הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

ניר ברקת: "יש להגדיל את השוויון בנטל, אבל לא בכפייה"

ראש עיריית ירושלים לשעבר ומבכירי מפלגת הליכוד לא מודאג מהתחזקות המפלגות החרדיות • האם זה עתיד לפגוע בחוק הגיוס?


ראש עיריית ירושלים לשעבר, ניר ברקת (הליכוד), העריך בשיחה עם חברי הקבינט של 103fm שחוק הגיוס הוא נושא פתיר וכי יש לפתור את הדברים בהידברות ולא בכפייה. בהמשך התייחס לתיקים בהם היה מעוניין לעסוק והעריך שבממשלה הבאה יזכה לכהן כשר. 

"אני עסוק במה אעשה כשאהיה גדול, באיזה תפקיד. אני עוסק במחקר, איך לקדם את הגליל, הגולן הנגב והערבה. אני בא מירושלים והתמודדתי עם איך להפוך את העיר ליותר מצליחה וחברתית. זה מעסיק אותי מאוד".

אז תרצה להיות השר לפיתוח הנגב והגליל?
"ניהלתי עיר של 900 אלף נפש בעשור שנים. למען האמת כל הבעיות והאתגרים של מדינת ישראל ישבו לי על השולחן ואני מאמין שאוכל לקחת תיקים יותר כבדים מזה".

אתה משוכנע שתהיה שר?
"אני בא עם ניסיון מאוד רלוונטי, חשיבה מחוץ לקופסא ומקום תשיעי ברשימה ואני מאמין שכן".

מה באמת היה מעניין אותך לעשות?
"תיק ביצועי".

איך אתה רואה את הקואליציה המגבשת ואת השותפים הטבעיים שלכם?
"אנשים יודעים לעבוד ביחד. ראש הממשלה בוודאי יודע לעבוד עם החרדים ואנשי הימין. גם לי באופן אישי יצא להוביל קואליציה של בין 27-30 מתוך 31 חברי מועצה. דווקא קבוצת ה-65 ח"כים היא קבוצה שיחסית יודעת לעבוד יחד. השאר זו מלאכת מחשבת".

מה עם אלו שחוששים שתהיה ממשלה סופר חרדית. יש לך מילות הרגעה?
"רוב הקואליציה היא עם חברי הליכוד עם תפיסה ממלכתית ופרספקטיבה רחבה ואחריות לאומית. יש את המנגנונים המרסנים גם בתוך הקואליציה ובוודאי בין הרשויות השונות. לשותפים החרדים יש תפיסת עולם משלהם והם את העבודה שלהם הם עושים ויודעים מה הם רוצים. צריך לדעת איך לעבוד איתם. מתי לומר להם כן ומתי לומר להם לא. נתניהו יודע לנווט את הדברים הללו לטובה".

יהיו שינויים בחוק הגיוס?
"אני טוען שאין בעיה. בעשור האחרון כמות החרדים שהתגייסו עלתה פי עשרה ואם רוצים לגייס יותר צריך לעשות זאת לא בכפייה אלא לשווק את צה"ל למגזר החרדי. אם אתה כופה על החילוניים הם מחזירים לך מנה אחת אפיים. כנ"ל בנוגע לחרדים".

אנשים ששולחים את ילדיהם בבקו"ם רואים את בחורי הישיבות שעושים טובה כשהם טורחים לבוא ולקחת את הפטור וקשה להסביר לילד שלך מדוע הוא מחויב להתגייס והם לא.
"כשחזרתי כקצין בלבנון לירושלים אמרתי לאבא שלי שאין שוויון בנטל. אבי אמר לי שיש כאלה שלוקחים על עצמם נטל גדול יותר. בירושלים יש לנו גם ציבור ערבי, גם חרדי וגם מגזר כללי. לכאורה הציבור הכללי היה צריך להתעצבן מכך שאין שוויון בנטל אך אחוז הגיוס בירושלים עלה מ-70 ל-90 אחוזים בבתי הספר הממלכתיים-דתיים. יש גידול עצום. יש לנו כמעט 2000 חרדים שמתגייסים בירושלים והמספר הזה וגדל. כששאלתי את הנוער מה דעתם בנושא וענו לי שכשאנחנו משרתים בצה"ל זו זכות".

אני לא משוכנע שכל בני ה-18 רואים זאת כך.
"90% מהירושלמים רואים זאת כך. אני אכן חושב שצריך לעשות יותר פעולות בנוגע לשוויון בנטל אך לא בכפייה".

אתה תומך בפסילת חוק הגיוס?
"אני מאמין שצריך להגדיל את השוויון בנטל בהידברות ושכנוע. זה אלמנט חינוכי".

אנחנו באותו מצב כבר 70 שנה. מה גורם לך לחשוב שאם תתחיל בהידברות המצב ישתנה?
"מניסיוני אפשר להשיג דברים טובים יותר בהידברות. צריך לחפש את החיבורים והשיתופיות".

עריכה: איתמר זיגלמן

18/04/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניר ברקת
ניר ברקת  |  צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
Paris