ינון מגל ובן כספית

"יש ציבורים בקרב עובדי מדינה שהשכר שלהם נמוך"

פרופ' ירון זליכה התייחס לדו"ח השכר של עובדי המדינה • "יש משכורות יותר מוצדקות ופחות"


פרופ' ירון זליכה, חשב כללי באוצר לשעבר ופרופסור לכלכלה, שוחח עם בן כספית ודידי הררי ב-103fm על דו"ח השכר בקרב עובדי מדינה בשנת 2018: "השכר של חברות ממשלתיות הוא בדרך כלל בענפים שבהם אין מספיק הקבלה, ואם יש לך, אתה רואה שבהרבה מקרים השכר לא מאוד גבוה ביחס למקובל".  

המשכורות של הנתב מוצדקות?
"לוקחים שכר ממוצע ואז שואלים אם המשכורות מוצדקות. כמובן יש משכורות יותר מוצדקות ופחות מוצדקות. אנחנו צריכים להסתכל על המיקרו. יש ציבורים שלמים בקרב עובדי המדינה שהשכר שלהם נמוך מהשכר בשוק. בתעשייה האווירית למשל יש 3,000 מהנדסים שהשכר הממוצע שלהם יותר נמוך מהשכר המקביל בחברות המתחרות. לכן היא מתקשה לגייס מהנדסים בכמות הנדרשת ובאיכות מספיק גבוהה. אותו הדבר גם ברפאל או ברשות העתיקות. ברשות העתיקות לדוגמה השכר הממוצע של הארכיאולוגים, על אף שהם כמעט הציבור הכי משכיל בקרב עובדי המדינה, היה 20% יותר נמוך מהשכר הממוצע של המקבילים שלהם".

אם כך למה השכר של העובדים בחברה ממשלתית גבוה פי שניים וחצי מהשכר של כלל המשק?
"מכיוון שהשכר של חברות ממשלתיות הוא בענפים שאין תחרות ואין לך מספיק הקבלה. ואם יש הקבלה רואים שבהרבה מקרים השכר אינו גבוה ביחס למקובל. בואו ניקח את בתי החולים למשל. פעם בשנה הממונה על השכר מפרסם שיש רופאים שמרוויחים מעל 100 אלף שקלים לחודש. אנחנו באמת לא מכירים רופאים פרטיים שמרוויחים יותר?"

הצלת חיים נתפסת כדבר מוצדק.
"יש לי שתי בעיות עם הדיון הזה. ראשית אנחנו מדברים על ממוצעים שמאחוריהם חבויים אנשים שהשכר שלהם מעוות בדיוק במובן ההפוך. שנית, אנחנו באמת חושבים שזו הבעיה המרכזית במשק? קחו שתי דוגמאות מהתקופה האחרונה. רק לפני שבועות אחדים אושר המיזוג בין בנק איגוד לבנק מזרחי. אתם יכולים להסביר לי מדוע מדינת ישראל צריכה לתת פטור ממס למיזוג בין מזרחי לאיגוד למען השם? מתברר שמיזוגים של חברות שהגודל היחסי שלהן הוא בין 9-1 פטורים ממס. בשנת 2017, הפטור ממס היה לחברות בין 4-1. באורח נס, ימים אחדים לפני ההודעה על המיזוג בין בנק איגוד למזרחי שינו את החוק לבין 9-1".

עבודה של לוביסטים?
"חס וחלילה. ניסים קורים במדינה".

כמה מס המדינה הפסידה?
"עשרות מיליוני שקלים במקרה הזה. כשאתה סופר את כלל הטבות המס לצד ההון במשק אתה מגיע ל-20 מיליארד שקלים בשנה כל שנה. נכון שיש אנשים שהשכר מעצבן אותם, אך אותי מעצבן שמסיטים את הדיון מהדבר החשוב באמת".

עד שיקומו הנמלים הפרטיים, אלה מונופולים כמו רשות שדות התעופה וחברת חשמל.
"תסתכלו על התעשייה האווירית. השכר של 3,000 המהנדסים שם יותר נמוך מהשכר המקביל של המתחרים במשק. מה עושים? אם מעלים את השכר אז יאמרו שהשכר הממשלתי עולה, אם לא נעלה אם לא יהיו מסוגלים להתחרות. אסור להסתכל על ממוצעים. מאחורי ממוצעים יש סיפורים רבים ומגוונים. הכי חשוב שזו לא הבעיה במשק. בואו נדבר על ה-20 מיליארד שקלים שנותנים להון על חשבון העבודה והצריכה למשק כל שנה".

זה הכול ביבי?
"לא. זה לא הכול ביבי. זה הרבה ביבי. הוא היה כאן 11 שנים".

הוא עשה גם הרבה דברים טובים בתחום הכלכלה.
"לא שידוע לי בעשור האחרון. אני אשמח שתאירו את עיניי".

בן: היית היועץ הכלכלי שלו בקדנציה הראשונה. יש לי המון ביקורת על נתניהו אך בתחום הכלכלי אתה לא מסכים שמצבה הכלכלי של המדינה הוא טוב?
"איך טוב? אנחנו צומחים כבר שלוש שנים באחוז לנפש כשהפוטנציאל הוא 4% לנפש. הכול תלוי איך אתה סופר. ב-2007-2003 אני הייתי אחראי לניהול המדיניות הכלכלית באופן אישי והוצאתי 4.5%. ככל שרמת החיים יותר נמוכה פוטנציאל הצמיחה עולה ולא יורד. הפוטנציאל אצל ביבי גבוה יותר עכשיו ממה שהיה ב-2003".

דידי: רמת החיים היא לא כל כך נמוכה נכון להיום.
"לא נמוכה? התוצר לנפש בישראל הוא 42 אלף דולר, התוצר לנפש בארה"ב הוא 65. המחירים בישראל גבוהים ב-25% מארה"ב. ה-42 שלנו קונים 32 בארה"ב, תעשה חשבון. 32 לחלק ל-65. בכיתה ג' לימדו אותי שזה 50%".

דידי: למה אתה מודד את ארה"ב ולא את אירופה?
"הפערים יהיו דומים. ב-2009, כשביבי קיבל את המפתחות, התוצר לנפש בישראל היה 62% מהתוצר לנפש בארה"ב. אחרי 11 שנות נתניהו ירדנו מ-62 ל-50".

עריכה: איתמר זיגלמן

15/01/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ירון זליכה
ירון זליכה  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris