אודי סגל וענת דוידוב

"התחושה באיראן, שהגרוע מכל עוד לפניהם"

פרופ' עוזי רבי על משבר הקורונה באיראן: "יש יחסי אי אמון מוחלטים בין המשטר לציבור; המשטר החל לנקוט בצעדים דרסטיים"


ראש החוג למזרח התיכון באוניברסיטת ת"א פרופ' עוזי רבי על התפשטות נגיף הקורונה באיראן: "אנחנו יודעים מה המספרים הכביכול הרשמיים, אבל אף אחד באיראן לא נותן אימון לדיווחים של המשטר שמתייך באופן קבוע. המספרים הרשמיים מדברים על כ־300 מתים. ראשי האופוזיציה מדווחים על מספרים אחרים לגמרי".

"אנחנו יודעים מה המספרים ה'כביכול' רשמיים, אבל אף אחד באיראן לא נותן אמון באמת בדיווחים של המשטר, כי יש למשטר הזה 'רפוטציה' של מטייח קבוע. המספרים הרשמיים מדברים על כ-8 אלפים נדבקים, 300 אנשים שקיפחו את חייהם. לפי "ארגוני האופוזיציה וההערכות השונות מדובר על כמה אלפים טובים, 3,000-4,000 ויש הטוענים שיותר". לדעתו, "האמת נמצאת במקום באמצע".

פרופ' רבי טען כי המקרה האיראני מראה כיצד "הווירוס הזה משתולל עם מכפילי כוח שליליים, מהסיבה הפשוטה שתשתית מדינתית במשך תקופה ארוכה סובלת מרשלנות והזנחה של המשטר האיראני, וגם כמובן מהמכה הקשה מאוד של הסנקציות. זה שלטון שבעצם חי תחת סנקציות כבר עשרות שנים". עוד אמר רבי כי "כשאני מקשיב לאיראנים בכל הרמות, וכשאנחנו עולים לארגוני האופוזיציה ומשוטטים ברשת, התמונה היא תמונה של משהו שיוצא משליטה, אני חושב שהדבר הזה הוא הדבר המרכזי".

מקור הנגיף שהתפשט באיראן הוא בעיר קום הקדושה, שם קיימו תפילות המוניות בהן השתתפו מיליוני אנשים, שהובילו בין היתר גם להידבקות של רבים בצמרת האיראנית. לדבריו, "זה מאוד חשוב להדגשה, ולכן היא נמצאת כרגע במצב שכל אחד טרוד בענייניו כיצד להיחלץ מהצרה. יחסי האמון בשבר עצום וכל הדבר הזה בא על תשתית קורסת. בימים כתיקונם היינו אומרים שזה טריגר חזק מאוד למהפכה באיראן על גב כל מה שכבר קרה לפני כן".

פרופ' רבי התייחס גם למערך הרפואה במדינה לאור סרטונים רבים שהועלו לרשתות בהם אנשי סגל רפואי קוראים לציבור להישאר בביתם. "הדבר הזה הוא ויראלי משום שאתה רואה בעצם אנשי סגל רפואי שבאים ואומרים לא רק אל תצאו מהבית, אלא אין בסופו של דבר בכוחנו לעזור לכם כי הצוות שלנו עצמו נדבק כבר, ואין לנו בעצם את התשתית המניעתית הבסיסית שלא להידבק גם כצוות רפואי". עוד טען רבי כי ייתכן וקיים "מחסור בערכות מגן" שמשפיע גם הוא על יעילות הטיפול במגפה. הוא אינו מאמין כי ארה"ב ומדינת המערב יציעו לאיראן כסף או סיוע במטרה לסייע להם לעצור את התפשטות המגפה, שגובה קורבנות רבים במדינה וברחבי העולם, משום שכל אחד "טרוד בענייניו".

ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב הביע את דעתו על ההבדל בין התפרצות הנגיף באיראן לבין מדינות אחרות: "קורונה באיראן זה דבר אחד, וקורונה במקום אחר זה דבר אחר, משום שכאן יש יחסי אי אמון מוחלטים בין המשטר והציבור. בתוך איראן יש סצנות מכמירות לב. אנחנו רואים ציבור מותש, חולה וכל הרפובליקה האסלאמית של איראן תחת מראות של רעב, עוני וחולי מתמשך עוברת למצב אחר לחלוטין. גם המשטר שבהתחלה ניסה לדבר על מזימה מערבית, זעמו של אללה ועוד כהנה וכהנה, מתחיל כאן בצעדים מאוד דרסטיים; איסור על תפילות המוניות, סגירה של מסגדים חשובים במיוחד בעיר קום וברחבי איראן שזה דרמטי מאוד ואיסור על מעבר מעיר לעיר".

בהמשך דבריו סיפר על התחושות בקרב האזרחים באיראן: "התחושה כרגע באיראן היא שהגרוע מכל עוד לפנינו. אני חושב שכשזה מגיע לתשתית רעועה, לנגיף הזה באמת יש יכולת לעשות שמות וראינו את זה במקומות אחרים. בסין ודרום קוריאה אנחנו פרבולה הפוכה וסוג של השתלטות, באיראן רואים דבר הפוך". יש קונספירציות רבות לפיהן מדובר בנגיף מהונדס, מעשה ידי אדם, עם מטרה נסתרת, פרופ' רבי לא שולל לגמרי את ההשערות, "אני חושב שזה יכול להיות גם וגם", אך הדגיש כי לדעתו "הסיבה היא שוב אותה תשתית בעיתית מאוד".

מבכירי המשטר נדבקו עד היום "עובדים במשרד הבריאות, העוזרת האישית של המנהיג העליון עלי ח'אמנאי, יו"ר ועדות בפרלמנט, במג'לס האיראני". הסיבה לכך לדעתו של רבי היא "הרשלנות וחוסר שימת הלב בשלבים הראשונים. מהבחינה הזאת בקרב ההנהגה הדתית הדבר הזה פושע, ואנחנו רואים גם הלוויות חשאיות". הוא סבור שההדבקה המהירה של בכירים רבים היא תוצאה של התפוצה הרחבה והיעדר אמצעי מניעה. אנחנו יודעים שזה מאוד אפידמי וקצב ההדבקה כאן הוא מאוד אינטנסיבי". מנגד, אמר: "כמובן שתמיד צריך להניח שיש פה ידיים נעלמות, במיוחד במקרה של איראן, כי היא מחוככת ומסוכסכת עם הרבה מאוד ארגוני ביון ומדינות ברחבי העולם".

לסיום אמר ראש החוג כי "בפורים אנחנו תמיד אומרים במגילה – 'העיר שושן צהלה ושמחה', אז אני אומר - 'לא צהלה ולא שמחה'. התמונה שם היא תמונה מאוד קודרת, בימי קורונה גם ככה קשה לאנשים ובאיראן על אחת כמה וכמה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

11/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"התחושה באיראן, שהגרוע מכל עוד לפניהם"
"התחושה באיראן, שהגרוע מכל עוד לפניהם"  |  צילום: STR /AFP/ Getty Images
Paris