איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"אין שום גורם מרגיע - גם המנהיגים שלנו קורסים"

מדוע אנו כל כך נבהלים מנגיף שמוגדר מעט גרוע יותר משפעת? • ד"ר לירז מרגלית: "אנו לא יכולים לתפקד באי ודאות. הפייק ניוז - תוצר של איבוד שליטה"


סכנה, חרדה: התפשטותו המדאיגה של נגיף קורונה הצליחה לעורר בהלה רבה בקרב אזרחי המדינה; מספר הנדבקים התלת ספרתי המדינה רק ממשיך לעלות, וההחלטה להשבית את המשק לא מוסיפה נחת לעובדים שנאלצו, בעול כורחם, לצאת לחופשה ללא תשלום.

מדוע משבר הקורונה מפחיד יותר ומאיים מקשיים רבים איתם הספיקה להתמודד המדינה לאורך שנותיה? ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי (המרכז הבינתחומי הרצליה) שוחחה עם ענת דוידוב, וסיפרה על הלך הרוחות המדאיג במדינה בימים אלה.

"המשתנה הוא החוסר וודאות", אמרה ד"ר מרגלית וערכה השוואה בין משבר הבנקים הגדול בשנת 2008 לעומת התבהלה שמתנהלת עכשיו: "גם אז הייתה לנו חוסר וודאות, אבל הייתה לנו אשליה שנוכל לצפות את זה. היום, אנחנו לא יודעים איך הנגיף הזה יתנהג, ויש אינספור ידיעות, חלקן כוזבות וחלקן לא, ואין שום גורם מרגיע כי גם המנהיגים הכי גדולים שלנו קורסים ביחס לקורונה כי הם לא יודעים איך זה יגמר".

כשנשאלה האם המרגיע הלאומי חסר לנו אמרה ד"ר מרגלית כי זה חסר לנו בצורה נואשת. "כי בסופו של דבר אנחנו לא יודעים להתנהל ולתפקד במצבי חוסר וודאות. המוח שלנו עובד בכדי לייצר דפוסי וודאות, גם אם הם לא נכונים". כקוריוז סיפרה ד"ר מרגלית כי בניסוי בו הציעו לאנשים לקבל שוק חשמלי בהפתעה או בזמנים ידועים מראש הם העדיפו לקבל את השוק, כי הם יכולים להכין את עצמם לרע מכל. לדבריה, אנחנו לא יכולים להכין את עצמנו למצבי חוסר וודאות.

בהמשך התייחסה ד"ר מרגלית לעניין הפייק ניוז, וענתה על השאלה כיצד מתמודדים על מול חרושת השמועות מסביב. לטענתה, פייק ניוז הינו תוצר של איבוד שליטה, "כשיש חוסר ידיעה זהו בסיס מעולה לשמועות, והן מזינות את עצמן. ממחקרים שערכנו סביב השאלה איך אפשר לדעת אם ידיעה היא אמינה או לא, אז מסתבר שכלל האצבע שלנו הוא כמות הלייקים והשיתופים בכל ידיעה. מדובר במנגנון הישרדותי ורגשי, ודבר נוסף המוח שלנו מחווט לשים קשב מוגבר על ידיעות פרובוקטיביות יותר".

לסיום התייחסה ד"ר מרגלית לעניין הרכישות המסיביות: "הן גורמות לנו לחוש בשליטה, ממש כמו ב־o.c.d", אמרה, "כולנו הפכנו ל־o.c.d עם הטקסים הללו, ובחלק מהמקרים סביר להניח שנישאר עם הדפוסים הללו לאורך זמן, למרות שהמוח שלנו מאוד סתגלן". לדבריה, גם כשנחזור לשגרה אנשים יתחילו לחשוב מחדש האם לעבוד מהבית, "יכול מאוד להיות שהמשבר הזה יעצב לנו דפוסים חדשים, כאלה שלא חשבנו עליהם בכלל". 

16/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מדינת ישראל בבהלה. נגיף קורונה
מדינת ישראל בבהלה. נגיף קורונה  |  צילום: נתי שוחט/פלאש90
Paris