ינון מגל ובן כספית

"יש לנו ברירה של מבצע שחמאס לא חולם עליו"

אלוף (מיל') עמוס ידלין על התגובה בסוריה • "מי שיגמור את העימות הבא בלי לטפל בהתעצמות, כאילו בזבז את המערכה לשווא"


ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי וראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') עמוס ידלין, שוחח עם בן כספית וינון מגל בתוכניתם ב-103fm על המצב הביטחוני ועל תקיפות צה"ל על יעדים של הג'יהאד האיסלמי בעזה ובסוריה. "יש פה ניסיון נואש, לדעתי חסר סיכוי, להגיע לאיזו שהיא הסדרה עם החמאס", טען ידלין.

ראש אמ"ן לשעבר הדגיש כי אינו מתנגד להסדרה. "אני נגד הסדרה בתנאים שמכתיב לנו חמאס". לדבריו, בניגוד למדיניות רבת השנים שהטילה את האחריות על חמאס, הג'יהאד האיסלאמי הוא שמונע את ההסדרה, וחמאס מעוניין בה. ולכן "ישראל עושה שינוי. האינטרס הישראלי הוא לא לערב את החמאס, הג'יהאד האיסלאמי צריך להבין שידו על ההדק צריכה להיות מהוססת יותר כי הוא לא ישלם מחיר בעזה - הוא ישלם בדמשק".

האלוף במיל' התייחס לתקיפות צה"ל על עשרות יעדים: "לא קורה שום דבר, אף מחבל לא נהרג. אנחנו לא מתרשמים מהתקיפות האלה, גם בעזה לא מתרשמים". ותמך בהחלטה לפעול בדמשק: "החליט מי שהחליט, ובצדק, לזוז לכיוון דמשק. זה מהלך טקטי נכון", אך טען כי "האסטרטגיה נשארת פגומה מיסודה". לדבריו, מדינת ישראל צריכה להכות בזרוע הצבאית של החמאס והג'יהאד האסלאמי, "שלא סבלה בשלושת החודשים האחרונים, מי שסבל אלו אזרחי עזה".

המניעים לפעולות הנרחבות נובעות לדבריו מתוך "מחשבה נאיבית שכשיהיה יותר טוב בעזה, חמאס יהיה יותר רגוע. לטווח הארוך זאת שגיאה, אפילו לטווח קצר". ידלין תהה למה מתכוונים בעצם כשאומרים 'הסדרה'. לטעמו, "החמאס מתכוון לפתיחת עזה, יכולת תנועה ליו"ש והשתלטות עליה, הבאת נשק מאיראן, בניית כוח מול חזבאללה בדרום ולתת לנו גופות תמורת מחבלים חיים עם הרבה דם על הידיים. ההסדרה שאנחנו שואפים אליה היא כמובן אחרת ולכן לא מצליחים להגיע אליה. אני לא חושב שאפשר לסגור את הפער הזה".

בשנת 2008 פתח ראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, במבצע עופרת יצוקה, ויש הטוענים כי אפשר היה להפיל את שלטון החמאס אך הדבר טורפד על ידי ציפי לבני ואהוד ברק. על כך אמר ידלין: "בקיץ 2008 החמאס חצה את כל הקווים האדומים בשיגורי רקטות ואהוד ברק עצר את צה"ל מלעשות את מה שצריך. אמרתי להם כל הזמן, בסוף מי שיחליט על העיתוי של עופרת יצוקה זה החמאס, כאשר הוא יירה משהו שאפילו אהוד ברק לא יוכל לסבול. אני הזהרתי אותם שזה יקרה כשיבוא נשיא אחר, פחות ידידותי, ויהיה לנו מאוד קשה לעשות את מה שצריך היה לעשות". 

"בסוף נגיע לעימות הזה"

כיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי סבור שצריך לצאת ל"מבצע חזק, אחר, מהסוג שחמאס לא חולם עליו. לא מדובר בכיבוש הרצועה אבל כן הגעה למרכזי הכובד של החמאס והג'יהאד". הוא מבין שמהלך כזה יגבה מחיר כבד, אך משוכנע כי "בסוף אין מנוס מזה", והוסיף: "הדבר הזה רק גדל, מה שהיה שם אחרי עופרת יצוקה זה לא מה שהיה שם אחרי צוק איתן, וזה לא מה שיש שם היום. אנחנו יכולים לטמון את הראש בחול אבל בסוף נגיע לעימות הזה".

"יש לזה מחיר, אפשר להבין את ההיסוס, שרוצים לעבור את הבחירות ולאסוף עוד לגיטימציה", הודה ידלין, "צריך מודיעין טוב, להפתיע, לעשות כמה מהלכים קרקעיים מפתיעים. אני חושב שיש לנו את כוחות השריון הכי מוגנים בעולם, יש לנו חיילים טובים מאוד ואנחנו צריכים לעשות את מה שצריך לעשות".

שר הביטחון, נפתלי בנט, דיבר על מהלך אפשרי באביב, ידלין סבור כי המהלך לא יושפע מהממשלה שתוקם, אם תוקם, כשתוקם, בין שתהיה זו ממשלה בראשות הליכוד ונתניהו ובין שממשלת בראשות כחול לבן וגנץ. "תזכרו מי עשה את צוק איתן, ראש הממשלה היה נתניהו, הרמטכ"ל היה גנץ, שר הביטחון היה בוגי יעלון והם שלושתם נושאים באחריות מסוימת לניהול מערכה, לטעמי ארוכה מדי, לא יצירתית ושאינה מתאימה ליכולות של צה"ל", הסביר, והמליץ לממשלה הבאה "להגיד לרמטכ"ל – 'תביא לנו תוכנית אחרת', יהיה לה בהחלט מחיר, אבל יש לה גם מטרה. להגיע מחדש להתרעה ארוכה כמו שהגענו באותה המלחמה מושמצת ב-2006, שהשיגה הרתעה לכל כך הרבה שנים, ולטפל בנושא ההתעצמות. מי שיגמור את העימות הבא בלי לטפל בנושא ההתעצמות כאילו בזבז את המערכה לשווא".

בסיום דבריו התייחס לאלוף משנה במיל' זאב רז, שחתם על מסמך הטייסים. השניים התאמנו ביחד בשנת 1980 על מטוסי F16 ואף היו יחדיו בתקיפת הכור הגרעיני בעיראק בשנת 1981. ידלין לא חתם על מסמך הטייסים, משום שאף אחד לא ביקש זאת ממנו לטענתו. "זה שאנחנו טייסים זה לא נותן לנו זכות לדבר בתור טייסים. אני כבר 15 שנה לא מטיס. אני מדבר בתור עמוס ידלין שמומחה באסטרטגיה ומדיניות. העניין של הטייסים פחות נוגע לי בעניינים הפוליטיים".

 

עריכה: עופרי גליכמן

24/02/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס ידלין
עמוס ידלין  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris