אודי סגל וענת דוידוב

האם יש לבצע סגר מוחלט בערים ובשכונות שונות?

פרופ' ארנון אפק, משנה למנכ"ל בית החולים שיבא, טוען: "יש לבצע הערכת מצב מדויקת, לראות מה התחלואה באזור, ולהחליט"


פרופ' ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר ומשנה למנכ"ל בית החולים שיבא בתל השומר כיום, שוחח עם ענת דוידוב וגולן יוכפז על התפשטות נגיף קורונה בישראל. כמו כן, התייחס לגילוי המרעיש שראש הממשלה בנימין נתניהו שהה ליד חולה מאומת בקורונה, ואמר: "עצם העובדה שאדם נמצא במקום מסוים, עדיין לא אומר שהוא צריך להיכנס מיד לבידוד". בהמשך, הביע את דעתו על הטלת סגר מוחלט וסגר נקודתי, ואמר: "צריך לבצע הערכת מצב מאוד מדויקת, לראות מה באמת התחלואה באותם מקומות ומה הדרך לפעול".

נגיף קורונה ממשיך להתפשט במהירות ברחבי העולם, מאות אלפים חלו ואלפים מתו, וישראל לא חסינה מפניו. היום (ב'), מספר החולים בישראל עומד על 4,247 ומניין המתים על 15. יועצת ראש הממשלה אובחנה כחולה בנגיף וייתכן שראש הממשלה נחשף אף הוא לנגיף. פרופסור ארנון אפק אמר כי הוא "משוכנע שראש הממשלה נוקט את כלל האמצעים הנדרשים. הוא באמת מהווה דוגמה לציבור".

לדבריו, "עצם העובדה שאדם נמצא במקום מסוים, או עובר ליד מקום, זה עדיין לא אומר שהוא צריך להיכנס מיד לבידוד. צריך לדעת מה הפרטים, אי אפשר לעשות הערכה כזאת מעצם העובדה שעבר ליד אדם". עוד המשיך ואמר: "אנחנו כן מבינים את החשיבות של מילוי הוראות משרד הבריאות. אני חושב שכול אחד מאיתנו צריך להתעסק במה אנחנו עושים ואיך אנחנו מיישמים את הנחיות משרד הבריאות".

המשנה למנכ"ל בית החולים שיבא התייחס לנתוני התפרצות הנגיף בארץ ואמר: "אני מניח שאנחנו נדע יותר פרטים לקראת סוף השבוע ובתחילת שבוע הבא, כי לוקח זמן בין תחילת הצעדים לבין ההשפעה באמת על התחלואה". הוא הסביר כי "חלק גדול מהעלייה שאנחנו רואים כיום ובשבוע שעבר, נובעת למעשה מאירועי הפורים והחשיפה של האנשים אחד לשני. לצערי, בכמה מקומות גם אי הקפדה על הנחיות משרד הבריאות".

לדעתו, "כרגע ההנחיות מבוצעות בצורה יותר טובה וגם חלק מהציבורים במדינת ישראל, שאולי היה קשה להם יותר להבין בהתחלה, הבינו. אני אשמח להיות אופטימי. אני מאוד מקווה שכך יראו הדברים". מנגד, מספר החולים המאומתים במצב בינוני וקשה ממשיך לעלות בקצב. פרופ' אפק טען כי "זה צפוי", והסביר כי "המהלך הטבעי של המחלה ברוב המקרים, 85% מהמקרים, היא מחלה קלה. חלק אפילו יהיו א-סימפטומים, אנשים שלא יודעים בכלל שהם חולים".

הפרופסור המשיך והסביר כי "יש גם 15% של הכוס היותר ריקה. זה בדיוק המצב לגבי החולים שסובלים ממחלה בינונית וקשה, כרגע אנחנו רואים את העלייה בהם ולצערנו גם באנשים שנפטרים". לטענתו, במצב כזה, "חשוב מאוד להקפיד על ההוראות בגלל החולים הא-סימפטומטיים", שכן הם בלתי ניתנים לזיהוי ועלולים להדביק אנשים רבים.

"אנחנו צריכים לפעול כולנו ביחד"

בהמשך דבריו הביע את דעתו המקצועית על הטלת סגר מלא ואמר: "אני חושב שזה מסוג הדברים שנכון שישקלו אותם במשרד הבריאות, למול הנתונים שקיימים מולם. אני בטוח שגם משרד הבריאות וגם משרדי הממשלה האחרים עושים את השיקולים הנכונים עבורנו, פשוט להם יש את תמונת המצב שלנו אין תמיד. אבל, אם כולנו נקפיד ונפעל באמת לפי ההנחיות הקיימות בוודאי נוכל למנוע או לגרום לממשלה לא להזדקק לצעדים האלה".

הוא הביע את דעתו גם על הסגר נקודתי לקבוצות שלא נשמעות להנחיות ואמר "זה חלק מהצעדים שניתן לנקוט אותם, צריך לבצע הערכת מצב מאוד מדויקת, לראות מה באמת התחלואה באותם מקומות ומה הדרך לפעול. אלה בהחלט צעדים שנעשו בעולם כולו וזה אחד האמצעים שיש בידי משרד הבריאות, אני בטוח שהם יקבלו את ההחלטות הנכונות". הוא הדגיש כי "אנחנו צריכים לפעול כולנו ביחד, עם אחד, חשוב לא לטעת סטיגמה בקבוצה כזו או אחרת".

כמו כן התייחס לסוגיית הציבור החרדי שתתי-קבוצות בו תועדו לא פעם מפרות את הנחיות משרד הבריאות, וטען כי "צריך לזכור שהמגזר החרדי איננו נחשף לאמצעי התקשורת. לכן, צריך לפנות אליו באמצעים המכוונים לאותו מגזר וישנן דרכים. שמחתי לשמוע אתמול שאחד מגדולי המגזר, הרב קנייבסקי, יצא עם אמרה חד משמעית בנושא הזה - אלה הצעדים הנכונים".

 

עריכה: עופרי גליכמן

30/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ענת דוידוב
ענת דוידוב
Paris