איפה הכסף
עם ענת דוידוב

הישמרו מעוקץ פיננסי

תמנע, שנפגעה מתופעת ההונאות, סיכמה: "לא משלמים ולא נותנים כרטיס אשראי" • אניטה יצחק, הרשות להגנת הצרכן: "מנצלים את האזרחים בתקופה כזאת"


אניטה יצחק, סגנית הממונה וראש אגף חקירות ומודיעין ברשות להגנת הצרכן, סיפרה על העוקץ הפיננסי שאזרחים רבים נופלים קורבן שלו: "חברות רבות בשוק פונות לצרכנים ומבטיחות החזרי מס או איתור כספים. האזרחים נדרשים לשלם לעתים אלפי שקלים בשביל השירות ובסופו של דבר מוצאים את עצמם לבד. ואת השירות הם לא מקבלים".

בהמשך הצטרפה לשיחה תמנע, שנפגעה מעוקץ פיננסי, וסיפרה מתי התעורר חשדה.

"עוקץ פיננסי זה שם שנתנו לתופעה שאנחנו רואים כבר יותר מדי זמן", סיפרה יצחק, "במסגרת הזו חברות רבות פונות לצרכנים בדרכים שונות, ומבטיחות להם החזרי מס, איתור כספים אבודים, או הלוואות". לדבריה, בכדי לקבל את השירות המדובר, ולפתוח תיק הצרכנים צריכים לשלם מאות, וגם אלפי שקלים. לאחר תקופה בה הם לא מקבלים מענה קשה להם להשיג את החברה שהבטיחה להם מגדלים באוויר, והם מוצאים את עצמם לבד, ונזקקים לעוד כסף.

בתקופה האחרונה מתארת יצחק עלייה חדה בניסיונות של אותן החברות לעשוק את האזרחים התמימים. "ישנה התגברות של פניות לצרכנים דווקא עכשיו, בעלי העסקים קושרים את הפנייה במלל לקורונה. הם כותבים הודעות כמו 'לאור המצב הקשה שאנחנו נמצאים בו', ומציעים לאזרחים הלוואות. הם פונים לצרכנים גם באמצעות הודעות טקסט, גם בטלפון, וגם באמצעות המדיה המקוונת. הרבה מאוד אנשים שנמצאים במצוקה כלכלית מחפשים דרך להלוואה, וכשהבאנרים קופצים, והאתרים המפוקפקים האלה עולים, הם משאירים שם את הפרטים, ואחר כך פשוט צדים אותם".

בהמשך עלתה לשידור תמנע, שביקשה הלוואה לעסק, אבל פנתה דווקא לחברה כזו. כשנשאלה מדוע פנתה דווקא לחברה כזו הביאה את סיפורה. "היה להם פרסום מאוד מושך שנראה לי מאוד אמין. ניכר היה שיש להם הרבה מאוד ניסיון, וראיתי באתרים שלהם הרבה תגובות של אנשים, שוב, זה היה נראה אמין". תמנע גוללה את סיפורה ושיתפה אותנו כיצד נאלצה להיפרד מ־700 שקלים, מבלי לקבל הלוואה. "העברתי את האשראי בתחושה לא טובה, ואמרתי להם כמה פעמים שאני מפחדת להגיע למצב בו אשלם כסף, ולא אקבל כסף". לצערה, היא באמת לא קיבלה כסף.

עוד הוסיפה: "למדתי לא לשלם סתם, לא להתפתות, לא משנה כמה עסקים כאלה נראים טוב. לא נותנים כלום כי אנחנו לא מקבלים כלום". לסיום, סיכמה יצחק את דבריה, והמליצה להיכנס לאתר של הרשות לשוק ההון, ולראות למי יש רישיונות לעסוק בהלוואות. "שם תוכלו למצוא רשימה של כל מי שנחשב לבעל רישיון לעסוק במתן שירותים פיננסים. אם הוא לא מופיע ברשימה כנראה שהוא לא זה שנותן את ההלוואה, ושמדובר באיזה מתווך על הדרך, וברוב המקרים זה נגמר רע".

19/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris