ינון מגל ובן כספית

"כל מה שביבי רוצה זה עיר מקלט"

ח"כ עופר שלח (כחול לבן) לא מתכוון לוותר • תשעה ימים לפני הדד-ליין של נתניהו, הבטיח: "נפנה לשרים ונזכיר להם איפה לבם נמצא"


אף שנותרו תשעה ימים לדד-ליין, בנימין נתניהו עדיין לא הצליח לגבש רשימה קואליציונית. חבר הכנסת עופר שלח (כחול לבן) הבטיח שיחד עם שאר חברי האופוזיציה - הוא לא מתכוון לוותר על חוק החסינות. האם הוא מעריך שהממשלה המתגבשת אכן תקום?

"זו לא הערכה, זה מה שקורה. ברור לכל שראש הממשלה רוצה לבנות לעצמו עיר מקלט. השותפים הקואליציוניים מריחים את הדבר הזה ומסתערים עם דרישות מוטרפות, מתוך מחשבה שראש הממשלה ייכנע להן בתמורה לחסינות".

גם אם ראש הממשלה יקבל חסינות הוא יעמוד לדין אחרי שיסיים את הקדנציה.
"במדינות שבהן קיימת חסינות מהסוג הזה קיימת גם הגבלת כהונה. במדינת ישראל אין הגבלת כהונה, ובנימין נתניהו הוא פוליטיקאי מוכשר. באופן תיאורטי הוא יברח מאימת הדין. באופן טבעי ברור לכולם שאחרי החסינות של נתניהו תגיע גם דרישה לחסינות של ליצמן, דרעי ועוד. אם יהיה תקדים שראש ממשלה חסין ממשפט, קל וחומר שזה יחול על שרים ועל חברי כנסת".

יש הבדל בין ראש ממשלה שמוביל מדינה ושאין לו תחליף, לשרים וחברי כנסת שיש להם תחליף.
"טוענים שלא מדברים על החסינות במשא ומתן הקואליציוני, אך הבנה שבשתיקה שתוביל לחסינות של נתניהו, תידרש בבוא היום גם כלפי אחרים. בונים כיום כנסת שהיא עיר מקלט לעמידה בפני אימת הדין".

ואם לא יהיה חוק חסינות?
"הבעיה היא לא חוק החסינות אלא החסינות עצמה. מנסים לבנות מבנה שבו תעבור חסינות בוועדת הכנסת ומצד שני תהיה חקיקה שתמנע מבית המשפט להתערב".

אבל זו תפיסת העולם של הימין. אנשים ידעו שיש חשדות נגד ראש הממשלה.
"אזכיר לכם שלפני הבחירות נתניהו אמר בעצמו שלא יפנה לחוק החסינות ולחוק צרפתי".

אתה מעדיף שהוא ימשיך לנהל את המדינה תוך כדי משפט?
"אני מעדיף שאדם שמערכת המשפט קבעה שעליו לעמוד למשפט – יעמוד למשפט".

הציבור חושב אחרת.
"זה לא נכון. לציבור הזה סיפרו שאין כלום ולא יהיה כלום. פורסמו כתבי החשדות אך נתניהו חזר ואמר באופן מפורש שלא יתבצר מאחורי עיר המקלט של החסינות. אנחנו מתחילים הבוקר מהלך מתואם עם כל סיעות האופוזיציה וגופים חוץ פרלמנטים שנועד למנוע את הסכנה הזו. המהלך מתחיל בפנייה ישירה לשרים ולחברי כנסת שכולנו יודעים איפה לבם ומצפונם נמצא.

"כולנו זוכרים שממשלות שנבחרו במדינה הזו נפלו בעבר בעקבות מחאה ציבורית שהן לא יכלו לעמוד בה. בדצמבר 1973 גולדה מאיר זכתה בבחירות אך הציבור לא היה יכול לשאת זאת ולכן היא התפטרה ב-1974. זה חלק מהדמוקרטיה. אם נפיל את השלטון אדע שעשינו את הדבר הנכון עבור אזרחי מדינת ישראל".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

20/05/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עופר שלח
עופר שלח  |  צילום: פלאש90
Paris