אתמול (א') דן בית המשפט העליון בעתירה שהוגשה לבג"ץ באשר להדחתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, בדרישה להורות עליו לכנס את המליאה כדי להקים ועדות בכנסת ולשם בחירת יו"ר כנסת חדש. חיים רמון, לשעבר שר המשפטים והמשנה לראש הממשלה הביע את דעתו על הנושא, ואמר: "לא מחרימים כנסת". הוא התייחס למגעים להקמת ממשלת אחדות, וטען: "כולם מסכימים שאין סרט כזה שתהיה ממשלת מיעוט. נשאר או אחדות או בחירות רביעיות"?
שר המשפטים לשעבר התייחס לאקט המחאה של בלוק הימין שהכריז כי לא ישתתף בדיונים היום (ב') בכנסת לאור הניסיונות החוזרים ונשנים להחליף את יו"ר הכנסת ולחוקק חוקים 'פרסונליים' להגדרתם, וטען: "אני רואה בצד של הליכוד טמטום גדול. לא מחרימים כנסת. הייתי שם כמעט 30 שנה, כל פעם הייתי באופוזיציה ועלו רעיונות והבהובים מהסוג הזה אמרתי – לא מחמירים כנסת. קודם כל, בגלל העיקרון שזה לא דמוקרטי. שלחו אותך לעבוד בכנסת לטפל בכנסת, תילחם במיעוט אבל תעשה את זה. חבר כנסת לא מפגין, חבר כנסת עובד. הפגנות עושים אזרחים."
עוד המשיך ואמר: "תן לגדעון סער להיות בראשות הליכוד ואני מודיע לך שייקח שבועיים-שלושה עד שתהיה החלטה בנושא הועדות, הכול חוקי, הכול על פי תקנון הכנסת. כשאתה נמצא שם עם 58 ח"כ שיש לגוש, כל אחד עולה ומדבר, כל אחד עם ההפרעות זה ייקח 10 דקות. תעשו חשבון כמה זמן זה ייקח, אחר כך הצעות לסדר. אני עשיתי את זה לגדעון סער והוא עשה את זה לי. כשאתה במיעוט הפרלמנט זה כלי עבודה, מה לעשות שהליכוד כל כך הרבה שנים בשלטון שהוא שכח מה זה להיות מיעוט פרלמנטרי?"
לטעמו, "יש למעשה רק שתי אופציות. הרי כולם מסכימים שאין סרט כזה שתהיה ממשלת מיעוט, אז נשאר או אחדות או בחירות רביעיות. תשאל אותי? ביבי יעדיף בחירות רביעיות". מובן כי בתקופה הקשה הזאת, במשבר הקורונה שכמותו לא ידעה מדינת ישראל, לא ניתן יהיה לקיים בחירות נוספות. רמון טען כי במידה ונדרש לכך, "נתניהו יישאר ראש ממשלה עד שיהיה אפשר לעשות בחירות, ויעשו מצב חירום כמו במלחמת יום הכיפורים".
בן כספית ציין בפני רמון כי קיימת אופציה נוספת והיא ממשלת חירום של מספר חודשים, בראשות הליכו, בתמיכת כחול לבן מבחוץ אבל לא בישיבה משותפת, כך כחול לבן תוכל לקיים לפחות הבטחת בחירות אחת. רמון התייחס לדברים ואמר: "אין היגיון בזה. ביבי יעשה תקציב, כחול לבן יצביעו בעד תקציב של ביבי בלי שום השפעה עליו?" לכן, הציע רמון: "כנסו עכשיו כמו בששת הימים, לחירום, 6-3 חודשים, בתקופה הזו תהיו בקבינט מלחמה בקורונה, תעשו את כל הדברים החיוניים ובשאר הנושאים לא יתקבלו החלטות אלא בהסכמה. בתום החודשים חוזרים למצב הקיים כך לא יאשימו אותם בכלום".
רמון הפנה אצבע מאשימה כלפי בכירי כחול לבן ואמר: "בצד של כחול לבן יש שני אנשים שמתנהגים בחוסר רציונליות מוחלטת, או שאני קטונתי מלהבין את האסטרטגיה הפוליטית שלהם. האחד, בוגי יעלון והשני, יאיר לפיד, הם מתנהגים באופן לא רציונלי כי אלו שתי האופציות. מה התוצאה שהם רוצים בסוף? בחירות רביעיות? כבר היינו בסרט הזה כשלפיד גרם לבחירות שלישיות, כשהיו להם תנאים יותר טובים מעכשיו.
הוא חשף כי "גנץ, ביום חמישי, היה בעד ממשלת אחדות של שנה וחצי ועל כל הפרטים היו מתגברים. ביום שישי הוא קרא את עיתון 'הארץ', כמה אנשים תקיפים מאוד בשמאל שאמרו לו שהוא איום ונורא והפר את כל ההבטחות, הוא נבהל וחזר למקום בו הוא נמצא", והדגיש כי: "אני אומר את זה מידיעה". רמון התרעם ותהה: "יש עכשיו מלחמה גדולה, מלחמת עולם, מלחמה בדיוק כמו במלחמת יום הכיפורים רק מול אויב שאנחנו לא רואים ויותר גרוע. מה אני מציע? שלושה עד שישה חודשים? את זה אתם לא יכולים לעשות? למה?"
בהמשך דבריו התייחס להבטחה של כחול לבן שלא ישבו עם ראש ממשלה שהוגשו כנגדו כתבי אישום והסביר כי "ב-2001 ישבה כנסת שלמה, אנשים רציניים שדנו בקור רוח בחוק יסוד הממשלה והחליטו, אחרי דיון ממושך, שהם חושבים שנאשם עם כתבי אישום יכול לכהן כראש ממשלה עד פסק דין סופי. בין האנשים שתמכו – יוסי שריד, זהבה גלאון, ציפי לבני, דליה רבין".
והוסיף: "זה מה שכתוב בחוק כאשר דנו עליו לא לגופו של אדם ,אלא חשבו באופן חוקתי שזה נכון. פקיד לא יכול להדיח ראש ממשלה שנבחר על ידי רוב העם. אנשים חשבו שאם אדם נבחר לראש ממשלה, לא פקיד או יועץ משפטי ידיחו אותו, לא שופטים בערכאה נמוכה ידיחו אותו, אלא רק שופטים בערכאה גבוהה בפסק דין". עוד הסביר כי "לפי החוק, קדנציה של ראש ממשלה נגמרת רק כשראש ממשלה אחר מתמנה".
לסיום התייחס למשבר הקורונה ואמר: "אני בהחלט חושב שצריך להעביר את זה למערכת הביטחון, כי מהיכרותי את אנשי משרד הבריאות הם, בלי לפגוע בהם, אנשים טובים ומסורים אבל הם מאוד בירוקרטיים. קשה להם מאוד לחשוב מחוץ לקופסה, גם בימי קורונה ואני אומר את זה על סמך מגעים בימים האחרונים בכול מיני נושאים". הוא הדגיש כי "הם עושים עבודה מאוד טובה ומסורה, אבל זה המקום שפיקוד העורף מנוסים מאוד, בעבודה עם החברה האזרחית".
הוא הוסיף וביקר: "בידוד ובדיקות אנחנו יודעים שחשוב, אבל מה שצריך לדווח ולא מדווחים, הוא אחוז הגידול ואני בודק אותו. אתמול זה היה 22% גידול שזה יחסית נמוך. אחוז הגידול בנדבקים לא גדל, הוא אפילו טיפה קטן. זה הדבר המרכזי, זה אומר שפחות אנשים באחוזים נדבקים, למרות שמספר הבדיקות עלה. הדבר השני, אלה שחולים קשה - מה גילם הממוצע? זה מאוד חשוב, כי כל אחד חושב שאם הוא בן 20, גם הוא נמצא במצב הזה".
עריכה: עופרי גליכמן