הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"אנו רואים התנהלות לא רציונלית בעקבות הלחץ"

529 אזרחים אובחנו כחולים בנגיף הקורונה בישראל • פרופ' ג'יהאד בשארה: "הדבר האחרון שאנו צריכים הוא פאניקה" • הוסיף: "לא מדברים על סוף העולם"


חדשות טובות: משרד הבריאות של סין עדכן הלילה (בין רביעי לחמישי) כי לא דווח על חולים חדשים בנגיף קורונה בתוך סין, זאת הפעם הראשונה מאז פרוץ המחלה לפני כארבעה חודשים. מן הצד השני של הכדור, נכון לשעה זו נמצאו בישראל 529 בני אדם שאובחנו כחולים בנגיף, ומה באשר לתחזיות האימים בישראל? פרופסור ג'יהאד בשארה, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי רבין, סיפר על הידיעות המשמחות לצד הבהלה בישראל והביע את דעתו על הפאניקה הציבורית: "אנחנו לא מדברים על אפוקליפסה, לא על סוף העולם ולא על סכנה קיומית. מצבנו לא רע בכלל, מצבנו טוב".

תחילה אמר פרופסור בשארה כי "יש הרבה צדדים חיוביים בכל מה שקורה עכשיו, פתאום הרבה אנשים גילו את חשיבות הטישו, לשטוף ידיים הרבה ולשמור מרחק. זה דבר טוב, יש הרבה דברים טובים". הוא הודה כי "המספרים באמת מבלבלים, את הקהל הרחב הם מפחידים כמובן". לטעמו, "הדבר האחרון שאנחנו צריכים זה פאניקה. כל מה שאנחנו רואים מכל הפאניקה וההיסטריה זה התנהגות לא רציונלית של אנשים. לא במקרה הם רצים ומתנפלים על חנויות וסופרמרקטים, למרות שאומרים להם שלא יחסר ושלא ייסגר. לכן, צריך להרגיע אותם".

הוא התייחס לנתון לפיו יש עליה של 30% במספר החולים וטען כי " זה לא מדויק". הוא הסביר כי "זה לא מפתיע. אנחנו בודקים יותר, וכשאתה בודק יותר, אתה מגלה יותר. גם אם יש עליה במספר האבסולוטי של החיוביים - השאלה היא אם יש עליה בציר הזמן בשיעור הנבדקים החיוביים, זה כבר יכול להגיד לי משהו". בנוסף תהה הפרופסור: "עליה של 30% שנשארת על 30%, מהמספרים שמדווחים עליהם ממשרד הבריאות, שלא עולה ל-90% - איפה העלייה האקספוננציאלית?"

עוד אמר פרופ' בשארה כי "הרבה מהם רק חיוביים לבדיקה, נושאים את הוירוס. הרבה מהם לא חולים, אין להם תסמינים ואין להם סימפטומים. יכול להיות שיש אלפים ואין להם מושג. המספרים של 500 ו-100 אלף הם מספרים מוגזמים וזה רק זורע פחד ופאניקה בציבור. עד עכשיו מצבנו כתוצאה מהעבודה האינטנסיבית שעשה משרד הבריאות, שהיה ערני מבחינת ההתפרצות בסין, והכי חשוב היה ההפרדה ובידוד אנשים תוך גילוי המגעים שלהם. הבידוד של החולים והנחשפים - זה אמצעי מאוד חשוב, והשתמשו בו מההתחלה. זה היה טוב מאוד ולכן יחסית מצבנו לא רע בכלל, מצבנו טוב".

לטעמו, " אנחנו לא מדברים על אפוקליפסה, לא על סוף העולם ולא על סכנה קיומית.. ברוב המדינות הנורמטיביות והמפותחות שיעורי ההדבקה והתמותה הם לא משהו שמסכן את קיומנו . זה ייקח כמה חודשים, או שזה יעלם כמו הסארס, או שיהפוך למשהו עונתי ואנחנו נתגבר בעזרת התחסנות טבעית או בעזרת החיסון שיבוא. נוכל לחיות עם זה. דרך אגב, בסין נגמרה האפידמיה, מאתמול אין להם מקרים חדשים".

"אף מדינה לא סגרה בתי משפט"

בהמשך דבריו הודה הפרופסור כי: "אני לא מקנא במקבלי ההחלטות שיושבים בהנהגת משרד הבריאות וצריכים לקבל החלטות קשות כל יום". הוא הסביר כי האמצעי הכי יעיל במקרה "התפרצות של משהו חדש שאתה לא מכיר אותו, שתיקח את כל האנשים שנחשפו אליו ותהרוג אותם. כמובן שלא תעשה את זה, מסיבות אתיות ועוד מיליון סיבות אחרות, לכן נוקטים באמצעים אחרים, קשים יותר או פחות".

הוא המשיך ואמר: "צריך לקחת את מכלול הדברים האחרים, השפעות כלכליות, פוליטיות, מדיניות, פסיכולוגית ויכול להיות שההשלכות שלהן לא פחות קשות מהאמצעים האחרים שתשתמש בהן ביד ברזל. אני לא בא להטיף לאף אחד אבל לפחות בפאניקה אפשר לנסות ולשלוט. אם אתה רוצה להזהיר אנשים ושכולם ישמעו להוראות שלך - קודם תרגיע אותם".

כו כן, התייחס להפעלת השימוש באמצעים דיגיטליים של השב"כ במטרה לעקוב אחר מיקומי החולים ובכך להאט את קצב התפשטות המחלה, ואמר: "אני רגיל לזה, אבל מה איתכם? אתם רוצים ששב"כ ישלוט בחיים שלכם? שיעקוב אחרי כל אזרח? שנהפוך למדינת שב"כ? בתור ערבי אני התרגלתי לזה". הוא סיפר כי השיח הגזעני כלפי המגזר הערבי לא מצליח לחדור את קירות בית החולים, "אנחנו עובדים ביחד, אני מתנתק מכל מה שקורה בחוץ, כל מה שמטיפים לנו הקברניטים. אני מנוטרל מהבחינה הזאת. הלוואי שילמדו מאיתנו איך לחיות ביחד ולעבוד ביחד".

לסיום, התייחס למצב הפוליטי והודה כי הוא מודאג מהיעדר "הרשות המחוקקת והרשות השופטת, מי שמחליט זה כמעט בן אדם אחד, שכל יום יושב על ההצעות שפורשים לפניו, והוא בעצמו יש לו הרבה דאגות אחרות. אף מדינה, אפילו לא איטליה, לא סגרה בתי משפט ופרלמנט, ומצבנו הרבה יותר טוב מאיטליה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

19/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ההסתערות על המרכולים נוכח נגיף קורונה
ההסתערות על המרכולים נוכח נגיף קורונה  |  צילום: פלאש90
Paris