ניסים משעל וטל שלו

בכיר במשרד הבריאות הכחיש: לא הנחינו לא לטוס לחו"ל

המשנה למנכ"ל המשרד פרופ' איתמר גרוטו התייחס לבהלת הקורונה, והרגיע: "יכול להיות שבעוד שבועיים נגיד שאנשים צריכים לברוח ליפן - כי שם יותר טוב"


המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו נמצא בימים אלו בבידוד אחרי שליווה את הישראלים במזרח עם התפרצות נגיף הקורונה. הוא שוחח עם גיא פלג וניסים משעל בתוכניתם ב-103fm והתייחס לדיווחים לפיהם משרד הבריאות הוציא הנחיה לאזרחי מדינת ישראל להימנע מטיסות לחו"ל: "לא כתבנו הנחיה לא לטוס - אמרנו במפורש לשקול נסיעות".

פרופ' גרוטו טס ליפן בכדי לשחרר את האזרחים הישראלים ששהו על ספינת הקורונה 'Diamond Princess' ולאחר חזרתו ארצה נאלץ להיכנס לבידוד. "קיוויתי שאני אוכל שאני יכול להתחמק מזה" אמר הפרופ' והוסיף: "ראיתי מה קורה ביפן ממקור ראשון והבנתי שהמצב שם לא מזהיר, יש הדבקה בקהילה שלא כל כך מדווח עליה. דיברנו עם רופאים בשטח כדי להתרשם ממקור ראשון". לאחר שנחשף לכל הדיווחים ומשום שהיה בטיסה עם קבוצת התיירים מדרום קוריאה החליט להיכנס לבידוד".

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות הבהיר: "לא כתבנו הנחיה לא לטוס - אמרנו במפורש לשקול נסיעות". והתייחס למניעים להחלטות השנויות במחלוקת שנקטה מדינת ישראל בהתמודדות עם נגיף הקורונה: "אנחנו כרגע בשלב של צמצום הסיכון ובסך הכול קשה מאוד לחזות מה יהיה היות שכרגע אנחנו מצליחים להכיל אנחנו צריכים להמשיך במדיניות המחמירה, ברגע שזה יפסק ונראה שאנחנו לא מצליחים ככל שיהיה פה חדירה לארץ אז כמובן שהמצב ישתנה".

והדגיש: "מי שיש לו נסיעות עבודה ודברים חיוניים יכול להחליט כן לנסוע, גם מי שרוצה לנסוע לטייל. צריך לקחת כל מיני שיקולים בחשבון, אנשים צריכים לעשות את השיקולים שלהם. כמו שאדם שחולה במחלה קשה לא נוסע לחו"ל כי יש לו סיכון יותר גבוה - הוא עושה את השיקול שלו". והבהיר כי כרגע אין הנחיה שכל השבים ארצה צריכים לשהות בבידוד אלא "רק למדינות הספציפיות שהגדרנו".

יש טענות שנגיף הקורונה דומה לנגיף השפעת ולכן הצעדים שנוקט משרד הבריאות מחמירים ביותר ולא פרופורציונליים. פרופ' גרוטו התייחס לטענות: "אנחנו לא יודעים את התשובות, להפתענו הנגיף הזה מתנהג בצורה שונה מנגיף השפעת. בשנת 2009 הייתה לנו מגפת שפעת שהתנהגה בצורה רגילה, התגלגלה ממדינה למדינה. פה רואים שונות, רואים שבמקומות מסוימים יש 20% נדבקים כמו על הספינה, ויש מקומות שאין בכלל מקרים, אבל יכול להיות שגם לא בודקים שם כמו באפריקה או דרום אמריקה כי אין להם יכולות מעבדה ולא בגלל שהם לא רוצים לבדוק".

והוסיף: "הנחת הבסיס שאנחנו רוצים להתייחס אליה שאולי אפילו יותר מחמירה, אם נתייחס לשפעת עונתית קשה - יש בה 2 מיליון חולים. גם אם יהיו 2-3% תמותה אפשר לעשות לבד את החישוב. זאת תמותה שיש לנו בשנה שלמה רק מהאירוע הזה, למרות שהתמותה נמוכה, וההדבקה כנראה מאוד גבוהה. זה יבוא בחשבון גם במספר החולים הקשים". והודה: "יכול להיות שבעוד שבועיים נגיד שאנשים צריכים לברוח אולי ליפן כי שם יותר טוב".

 

עריכה: עופרי גליכמן

27/02/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניסים משעל וגיא פלג
ניסים משעל וגיא פלג  |  צילום: 103fm
Paris