אראל סג"ל

"החלטה מפתיעה"

פרשת האונס • מאיר ארנפלד, ראש מפלג חקירות ביאח"ה לשעבר: "תיקים עם עניין ציבורי בדרך כלל עוברים ליחידות מחוזיות, או מרכזיות"


מאיר ארנפלד, ראש מפלג חקירות ביאח"ה לשעבר, התייחס לעובדה שפרשת האונס של הילדה בת ה-7 טופלה ע"י צוות חוקרים מתחנת מודיעין עילית והבהיר ש"תיקים עם עניין ציבורי בדרך כלל עוברים ליחידות מחוזיות". בשיחה עם אראל סג"ל וחיים לוינסון ב-103fm הסביר מדוע. 

"יצא לי לחקור הרבה מאוד פרשיות עם מתווים דומים בכל מיני מגזרים. ההחלטה הזו קצת מפתיעה. בדרך כלל תיקים עם עניין ציבורי כמו שמשתמע מהתיק הזה נהוג להעביר ישירות ליחידות המחוזיות. אני מניח שהתיק הזה מלווה מתחילתו על ידי פרקליט אך מפתיע שצוות מהתחנה, שעמוס בתיקים אחרים שדורשים מענה, עוסק בעניין הזה. גם אם הוקם לצורך התיק צוות חקירה מיוחד, ליחידות המחוזיות יש יכולות ומשאבים שאמורים לתת פתרונות".

קראת את כתב האישום?
"טרם קראתי. אני מכיר רק את הכותרות. אני מסכים שהתיק מעלה המון תהיות וסימני שאלה. מה שיש כאן זו חקירה של ילדים שמוערכת במהימנות כזו או אחרת. אני מבין שבמקרה הזה העדות של הילדה נערכה על ידי חוקרת ילדים. לא מדובר בחוקרת משטרה אלא בעובדת של משרד הרווחה עם ההכשרה המתאימה. עדיין מדובר בחקירה של ילדה בת שבע. נתקלתי בלא מעט קשיים ראייתיים שהובילו גם לסגירת התיקים וביטולם. כשמדברים על ביסוס תשתית ראייתי, בוודאי שלא מסתמכים רק על עדות הילד. יש גם פרטי חקירה מוכמנים שאותו קורבן יכול לתאר ומתכתבים עם ממצאים פורנזיים בזירה עצמה או בפגיעות בגוף. פורסם שהילדה נגררה, אני מניח שעדיין ניתן לראות סימנים שמאששים את הטענה הזו".

לוינסון: "אחת הבעיות בתיק היא איפה התקיים האירוע. ממקמים את האירוע בדירה מסוימת על בסיס העובדה שאותו חשוד שיפץ אותה באותם ימים. אין ראיות פורנזיות בתיק הזה. המיקום המדובר הוא רחוק מבית הספר". סג"ל: "בכתב אישום מופיעה טענה שהיו סייענים. איך נסגרה החקירה מבלי למצוא אותם? אפשר לבדוק איכונים של טלפונים".
"האמצעים לאתר איכונים סלולריים קיימים. המשטרה עובדת על זה. אני מניח שעשו פעולות כאלה ואחרות".

"לא מאמין שהיו מגישים כתב אישום ללא הפאזל השלם"

אראל: "למה מראש לא העבירו את התיק למחוז מרכזי יותר? החשוד הוחזק במעצר 46 ימים ואם הוא ביצע את המעשה הוא בן מוות. אין דבר יותר מתועב מדבר כזה. אם הוא לא ביצע את זה - זה לא פחות גרוע. המשמעות היא שהאדם האמיתי מסתובב חופשי. למה רק עכשיו אחרי שהכל פורסם צריכות להידלק הנורות. עכשיו, אחרי שכל המדינה מבעבעת, נזכרים לבדוק את זה שוב? ככה זה עובד במשטרה?"
"תיקים כאלה מלווים ומוצפים למעלה, כולל לראש אח"ם ברמה היום יומית. אני רוצה להאמין שהדברים קרו במסגרת דיווח יומי על תיקים חריגים ובעלי עניין. תיקים כאלה גם מלווים על ידי הפרקליטות. אני לא מאמין שהיו מגישים כתב אישום אם לא היה פאזל מושלם".

לוינסון: "אני חולק עליך. מדובר בפרקליטות צבאית. רוב העיסוק שלה הוא ביטחוני. אין הרבה תיקי אונס שמגיעים לפרקליטות צבאית כשהמבצעים הם פלסטינים. אין להם את הניסיון בזה. מהי המסקנה שלך?"
"אני מניח שאחרי שהתיק עבר לפתחו של ראש אח"ם תפתחנה חזיתות נוספות. גם כשמדובר בפרקליטות הצבאית, קשה לי להאמין שהוגש כתב אישום ללא תמונה נסיבתית".

יכול להיות שיש פרטים מוכמנים שאם נדע אותם הם יחזקו את הטיעון?
"אני מתקשה להאמין שאין כאלה. לא מאמין שהגישו כתב אישום על סמך העדות של הילדה והזיהוי הספונטני בלבד. אני מניח שיש ממצאים שרק הילדה יכלה לתאר שמסתדרים עם תיאור הזירה, עם החבלות שעל גופה (אם היו כאלה) ועוד. כל הדברים הללו אמורים לצייר תמונה. אני לא מאמין שמיהרו להגיש כתב אישום".

בסוף ילדה בת 7 עברה חוויה בלתי נתפסת. כולנו כאן הורים לילדים בגיל הזה.
"זו חוויה איומה ונוראית. לוויתי משפחות שעברו חוויה כזו".

לוינסון: "אעלה עוד נקודה שלא דיברו עליה מספיק. אם האירוע היה בזמן בית הספר, איך ייתכן שהילדה יצאה ממנו באמצע עם אנס כביכול. יש כאן בעיה. אתה מצפה לרמת מוגנות מינימאלית מבתי הספר. משרד החינוך צריך לבדוק את הדבר הזה".

עריכה: איתמר זיגלמן

18/06/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"לימ"רים יכולות גבוהות יותר"
"לימ"רים יכולות גבוהות יותר"  |  צילום: דוברות משטרת ישראל
Paris