אראל סג"ל

"מדברים על עשרות אלפי חולים ואלפי מקרי מוות"

נגיף הקורונה באיראן עולה מדרגה וגובה קורבנות רבים • ד"ר תמר עילם גינדין: "מספרי הנדבקים המדווחים מוטים" • הוסיפה: "אנשים לא יוצאים לרחוב"


אל רשימת המדינות בהן אובחנו חולים בנגיף הקורונה מצטרפת גם איראן. הנגיף מתפשט במהירות והוביל להידבקותם של 23 ממחוקקי המדינה וראש מערך רפואת החירום במדינה. גורמים במדינה עדכנו שבעקבות המחלה המתפשטת, כל הפגישות בין הבכירים לציבור יופסקו. ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן, שוחחה עם אראל סג"ל וגדי טאוב בתוכניתם ב-103fm, והתייחסה למצב במדינה לנוכח התפשטות המחלה: "המכירות של חומרי חיטוי וניקוי עלו ונצפתה ירידה של 60% הנסיעה בתחבורה ציבורית". 

בפתח דבריה הדגישה ד"ר עילם גינדין כי "אלה רק המספרים הרשמיים, זה נורא תלוי את מי שואלים. יש את המספרים הרשמיים ויש את המספרים שאנחנו מוצאים באתרי אופוזיציה". בעוד המספרים הרשמיים מציגים תמונה לפיה ישנם עשרות מקרי מוות בודדים, באתרי האופוזיציה "מדברים על עשרות אלפים חולים ואלפי מקרי מוות". אך סייגה זאת ואמרה: "תלוי באיזה אתר קוראים, לאירנים יש נטייה להגזים. המספרים תמיד מוטים".

כמו כן, התייחסה לרמת הרפואה במדינה וטענה כי "הרמה של בתי הרופאים היא רמה מאוד גבוהה. הרמה של בתי החולים גבוהה. הבעיה היא הציוד. גם מבחינת מיגון יש להם הכול, אבל לוקח למחלה זמן להתפרץ, והם לא ביטלו טיסות לסין. בשלושת השבועות הראשונים שהיה עוצר טיסות לסין בכל העולם - מאיראן יצאו יותר מ-50 טיסות". וציינה: "אירופה הציעה סיוע רפואי בשווי 5 מיליון דולר".

רני 'האיראני' עמרני שוחח הבוקר עם אילה חסון וגולן יוכפז בתוכניתם ב-103fm על התפרצות הנגיף באיראן והתייחס אף הוא לנתונים הרשמיים שמשרד הבריאות האיראני פירסם: "יש 2,336 נדבקים, 77 הרוגים ו-435 נרפאו מהמחלה", וציין כי שר הבריאות האיראני לשעבר פרסם שהמספרים "לא מדויקים ויש הרבה יותר נדבקים, כי יש הרבה שנדבקו ולא יודעים".

עמרני טען כי "הרבה מהנבדקים הם דווקא הצוות הרפואי. בבתי החולים אין מספיק מקום לקבל את כל הנדבקים והחולים", לכן הם "פועלים כדי להקים בית חולים שדה". לדבריו, "מערכת הבריאות לא מגיעה לרמה של סין או מדינות אחרות שנלחמות במחלה". בהמשך דבריו חשף כי "בפרלמנט האיראני נדבקו 23 חברי פרלמנט ש-6-5 מהם במצב קשה מאוד. השבוע סגרו את הפרלמנט האיראני, הוא לא פועל - הוציאו את כולם לחופשה".

סג"ל תהה האם הנתונים מאיראן מציגים התפלגות לפי שכבות גיל, וציין כי הנפטר הצעיר ביותר מנגיף הקורונה באיטליה היה בן 63 עם מחלת רקע. על כך השיבה ד"ר עילם גינדין, תוך התבססות על נתוני ארגון הבריאות העולמי, כי מתחת לגיל 50 מדובר על מקרי תמותה בודדים בלבד, מעל גיל 50 זה עולה מעל 1% ורק מעל גיל 80 מדובר ב-15% תמותה, מסך האנשים שאובחנו כחולים בנגיף. וסיכמה: "בעיקר בקשישים".

ד"ר עילם גינדין סיפרה כי יצרה קשר עם חבריה שמתגוררים באיראן על מנת לקבל דיווחים מהשטח אך "הם לא יודעים כי הם לא יוצאים לרחובות. חומרי החיטוי עלו ויש ירידה של 60% בנסיעה בתחבורה ציבורית". לטענתה, הקורונה מבליטה את חוסר האמון במשטר. "סגן שר הבריאות חלה ומצד אחד יש שמחה לאיד, כי זה היה יום אחרי שאמר שאין כלום – 'הנה אי אפשר לסמוך עליכם'. מנגד, ראינו תיאוריות קונספירציה שהוא לא באמת חלה אלא לכאורה רוצה להבריא ולהגיד אחרי זה- 'הכול טוב".

בהמשך דבריה התייחסה לסרטונים שמופצים ברשתות החברתיות בהם מוצגים "צעירים מזוקנים 'אסלאמיסטים' שמלקקים את הסבכות במסגדים, אחד אחרי השני, ואומרים שהם לא מפחדים מהקורונה – 'האסלאם יגן עלינו'. הם באמת לא חולים, אבל כנראה כי הם צעירים". סג"ל סיכם: "אני מציע לאנשים להיזהר ולא לסמוך על הנס".

 

עריכה: עופרי גליכמן

04/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נגיף הקורונה, גם באיראן
נגיף הקורונה, גם באיראן  |  צילום: STR /AFP/ Getty Images
Paris