הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"יש הרבה בעיות, אבל השאלה היא איך מייצרים תעדוף"

התחדשנו ברמטכ"ל חדש, אבל זה לא מנע מתא"ל (מיל') אלי בן מאיר להיות מודאג מהתלקחות בצפון ובדרום


הרמטכ"ל החדש הנחה למקד את מוכנות צה"ל לאפשרות כי תתרחש הסלמה בעזה בעקבות סכנת התלקחות באזור. בצפון יש חשש מפיגועים יזומים, ואיראן משנה את צורת ההתבוססות שלה לכיון עירק. מה זה אומר מבחינתנו? תא"ל (מיל') אלי בן מאיר, לשעבר ראש חטיבת מחקר באמ"ן, הביא לנו פרטים נוספים בנושא. 

אלי בן מאיר:  "תהליכית, הערכת המודיעין עושה שלושה דברים. היא מסכמת את השנה החולפת ומעלה תובנות, היא מצביעה על המגמות הקיימות חלקן מחדשות וחלקן לא. והאתגר הכי גדול הוא לזהות שינויים בשלבי התהוות. כל התהליך הזה נועד לייצר נקודת עבודה לצה"ל לשנה הקרובה ובהמשך גם לאפשר את תוכנית העבודה בהתאם לדרג המדיני שמקבל את ההחלטות".

רוני דניאל: "פיקוד דרום קיבל הערכה על כך שעזה יכולה להיות נפיצה. מה צריך לעשות פיקוד דרום כדוגמא על מנת לתרגם את זה לשפת המעשה בחודשים הקרובים?"

אלי בן מאיר: "מבחינת הצבא מדובר בסוגי האימונים שעושים, איזה דגש נותנים לאיזו זירה, קרי האם לעשות יותר אימונים בזירת עזה לעומת זירות אחרות, איזה יחידות יתאמנו בהתאם לסבירות ההפעלה שלהן וכו'. נגזרת כזו או אחרת על עזה ישר משפיעה ובעקבותיה גם קובעים תאריכים למוכנות שגוררים אחריהם מוכנות גם בתחום המודיעין ולא רק בשלב המבצעי".

אלון בן דוד: "ברור שלמדיניות הישראלית יהיו השלכות מאוד משמעותיות אם נגיע או לא נגיע לעימות בעזה. האם נכונה התחושה שהמודיעין בשנים האחרונות נזהר מלהמליץ לדרג המדיני על כיוונים והזדמנויות אלא מסתפק בתיאור המצב בלבד?"

אלי בן מאיר: "התפקיד הבסיסי של המודיעין הוא לתאר את המצב ולאתר אותו נכון. בשנים האחרונות היו אתגרים גדולים בתיאור המצב כי הוא השתנה מאוד והיה דינאמי יחד עם שחקנים חדשים. עד לפני חמש שנים לא עסקנו ברוסיה באותן עוצמות שאנחנו עוסקים היום. מהיכרותי את ראש אמ"ן הנוכחי והרמטכ"ל, הם לא רק מצפים מהמודיעין הם גם דורשים ממנו".

"תקופה מאתגרת להציג משהו לדרג המדיני"

אלון בן דוד:  "השאלה אם הדרג המדיני פתוח לשמוע אם לא יפעל בצורה כזו או אחרת נגיע לעימות בעזה?"

אלי בן מאיר: "זו תקופה מאוד מאתגרת להציג משהו לדרג מדיני בחודשיים הקרובים. אני לא נתקלתי בדרג מדיני שאמר לי שהוא לא רוצה לשמוע את המלצותיי. הקשר בין מה אנחנו נעשה לבין מה שיקרה הוא הרבה יותר הדוק".

רוני דניאל:  "אתמול שמענו סקירות בהן דובר על כך שמדיניות העמימות קיימת ואז שמענו את ראש הממשלה אומר במפורש שאנחנו תקפנו. איך מכנסים את שני הדברים האלה ולאן זה מוביל?"

אלי בן מאיר: "צריך לעשות הבחנה בין הדרג המדיני לצבאי. להבנתי צה"ל לא שינה את מדיניותו, הוא במדינות של עמימות ומתכוון להעמיק אותה. לדרג המדיני יש את האינטרסים שלו ולעיתים הוא לא מבקש אישור מצה"ל. אם בודקים את אמירותיו של צה"ל לאחרונה אז הוא שומר על עמימות ואני חושב שזה מה שנכון במבחנתו".

רוני דניאל: "לא נכון לכנס את הדרג המדיני לרבות ראש הממשלה ושר הביטחון ולנהל איזה דיון מעמיק תוך אימוץ מדיניות? כשכל אחד אומר משהו אחר זה לא נשמע רציני".

אלי בן מאיר: "בחודשיים הקרובים האינטרסים האחרים גבוהים ואני מניח שהצבא משתדל לעשות את מה שהוא יודע הכי טוב".

"נדרש להסתת משאבים והאתגר הוא להחליט מה על חשבון מה"

אלון בן דוד: "נקודה אחרת שעלתה בהערכת המודיעין היא שאיראן, שקצת נמצאת בנסיגה מסוריה, מתחילה להסתכל על עיראק בתור פלטפורמה רלוונטית גם לשיגור חימושים לעבר ישראל וגם פלטפורמה שאפשר להחזיר אליה כוחות מיליציות שאפשר יהיה להעביר אותן לסוריה במהירות במקרה של מלחמה. מה שזה אומר מבחינת מודיעין שמדינה כמו עיראק נכנסת לפוקוס? מה זה דורש מאגף המודיעין?"

אלי בן מאיר: "אין ספק שהיציאה של האמריקאים משם והמגמות האיראניות מחייבות את המודיעין למתוח את המערך האיסופי לאזורים הללו".

יואב לימור: "מה זה אומר בפועל? כשהיה צריך לפתוח את איראן בעשור הקודם דובר על השקעות של מיליארדים, אני מניח שגם עם עיראק זה כך, זה אזור שישראל התעניינה בו במידה פחותה הרבה מאוד שנים".

אלי בן מאיר: "זה בהחלט מחייב הסתת משאבים והאתגר הוא להחליט על חשבון מה. זה האתגר שצריך לקבל עליו החלטות".

רוני דניאל: "כמה אנשים עוסקים בגיבוש הנתונים על מנת לייצר הערכת מצב? כמה זמן לוקח לנתח את זה?"

אלי בן מאיר: "הערכת המודיעין לוקחת המון שעות ונדרשת לה שותפים רבים".

יואב לימור: "קרה בהיסטוריה שהדרג המדיני לא קיבל את הערכת המודיעין?"

אלי בן מאיר: "אני זוכר לא מעט חיכוכים בזמני עם רה"מ והקבינט סביב סוגיות מתוך הערכת המודיעין. סביב הסוגיה הפלסטינית היו מאז מעולם ויכוחים והם לגיטימיים. יש לדרג המדיני את ההסתכלות שלו ויש לכבד גם אותה. שמעון פרס ז"ל אמר שהוא מנהיג והוא יודע איך לקבל החלטות, זה לגיטימי וראוי".

עריכה: איתמר זיגלמן

14/02/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רוני דניאל
רוני דניאל
Paris