סיון כהן

"קצב ההתפשטות של הנגיף התמתן"

פרופ' גבי בן נון ענה על השאלה האם אמריקה התעוררה מאוחר מדי, ולמרות הכל הצליח להביא איתו בשורה מעט יותר אופטימית


פרופסור גבי בן נון מהמחלקה לניהול מחלקת הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, לשעבר סמנכ"ל כלכלה במשרד הבריאות שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm על התפרצות נגיף קורונה בארץ ובארצות הברית. בארצות הברית, בניגוד למדינת ישראל, אין ביטוח בריאות ממלכתי כך שכ-30 מיליון בני אדם חשופים לנגיף. בן נון אמר כי התנהלות ארצות הברית בהתמודדות עם הנגיף " הייתה שלומיאלית מההתחלה, בהתחלה הייתה הכחשה, לא היה ניטור, לא היה מעקב ולא נעשו בדיקות". על התנהלות מערכת הבריאות בישראל אמר: "אני חושב שהאירוע מתנהל, יחסית, לא רע בכלל".

פרופ' בן נון אמר כי לאור המתרחש בעולם ולאחר שארגון הבריאות העולמי הכריז על נגיף קורונה כמגפה כלל עולמית, "אני חושב שמצבנו במערכת הבריאות הישראלית הוא סביר. אחת הסיבות לעובדה שמצבנו סביר יחסית זו העובדה שיש לנו מערכת ציבור שמתבססת על ביטוח בריאות אוניברסלי, ארבע קופות חולים שפרושות על כל המערכת, מערך שעת חירום של מד"א שזמין לכל האוכלוסייה והתפיסה ברמה העקרונית והבסיסית שבריאות זה זכות. במשברים מהסוג הזה, כולם מתגייסים כדי לפתור את הבעיה".

סמנכ"ל כלכלה במשרד הבריאות לשעבר סיפר כי בארצות הברית יש "30 מיליון בני אדם בלתי מבוטחים, הרבה מאוד מילונים שיש להם ביטוח חלקי". לא זו בלבד, "יש אנשים שיש להם ביטוח רפואי, אבל ההשתתפויות העצמיות כל כך גבוהות שהם פשוט נרתעים ונמנעים מלהגיע לרופא". לדבריו, "השילוב הזה של לא מבוטחים, כיסוי ביטוחי חלקי והשתתפויות עצמיות גבוהות יוצר מצב שהרבה מאוד אנשים שזקוקים לטיפול רפואי לא מקבלים אותו".

בן נון השווה בין מערכת הבריאות בישראל למערכת הבריאות בארצות הברית ותהה: "את מדברת על בדיקות שלא נעשות בישראל? ישראל נמצאת הרבה יותר רחוק מאשר ארה"ב, אנחנו נמצאים במקום רביעי במספר הבדיקות לאוכלוסייה במדינת ישראל. נכון, צריך לעשות יותר, אין לי ספק בזה. אבל, בנושא הזה עשינו מעל ומעבר. אני חושב שהאירוע מתנהל בישראל יחסית לא רע בכלל.

לטעמו, "מערכת הבריאות האמריקנית היא לא מערכת, אלא פיזור של תתי מערכות שקיימות במדינות שונות בארה"ב". הוא ביקר את התנהלותם אל מול נגיף קורונה וטען כי "הייתה שלומיאלית מההתחלה. בהתחלה הייתה הכחשה, לא היה ניטור, לא היה מעקב ולא נעשו בדיקות. בארצות הברית אין מערכת מרכזית, כמו שיש בישראל, שמצליחה לנטר ולנהל את האירוע". בהמשך, השווה גם "את ההתפרצויות בסין לבין ארה"ב. בסין שהיא מדינה טוטליטרית ידעו את הנתונים והסתירו אותם. בארה"ב לא יודעים כי אף אחד לא מודד, הם לא מסתירים - הם פשוט לא יודעים".

לסיום הבהיר פרופסור בן נון: "בנושא הזה לא היו תקדימים, בסדרי הגודל של ההתפשטות של הווירוס הזה ובאלימות שלו - לא היו תקדימים. זה לא סיפור שאנחנו מתמודדים איתו כל יום ויש איזושהי נוסחת פלא איתה צריך להתמודד, אין כזו. אז מנסים ועושים כל מיני צעדים ובמהלך הצעדים לפעמים יש טעויות, אבל בסך הכול קצב ההתפשטות ואלימות הקורונה בישראל יחסית התמתן, העקומה קצת ממותנת בישראל. הוא הדגיש כי "אסור להיבהל. בסך הכול המחלה הזאת היא מחלה, זה נכון, ויש בה רמת אלימות גבוהה, אבל רוב האוכלוסייה יכול לעבור אותה ללא נזק רפואי".

 

עריכה: עופרי גליכמן

12/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל בבידוד
ישראל בבידוד  |  צילום: אבשלום שושני/ פלאש90
Paris