איפה הכסף
עם ענת דוידוב

מחזירים את הפנסיות הביתה

הממונה על שוק ההון מתכוון להחזיר את השקעות כספי הפנסיה לישראל • יהודה בן אסייג (מנורה מבטחים): "צריך לשמור על איזון בפיזור ההשקעות בעולם"


הממונה על רשות ההון ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת, דיווח היום (ד') לוועדת הכספים על מטרותיה של הרשות בחודשים הקרובים, והתייחס גם לכוונה להחזיר את רוב השקעות כספי הפנסיה לתוך ישראל. רחלי בינדמן, כתבת הבנקאות והפיננסים של 'כלכליסט', ויהודה בן אסייג, מנכ"ל חברת הביטוח מנורה מבטחים, התייחסו להשלכות של הצעד עליו דיבר ברקת.

רחלי בינדמן (כלכליסט): "הממונה על שוק ההון הופיע בוועדת הכספים, משה ברקת, שלף רעיון מפתיע וחשף שברצונו להחזיר את כספי החיסכון הפנסיוני הביתה. היום מעל מ-50% מכספי הפנסיות שלנו, שמושקעים כיום בשוק ההון נעשים מעבר לים כי השוק המקומי שלנו מאוד קטן. משה ברקת תהה למה את 1.7 טריליון שקלים לא משקיעים פה בישראל למטרת לקדם את המשק הישראלי. הוא דיבר על יעד שאפתני של עד החזרת 100 מיליארד שקלים שיחזרו חזרה לישראל".

האנשים בקרנות הפנסיה וחברות הביטוח צריכים לקבל את ההחלטות משיקולי סיכון ושיקולי תשואה. ישראל יכולה להציע להם עסקאות מספיק רווחיות ועם סיכון סביר לעומת חו"ל?
רחלי בינדמן (כלכליסט): "אם כל הכבוד לרצון לפתח את כלכלת ישראל, בסופו של דבר הכסף הזה צריך להניב לנו תשואה שתאפשר לנו לחיות בכבוד בגיל הפרישה עם קצבת פנסיה נאותה. ואם אותו מנהל השקעות עושה השוואה ורואה אפיקים מצליחים יותר עם תשואה טובה יותר, רק בשביל אותו ערך של סיוע הכלכלה המקומית עליו להחזיר את הכסף לישראל? כדי שזה יעבוד צריך לייצר תמריצים והטבות כדי לעודד את הכסף לחזור חזרה. לנגד עיניו של מנהל ההשקעות עומדת במקום הראשון רק התשואה".

הוא אמר שאם בחו"ל תקרה קטסטרופה שתפגע לנו בכספים לא נהיה מוגנים. אך מי ערב לנו שכאן זה לא יקרה? העולם היום הוא גלובאלי. כולם עובדים עם כולם.
יהודה בן אסייג (מנורה מבטחים): "התחושה היא שכמעט כולם צודקים. בפיזור ההשקעות צריך לשמור על איזון. בעבר קראו למוסדיים דווקא לפזר את ההשקעות שהיו רובן מרוכזות בשוק ההון הישראלי. דווקא הפיזור יצר איזון".

תשקיעו בפרויקטים של תשתיות בארץ אם יכריחו אתכם?
יהודה בן אסייג (מנורה מבטחים): "לא צריך להכריח. צריך לייצר את התנאים כדי שזה יהיה כדאי. האינטרס הראשי שלנו הוא לייצר תשואה טובה לעתיד פנסיוני טוב יותר. בזה אנחנו מתמקדים. זה לא סותר את האפשרות לייצר כאן תמריצים ותנאים ויש מצבים כאלה שנעשו בלא מעט פרויקטים בארץ".

המשקיעים כיום לא יודעים במה הם מושקעים. אנחנו מוגנים באיזשהו אופן?
יהודה בן אסייג (מנורה מבטחים): "נושא ההגנה הוא חשוב אך משני. המשקיעים יודעים היכן מושקע הכסף. אנחנו מדווחים על כך באופן שוטף הדיווחים השנתיים שלנו. המודעות לזה רק הולכת וגדלה עם השנים. מתנהלים לא מעט פרויקטים במשק הישראלי שישמחו לקבל מימון, ביניהם נושא התחבורה, הרכבת הקלה בגוש דן ועוד.

זה טוב גם למבוטחים?
"בוודאי. לא רק שזה טוב למשק הישראלי, זה גם יכול להיות טוב לתשואה. אתה משקיע בפרטים האלה כדי שהתשואה תהיה לא פחות טובה מאלו שבחו"ל. הסיכון בארץ למשקיע הישראלי בדרך כלל קטן יותר. חסר לנו את אותו המבנה המשפטי והיכולת לחבר את הכסף למוסדות. נחמץ ליבי כל פעם מחדש שאני שולח את עובדי לחפש השקעות טובות מעבר לים בזמן שאני יודע שיש השקעות טובות גם בארץ. רצוי ואפשר לייצר תנאים טובים לכסף המוסדי בארץ".

עריכה: איתמר זיגלמן

23/10/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"צריך לשמור על איזון בפיזור ההשקעות"
"צריך לשמור על איזון בפיזור ההשקעות"  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris