אילה חסון

למה עולים במשקל בחורף?

מנהלת המרכז לטיפול בעודף משקל בביה"ח שיבא הסבירה לאילה חסון את הסיבות לכך • וגם: נתנה טיפים לשמירה על הגזרה בעונה הקרה


הנטייה לעלות במשקל במהלך החורף כבר הפכה מזמן מקלישאה חבוטה לאמת של ממש. מחקרים רבים הוכיחו כי עם בוא החורף אנו נוטים לסגל לעצמנו תזונה המתאימה יותר למזג האוויר הסגרירי, תזונה הגורמת לנו לצבור כמה קילוגרמים עודפים. אילה חסון שוחחה ב־103fm עם ד"ר גבריאלה ליברמן, מנהלת המרכז לטיפול בעודף משקל בבית החולים שיבא תל השומר, שהסבירה כיצד ניתן להתאים את התזונה שלנו לחורף ולשמור על משקל תקין עד לקיץ הבא.

מה יכול לעזור לנו לצלוח את החורף חוץ מאישיות חזקה?
"נושא העלייה במשקל בחורף הוא מעניין בגלל שאם מסתכלים על חילוף החומרים שלנו בחשיפה לקור, הוא למעשה עולה מתוך ניסיון של הגוף לעזור לנו להתחמם – לכאורה ניתן לחשוב שהיינו אמורים לרדת במשקל. אז איך זה בכל זאת לא קורה לנו? הסיבה לכך היא כשקצב חילוף החומרים עולה, לפעמים מתלווה לכך תחושה של רעב קטן. כתוצאה מכך, גופנו מרגיש שהמטבוליזם עלה, מה שגורם לנו לרצות לאכול יותר. מספיק שאנחנו מתייחסים לרעב הזה ואוכלים מעט יותר ממה שהיינו אמורים, אז הפעולה הזו יכולה להסתיים בעליה במשקל. מעבר לזה, צריך לזכור שבחורף בו יותר חשוך והימים קצרים, זה גורם להשפעה פיזיולוגית על מרכזים במוח שיכולים להשפיע על מצב הרוח".

הרבה אנשים מרגישים דכדוך בחורף

"מצב הרוח הרע מוביל להפרשת הורמונים שגורמים לנו לישון יותר ולהיות פחות פעילים, מה שגורם לנו לשרוף פחות קלוריות במהלך היום. בין היתר, חלק מהדברים שמשפרים לנו את מצב הרוח הוא אכילה, במיוחד אכילת פחמימות. זו לא תעלומה למה אנו עולים במשקל בחורף, אלא זה משהו מובן. צריך לזכור שלא מדובר על עשרות קילוגרמים או על עליה משמעותית, אך מי שמוצא את עצמו עולה בצורה במשקל בצורה בלתי נשלטת בחורף צריך לחפש סיבה אחרת מאשר להאשים את חילופי העונות. בדרך כלל מדובר על עליה קלה של 2-3 קילוגרמים אצל חלק מהאנשים".

אנשים הולכים בגשם, צילום אילוסטרציה // צילום: יונתן זינדל/פלאש90
החורף הגיע ועמו הקלוריות // צילום: יונתן זינדל/פלאש90
 

לבנות בית לוקח שנים ולהרוס אותו לוקחת דקה - קל לעלות וקשה לרדת.

יש לך כמה טיפים חכמים וטובים לצייד אותנו?
"אם אנו מודעים לזה שהתופעה הזו יכולה לקרות והיא קורית בגלל שינויים התנהגותיים בדרך כלל או עם תרומה משמעותית של שינויים התנהגותיים של אכילה וירידה בפעלתנות, אז אפשר באופן מודע לדאוג שהדבר הזה לא יקרה, אם זה מספיק חשוב לנו. בנוסף, לגיטימי גם לא לכעוס עלינו כל כך ולפרגן עליה קטנה במשקל שתהפוך לירידה קטנה בקיץ, אבל אם זה מאוד חשוב לנו אפשר לדאוג כן להיות פעילים אפילו כשקר בחוץ, ולהקפיד על אכילה מאוזנת. אם למישהו יש בעיית השמנה - בעיה המוגדרת כיום כמחלה, והוא עולה במשקל בחורף ורוצה לנצל את העליה בשביל לקבל טיפול שיעזור, יכול לא רק לשנות את אורחות החיים שלו אלא אפילו לקבל טיפול מדכא תיאבון במידת הצורך.

מה זה טיפול מדכא תיאבון? להסתכל על המצב שלנו זה טיפול מדכא תיאבון. מערכת בחירות שלישית - זה יכול לפעול לשני הכיוונים, או לדכדוך ולהתנחמות בפחמימות או להסתכל על זה כטיפול מדכא תיאבון.
"זה נכון מאוד, אבל בואי נאמר שאם יש אנשים שהמצב הפוליטי לא מספיק והם צריכים עזרה נוספת אז הם יכולים לקבל תרופות לדיכוי תיאבון. יש לנו כמה וכמה כאלה, במידה שהאדם עומד בקריטריונים של השמנה הוא יכול לקבל אותן".  

באמריקה ראיתי ממש לאחרונה בסניף של ציז' קייק פקטורי שלטים ליד כל עוגה. 1500 קלוריות, 2800 קלוריות, ונשאלת המוכרת האם זה לכל העוגה? התשובה היא לא - לפרוסה אחת. אדם שפוי נמלט אחוז חלחלה מהמקום ונזכר בכל חטאיו, זה 7000 קלוריות לקילו. אלוהים ישמור, מה עם הפיתויים? קשה. 
"נכון, מודעות כזו הייתה יכולה לעזור, בינתיים משרד הבריאות מסמן רק מזונות בריאים ולא בריאים שזה צעד קטן בכיוון הנכון". 

עריכה: מיכל קדוש 

17/12/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"זו לא תעלומה למה אנחנו עולים במשקל בחורף"
"זו לא תעלומה למה אנחנו עולים במשקל בחורף"  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris