ישראלי ממוצע צורך 10-3 ק"ג אורז בשנה. מבחינה תזונתית, הוא מורכב בעיקר פחמימות מורכבות, המתעכלות באיטיות ותורמות לגופנו אנרגיה ותחושת שובע. כף אחת שלו מכילה קלוריות כמעט כמו בפרוסת לחם קל, מה שאומר שאם נשים על הצלחת 10 כפות, זה כמו לאכול 10 פרוסות לחם קל. יחד עם זאת ערכו התזונתי של האורז הלבן נמוך, הוא מכיל מעט מאוד סיבים, ויטמינים ומינרלים.
כדי לשדרג אותו אפשר:
להוסיף ירקות למנה: גזר, בטטה, ברוקולי, פלפלים בכל הצבעים, בצל, כך תגדל כמות הוויטמינים. תוספת הירקות גם "מדללת" את כמות הקלוריות, ומאפשרת לצרוך מנה גדולה יותר.
לעבור לאורז מלא: בעבר נשמעו טענות שמסוכן לאכול אורז מלא מאחר שיש בקליפתו מתכת רעילה בשם ארסן, ובכן, מדובר במיתוס. הערך התזונתי של האורז המלא גבוה בהרבה מהאורז הלבן.
להוסיף קטניות לבישול: באורז מלא יש 10% יותר חלבון מאורז לבן. אבל החלבון הזה אינו איכותי, כלומר הוא לא מתאים לבניית גופנו: השרירים, מערכת החיסון, השיער, וכו'. בקטניות כמו אפונה, חומוס, עדשים, שעועית לבנה, ופול – יש את החלבונים החסרים.
לבחור באורז בסמטי: יש לו אינדקס גליקמי נמוך יחסית לשאר סוגי האורז, מה שאומר שהוא מתעכל לאט יותר, כך שהוא מתאים יותר אם יש נטייה לסוכרת.