תחשבו טוב
עם יהודית גריסרו

האבולוציה של חג חנוכה

טובי גולן, מרצה ומדריכת טיולים, על מקורות החג ומנהגיו: "מצוות הדלקת הנרות לא הייתה במקור כפי שאנו מכירים כיום"


חשבתם שאתם יודעים הכל על חג החנוכה? מכירים היטב את סיפורו של בר כוכבא? תחשבו שוב. טובי גולן, מרצה ומדריכת טיולים, הביאה את כל הפרטים ההיסטוריים על הסיפורים, הניסים, מקורות החג ומנהגיו. וכמובן, שאלת השאלות, האם הדלקת הנרות קיימת עוד מימי אנטיוכוס? או שבכלל מדובר באבולוציה של החג?

אם נלך לספרי ההיסטוריה וההלכה, נמצא שתי התייחסות לחג האורות. האחת, מצוות הדלקת הנרות, השניה - נס פך השמן. אך האם חג החנוכה, עליו הכריז יהודה המכבי, בכלל הכיר בכך? "התשובה היא לא. כשאנחנו הולכים ומחפשים מה נמצא לנו במקורות החשמונאים, אנחנו מוצאים שלושה דברים: הניצחון הגדול על היוונים, טיהור בית המקדש וחנוכת המזבח והמצאת החג על ידי יהודה המכבי", הסבירה טובי גולן.

"לכל אחד מהחגים שלנו יש כמה רבדים. הם יושבים אחד על השני, מתחילים מתקופות עתיקות, מתפתחים ומשנים את נקודות הכובד והעניין בהם. זה משתנה במהלך הדורות", ציינה.

"למחוק את החשמונאים מההיסטוריה"

החנוכיות הפכו מזמן סימן היכר מאיר במיוחד של חג החנוכה, אך להפתעת רבים המצווה הצטרפה הרבה אחרי מאורעות החשמונאים. "במקור המצווה הייתה נר אחד לכל בית במשך שמונה ימים. בבית הילל אמרו שמתחילים מאחד ועולים", הבהירה, והוסיפה: "המצווה מתקיימת 70 שנה לאחר הספירה, לאחר חורבן בית המקדש. חכמי המשנה והתלמוד ביקשו למחוק את החשמונאים מההיסטוריה ולזכור את חנוכת בית המזבח וטיהור בית המקדש".

"הציונות ביקשה לשנות את התודעה, היא מבקשת לבנות יהודי שיגן על עמו וארצו. איך עושים זאת? על ידי סיפורים. כך בר כוכבא הפך פתאום לגיבור לאחר שעשה אסון לעם", אמרה. 

עריכה: שני רומנו

22/12/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חנוכייה
חנוכייה  |  צילום: מנדי הכטמן/פלאש90
Paris