ספק לרצח

דקרו, החביאו בזבל, קברו את הגופה, ניקו את הבית מראיות ובכל זאת לא יואשמו ברצח • בדיקת הפתולוג מצאה: המנוח צרך קוקאין בכמות שאולי הרגה אותו


על אף כתב האישום המפורט שהוגש נגד אלירן אסקיאס (23) וקארו גבוריאן (22), בו תואר כיצד תכננו את הרצח של עדיאל תורתי, הכו ודקרו אותו עד שמת ואף פעלו כדי להסתיר את גופתו - השניים נאשמים רק בניסיון רצח ולא ברצח, וזאת משום שבגופתו של תורתי נמצאה כמות גדולה של קוקאין כך שלא ניתן היה לשלול שלא מת ממנת יתר; עורכי הדין אמירי ברבי ושילה ענבר בריאיון. 

לפני מספר חודשים פנה חברו של עדיאל תורתי לברהנו טגניה וביקש את עזרתו. "אני זוכר שזה היה ביום חמישי וזה היה יום לחוץ לקראת סוף השבוע", סיפר טגניה. "האדם שפנה אלי טען שהוא לא מוצא את עדיאל, וביקש ממני לפרסם את התמונה שלו. באותו רגע נזכרתי שכמה דקות לפני שחייג אלי קיבלתי תמונה מהמשטרה של בחור על אופנוע. שאלתי את החבר האם זה עדיאל והוא אישר". 

למה המשטרה פרסמה את תמונתו של עדיאל לפני שגופתו נמצאה? ככל הנראה בשביל לקדם את החקירה. "אחד מהמקורות אמר לי שלדעתו מדובר בתרגיל של המשטרה", אמר טגניה, ואכן - שעתיים לאחר פרסום התמונה נמצאה גופתו של תורתי ביער. 

בכתב האישום נכתב כי עקב ויכוח שהתפתח בין החשודים אלירן אסקיאס וקארו גבוריאן לבין הנרצח עדיאל תורתי, דקרו החשודים את הקורבן באמצעות סכין יפנית, ובהמשך דקרו אותו עם שבר בקבוק עד אשר הקורבן מצא את מותו. האירוע כולו התרחש בדירה שכורה של אחד החשודים. עוד באותו הלילה הובילו השניים את גופת הקורבן בפח אשפה וקברו אותו בשטח חקלאי סמוך. למחרת היום החשודים חזרו אל הדירה, ניקו אותה וצבעו אותה חלקית, וזאת במטרה לשבש את פעולות החקירה.

משטרת ישראל עצרה את אסקיאס וגבוריאן ומעצרם מוארך מעת לעת בבית משפט השלום בפתח תקווה. איך קרה שלמרות כל הפרטים המוכרים למשטרה, יואשמו השניים רק בניסיון לרצח ולא ברצח עצמו? מסתבר שבמכון הפתולוגי נמצאה בגופתו של תורתי כמות גדולה של קוקאין ולא היה אפשר לשלול שהוא לא מת ממנת יתר. 

  

"החשוד הוא קורבן בעצמו"

בריאיון לברהנו טגניה וגלעד שלמור ב־103fm, הודה עורך דינו של אחד מהנאשמים אמירי ברבי, שלמרות כתב האישום המקל, הוא ומרשו לא פתחו בקבוק שמפניה. "מרשי אומר שהוא בעצמו גם קורבן של האירוע הזה", אמר ברבי. "לא סתם הוגש כתב אישום של ניסיון ולא רצח. לא קל לו. זה לא אירוע שקל להתמודד איתו. מבחינתו ההרגשה היא מאוד קשה".

מה מרשך עשה בדירה הזאת?
"בדירה ישבו מספר חברים. כל הנוכחים שהיו שם - כנראה משעה מוקדמת בבוקר עד שעת הצהריים, עשו כל מיני דברים ובין היתר שתו אלכוהול. כנראה שכל החברותא הזאת והחומרים שהיו שם הובילו בסופו של דבר לאירוע הנורא. מרשי הוא בחור צעיר שגורלו לא שפר לו. הוא מצא את עצמו מחוץ לכל מיני מסגרות. הוא אמור היה בעצמו לקבל טיפול מסוים, אבל נשרך אחרי דמויות כאלה ואחרות ומצא את עצמו באירוע הזה".

מלבד שני הנאשמים שעצורים בבית המשפט בפתח תקווה, יש עוד שניים שהמשטרה מחפשת אחריהם. אחד מהם הוא קטין שברח לרומניה. טגניה הסביר כי לאותו קטין שנמלט מייחסים את הרצח בפועל. איך הצליח נער לברוח ממשטרת ישראל לחו"ל יום לפני שהיה אמור להיעצר? שאלה טובה. 

  

"הם חושבים שרצחו, אבל הפתולוג לא בטוח בזה"

אי אפשר שלא לתהות מהן התחושות בחדר שבו יושבים החוקרים והפרקליטים בבואם לגבש כתב אישום, בהבנה שלא יוכלו להגיש כזה בגין רצח - זאת למרות שברור לכולם שאותם אנשים הם הרוצחים. עו"ד שילה ענבר, לשעבר פרקליטה במחוז צפון והיום עורכת דין פרטית, נדרשה לסוגייה. "לפעמים פרקליט יכול להרגיש תסכול אם הראיות לא טובות, אבל בסופו של דבר פרקליט צריך להיות בטוח בכתב האישום שהוא הולך בו".

זה מאכזב שמסכמים את הראיות ומבינים שמה שאת יודעת שקרה לא יוכח בבית משפט?
"אני לא מקבלת את התזה הזאת שמה שאני יודעת שקרה לא יוכח בבית המשפט. גם פרקליט שמכין כתב אישום וגם חוקר שמכין תיק יודע מה שהראיות מגלות לו. הוא לא יודע מה שקרה - בטח לא כשאנחנו מדברים על שאלה מדעית. יש כאן מקרה די חריג. הנתיחה גילתה שיש שני גורמים אפשריים למוות, והחוקר או הפרקליט נמצאו בסיטואציה שלא יכלו להוכיח מעבר לספק סביר".

נכון שהגורם הראשון זה כמות גדולה של קוקאין שיכולה לגרום למנת יתר, אבל הגורם השני הוא שעשו מתורתי מסננת. דקרו אותו דקירות רבות, כך שלא מופרך להאמין שהדקירות הן אלה שהובילו למותו וברור שהיה ניסיון לרצוח אותו. בסוף הניסיון הזה - ברמה העקרונית - הוא מת.
"לא שיחררו את החשודים הביתה עם פרס והזמנה להדלקת משואה. הם בהחלט מואשמים בעבירות מאוד מאוד חמורות. אני רוצה להחמיא לפרקליטה שקיבלה את ההחלטה - שרה טל. עם זאת, אני מניחה שהחלטה כזאת לא מתקבלת בין הפרקליט לחוקר. זו החלטה שמתקבלת לפחות אצל פרקליטת המחוז, וסביר להניח שיש התייעצות עם גורם בכיר בפרקליטות המדינה".

ולמרות שעל פי הדיווחים החשודים לא משתפים פעולה יותר מדי בחקירה, לפי עו"ד ענבר עדיין קיימת האפשרות לבסס אישום ברצח: "הם מבחינתם אולי אפילו חושבים שהם ביצעו רצח. הם התנהגו כמו רוצחים לכאורה כי הם חושבים ומאמינים שרצחו וגרמו למוות. הבעיה היא בגופה -  הפתולוג לא בטוח שהם גרמו למותו".

     

האמת תנצח.

בכל פעם שמגיעים לעסקת טיעון, התשובה שמתקבלת מהפרקליטות היא זהה: 'הראיות שהושגו במהלך החקירה לא הובילו לכך ונאלצנו לקבל עסקת טיעון'. תשובה תמוהה נוכח העובדה שהפרקליטות מלווה את החקירה מהיום הראשון. הלא כן? "תמיד יש התלבטות בזה כי יש מקרים שהם גבוליים, כמו בין רצח להריגה, כמו בין רצח או ניסיון לרצח", השיבה ענבר. "במקרים אלה לפרקליט יש דילמה. הוא יכול ללכת על האופציה היותר מחמירה ולדעת שאולי הוא לא הולך עם ראיות סגורות. אולי הוא מאמין שיש ראיות להרשעה, אבל ייתכן שהוא מקווה שיצליח להוכיח ושיתגלו ראיות חדשות בבית המשפט".

לא עדיף מלכתחילה להגיש כתב אישום על רצח ואז תוך כדי המשפט לסחוט הסדר טיעון על העבירות שמלכתחילה הגישו עליהם כתב אישום?
"אני לא יודעת מה זה עדיף. הפרקליט שיקבל את המקרים הגבוליים, יקבל ביקורת איך שלא יהיה. אם הוא יוותר - כמו בפעם הזאת, אז יאמרו לו 'למה ויתרת? אתה הרי יודע שהם רוצחים'. בכל מקרה יש ביקורת. כך או כך, בסופו של דבר צריך ללכת עם האמת". 

  

עריכה: מיכל דאבי 

27/03/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד שלמור וברהנו טגניה
גלעד שלמור וברהנו טגניה  |  צילום: 103fm
Paris