היו הרבה מינויים בעשורים האחרונים ופעמים רבות כשהמערכת המשפטית שלא רצתה מועמד מסוים, פתאום - אחרי עשרות שנים של קריירה, צצו כלפיו כל מיני פרסומים שדרשו בדיקה והשהיית המינוי. אני פעלתי בדיוק לפי הספר והבאתי קציני משטרה בכירים, והמערכת היא זו שהייתה אמורה לסנן אותן בדרך אם היה בהם פגם".

איזה ציון היית נותן לעצמך כשר לביטחון פנים?
"אני משתדל לנהוג בצניעות ולכן לא אתן ציון, אבל אני חושב שהציבור יודע להבחין בין הנושאים הפרסונליים שהזכרת שבכלל לא קשורים ליכולות שלי, כמו למשל מועמדים והבדיקה שלהם, לבין העובדה שהמשטרה וביטחון הפנים התחזקו מאוד בשלוש השנים האחרונות. תחושת הביטחון בישראל היא מהגבוהות בעולם. מה שמעניין את האזרח זה הביטחון שלו ושל הילדים שלו, והתחום הזה, כאמור, התחזק מאוד בשנים האחרונות".

  

עריכה: מיכל דאבי

28/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד ארדן
גלעד ארדן  |  צילום: רועי אלימה/ פלאש 90
Paris