כואב אבל יותר

פרופ' אסתר כהן מהאוניברסיטה העברית הזכירה לנו שמשככי הכאבים לא היו כאן מאז ומעולם • בספרה חקרה את התקופה שקדמה להם - ושבה עם מסקנות מרתקות


דמיינו שיש לכם עכשיו כאב ראש, אבל בארון התרופות שלכם אין כדור שירגיע אותו. גם בבית המרקחת הסמוך וגם בזה שמחוץ לעיר אין תרופה למכה. קשה לעכל את המחשבה שהכדורים נגד כאבים לא היו כאן מאז ומעולם - אבל טרם הומצאו, לתרבות הכאב היו מאפיינים שונים בתכלית.

מי שחקרה את הנושא היא פרופ' אסתר כהן מהחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית. בספרה 'רישומים של כאב' היא התעמקה באורח החיים של עידן טרום התכשירים נוגדי הכאב - וכעת הגיעה לאולפן של ורדה רזיאל ז'קונט כדי ללמד אותה, ואותנו, שיעור בסיבולת ובתרבות אחרת.

איך התייחסו בימי הביניים לחוויית הכאב? איך ולמה נוצרה תרבות של כאב, שיש לחוש אותו בלהט הולך ומעמיק? איך הפך הכאב לבעל תועלת מוסרית ונוגד חטאים? איך השתמשה מערכת המשפט בכאב? והרופאים - מה הם יכלו לעשות? על שאלות אלה ורבות אחרות השיבה פרופ' כהן בשיחה המרתקת עם ורדה.

ויש גם תובנות שמשליכות על ההווה, כמובן: האם יש דמיון בין עולם הכאב של היום לתקופות קודמות? מדוע כיום חוויית הכאב היא פרטית ובודדת בעוד הכאב באותה תקופה היה מוקף בכל תושבי העולם?

אי אפשר שלא לשאול גם איך ומתי התחברה פרופ' אסתר כהן לנושא כואב כל כך. האזנה מרתקת מובטחת.

29/10/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris