איפה הכסף
עם ענת דוידוב

קמיר: "השבועיים של פסח הם כמו חודשיים עבודה במספרה"

ספרים רבים איבדו גם הם את עבודתם, וכעת חוששים לגורלם הכלכלי • יאיר קמיר, יו"ר איגוד הספרים סיפר על התחושות הקשות


ציבור הספרים בישראל נכנס גם הוא למצב חירום; כחלק מהנחיות משרד הבריאות וראש הממשלה להתמודדות עם התפשטות הנגיף, הוחלט להורות על סגירת המספרות. כתוצאה מכך, אלפי ספרים ומעצבי שיער מצאו את עצמם מובטלים בן רגע, מה שהוביל למגמה מסוכנת של ספרים העובדים מבתיהם עקב הצורך הכלכלי. יושב ראש איגוד הספרים יאיר קמיר התייחס להשפעה ההרסנית של מגפת הקורונה על ענף הספרות, וסיפר ומהם הצעדים הנדרשים בכדי להציל את העצמאים.

בפתח דבריו התייחס יאיר קמיר לראיון, ששודר קודם לכן בתוכנית 'איפה הכסף' ב-103fm, עם אוריאל קזום מביטוח לאומי, ואמר: "הוא אמר שיש קרוב ל-600,000 מבוטלים, הוא טועה ובגדול. זה 600,000 שביקשו אבטלה, מה קורה עם כל אותם עצמאים שלא ביקשו אבטלה? אנחנו נעבור את המילון וחצי מבוטלים". לטענתו, "אני משלם ביטוח לאומי כל השנים, אלפי שקלים, מעל 50 שנה. בחיים לא יצאתי לחופש, לא מגיע לי לקבל דמי אבטלה כשאני לא עובד?", והוסיף: "אנחנו שקופים, אנחנו לא נחשבים".

הוא ביקר את התנהלות הממשלה עם המשבר וטען כי "שר הכלכלה דיבר בטלוויזיה כמה פעמים ואמר שיתנו עד 6,000 שקל, בינתיים לא נותנים שום דבר. אני פונה לכל השרים וחברי הכנסת שיורידו 20% מהשכר שלהם, לא יקרה שום דבר, למשך חודש-חודשיים. אז יהיה קצת יותר כסף במשק, אולי הם יבינו את אותם האנשים שאין להם כסף למכולת".

אמנם העסקים סגורים, אך המיסים והתשלומים הקבועים ממשיכים כבשגרה. קמיר הבהיר כי הם לא יפסיקו לשלם את המיסים על אף שמובן שלא ינקטו נגדם צעדים משפטיים בעת הזו. "אנחנו לא אנשים פורעי חוק, אנחנו שומרים על החוק. לא יכול להיות שבגלל שאנחנו שומרים על החוק לא מתחשבים בנו בכלל ולא בעובדים שלנו. יש לי עובדת מעל גיל 70, היא לא יכולה לצאת לחל"ת כי לא יתנו לה שום דבר", התרעם.

בבעלותו של קמיר בית ספר לעיצוב שיער בפתח תקוה, הוא סיפר על "תלמידים שלמדו אצלי במשך 7 חודשים, אחרי 7 חודשים התחילו לעבוד ל- 3-4 חודשים. עכשיו, מה קורה איתם? לא יקבלו משכורת". הוא הוסיף ואמר: "צריך להתחשב בכול האנשים האלה, לא יכול להיות שקברניטי המדינה יושבים שם ואומרים אנחנו ננסה ונראה".

בהמשך דבריו התייחס למגמה החדשה של ספרים שעובדים באופן מחתרתי מהבית והדגיש כי זה "גרוע מאוד. אם אותה אחת חולה, היא מדביקה אותי, ולהפך. זה בדיוק כמו במספרה. זה מאוד מסוכן". הוא סיפר כי הוא "מקבל מעל ל-25 שיחות טלפון ביום, מספרים ובעלי מספרות, שאומרים לי שאם לא תהיה להם ברירה - הם יפתחו את המספרות. 'אנחנו לא מחזיקים מעמד, אין לנו כסף ללכת למכולת, קנינו הרבה דברים וחומרים לקראת פסח. שבועיים של פסח זה כמו חודשיים של עבודה רגילה - אז איך נשלם את זה?".

קמיר הבהיר כי הוא מתנגד למגמה, ואמר: "אנחנו מבקשים משר האוצר ומשר הכלכלה שידאגו לנו מידית, עכשיו. בלי שום קשר, כל עצמאי מובטל שסוגר את העסק, מכל סיבה שהיא ולא רק בגלל הקורונה, שיקבל דמי אבטלה. אנחנו תמיד מבקשים את זה אבל אף פעם לא נשמעת זעקתנו. היום אנחנו בבעיה ומבקשים 'בואו לקראתנו'". לסיום, אמר יו"ר איגוד הספרים: "אני רוצה לאחל לכל עם ישראל בריאות, ושהעסקים ימשיכו לשגשג".

 

עריכה: עופרי גליכמן

24/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איפה הכסף עם ענת דוידוב
איפה הכסף עם ענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris