ינון מגל ובן כספית

ד"ר דורית ניצן מארגון הבריאות העולמי: "המצב מעורר דאגה"

ד"ר ניצן פסימית מהאפשרות שנגיף הקורונה ייעלם כשעונת החורף תיגמר: "לא נראה לנו שהוא סולד מהקיץ כל כך"


ד"ר דורית ניצן, האחראית על ההיערכות לשעת חירום בארגון הבריאות העולמי שוחחה עם בן כספית וינון מגל ב-103fm על התפשטות הקורונה ברחבי העולם, על הניסיונות להאט את התפרצות מגיפת הקורונה והביעה את דעתה על הנחיות משרד הבריאות בישראל ששנויות במחלוקת. "אנחנו מנסים לקבל חלון הזדמנויות קטן, ושהמחלקות לטיפול נמרץ יתארגנו. לבינתיים, ישראל מצליחה לתת לעצמה את ההזדמנויות להתארגן".  

ד"ר ניצן שוחחה עם בן וינון מבסיס ההיערכות של ארגון הבריאות העולמי בדנמרק בו הארגון נערך לטיפול ב-53 המדינות החברות בארגון, ביניהן ישראל. היא סיפרה כי "המצב באמת מעורר דאגה. המחלה מתפשטת. היום עברנו את רף 103 אלף חולים בעולם שנמצאים ב-101 מדינות ושטחים שלנו בעולם. באירופה יש בערך עשירית היום, כשאיטליה מובילה לצערנו בחזית עם 5,835 חולים". לטעמה, "צריך לנקוט בכל השיטות ובכל הדרכים לעצור אותה ולהשתלט עליה".

"אנחנו מנסים לקבל חלון הזדמנויות קטן, שהמחלקות לטיפול נמרץ יתארגנו, חדרי המיון יתארגנו ובסופו של דבר מספר האנשים שינצלו יהיה יותר גדול" הסבירה וחשפה כי המצב בסין "נראה הרבה יותר מרגיע או רגוע יחסית, המספרים שם עדיין עולים מידי יום אבל לא ברמה כל כך גבוהה". והתייחסה למצב הנוכחי באירופה: "אנחנו מקווים שבאיזשהו שלב גם אצלנו באירופה נראה קצת האטה בעליה. זה לא נראה טוב".

כחלק מהתמודדות עם התפרצות הנגיף סיפרה ד"ר ניצן כי התחילו לנסות לפתח חיסונים, "עובדים עליהם בכל מיני שיטות ודרכים, עם הרבה מדינות וחברות בניסיון לפתח". אך הודתה כי "כרגע אין עוד חיסיון בטוח ומבטיח". היא אופטימית ואמרה כי היא "מקווה שבחודשים הקרובים נשמע על הניסויים הראשונים שנערכים עם החיסונים".

בהמשך דבריה התייחסה לטענות שהנגיף יעלם עם הגעת הקיץ משום שאינו 'אוהב' אקלים חם: "אנחנו לא כל כך יודעים שהוא לא אוהב, הוא התגלה היום בדרום אפריקה, באוסטרליה, בניו זילנד. לא נראה לנו שהוא סולד מהקיץ כל כך", והוסיפה: "מגפות אחרות שהיו עם הקורונה הן לא עונתיות כל כך, נכון שהקורונה של הצינון אוהב את החורף, אבל אנחנו לא מכירים את הווירוס הזה. וירוס אוהב נורא להשתנות, עובר מלא מוטציות בכל רגע". וסיכמה: "וירוס זה לא דבר קל ועד שמכירים אותו כמו שצריך לוקח זמן".

בישראל יש טענות כלפי משרד הבריאות שהנחיותיו מחמירות מידי לעומת מספר החולים הנמוך במדינה, ד"ר ניצן הביעה את דעתה המקצועית על הנושא: "דנמרק נוקטת באמצעים דומים לישראל ועוד הרבה מדינות כך שבסיכומו של דבר, מה ששירותי בריאות הציבור בישראל ומשרד הבריאות מנסים לעשות בישראל זה ליצור את האפשרות להתארגן, ההתארגנות הזאת, המוכנות הזאת, היא קריטית. אם היא לא הייתה -היינו מבקרים את המדינה. בניגוד למדינות אחרות שאין בהן מערכת פיקוד ושליטה אחידה, בישראל יש את זה. בישראל יש מערך שלם שמוכן ועומד".

היא הוסיפה להשוות את המצב בין המדינות השונות באירופה וטענה כי "יש הרבה דמיון בין רבים, לכל מדינה יש סמכות לעשות הערכת סיכונים משלה. כל עוד הם מודיעים לנו אנחנו מקבלים את זה". בהמשך התייחסה להנחיות ארגון הבריאות העולמי: "ארגון הבריאות העולמי מסתכל על היבטים כלכליים ושקיפות של מדינות, אנחנו לא ממליצים להגביל מסע וכו', אבל אנחנו לא נכנסים לעניינים בתוך המדינות", וסיכמה: "ארגון הבריאות העולמי, התפקיד שלו הוא למגר את המחלה במהירות. אנחנו במרוץ אחרי הזמן, ממש כך. הקטע הוא לגלות את החולים הראשונים, ברגע שזה מתחיל להתפשט ואתה מאבד את החולה האפס – הלך עלינו".

 

עריכה: עופרי גליכמן

08/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"מנסים לקבל חלון הזדמנויות קטן"
"מנסים לקבל חלון הזדמנויות קטן"  |  צילום: אבשלום שושני/פלאש90
Paris