ינון מגל ובן כספית

תמיר: "צריך לטפל מהר במגזר העסקי"

האם תוכנית הסיוע הכלכלית אכן תסייע למשק? • שלמה מעוז: "אי אפשר לעזור לכולם" • אלדד תמיר: "התוכנית הזו לא טובה לפתור את הבעיה"


שר האוצר משה כחלון הכריז אמש (ב') על פרישתו מהחיים הפוליטיים לאחר תום משבר הקורונה, זאת לאחר שהציג את תוכנית הסיוע הכלכלית החדשה לטיפול במשבר בהיקף של 80 מיליארד שקל. השר הצהיר כי הוא "מאמין שאחרי פסח המשק יחזור לתפקד בהדרגה", והבטיח: "לא ניתן למשק לקרוס". אלדד תמיר, מנכ"ל 'תמיר פישמן' והכלכלן הבכיר שלמה מעוז הביעו את דעתם על פרטי התוכנית הכלכלית ועל יעילותה.

הכלכלן הבכיר שלמה מעוז הסביר כי "יש חצי מיליון עסקים קטנים, זה המון", וכי התוכנית הכלכלית החדשה מסייעת להם "לנשום ל-3 חודשים, כי בלאו הכי הציבור כרגע לא צריך הרבה כסף. צריך רק – חשמל, מים, קצת עירייה, טלפון, טלקומוניקציה וטלוויזיה". הוא התמקד בשאלה 'מה יקרה לאחר מכן'? לדעתו, "אנחנו ניכנס בצורה מסוימת למיתון", והודה כי "אי אפשר לעזור לכולם, הם יצטרכו להמציא את עצמם מחדש".

לדעתו של מנכ"ל תמיר פישמן, אלדד תמיר, "התוכנית טובה לבן אדם הפרטי בשביל לסתום חורים, אנשים יקבלו משכורת, עסקים קטנים יקבלו קצת כסף כדי לאכול". אך בפועל, "התוכנית הזאת לא עושה שום דבר כדי לפתור את הבעיה. כל המגזר הפרטי כרגע על 0, זה אומר שנוצרים בו כל יום חורים אדירים של היעדר מזומן". לטענתו, "עוד מעט יהיה היעדר תשלומים". שלמה מעוז ציין בפניו כי "זה כבר קורה, אנשים לא משלמים שכ"ד, לא מחזרים חובות, צ'קים חוזרים, זה מתחיל להתגלגל".

לטענתו של תמיר, "צריך להפסיק להשתמש במונח 'עצמאים'" מכיוון שהמגזר הציבורי נשען על המגזר הפרטי והוא "מחזיק את הציבורי ואת העובדים. אם אני בא לפתור בעיה, אני הולך למקום שבו הבעיה הכי כואבת - המגזר הפרטי. אז פתרו את הבעיה לעובדים כי זה פופוליסטי וקל לפתור. למגזר הפרטי לא נתנו כלום, שלחו אותו לבנקים ואנחנו יודעים איך זה עובד בבנקים - זה לא יעבוד".

הכלכלן הבכיר הסביר כי "התוכנית בסך הכול מתכוונת לכבות אש", אך ביקר את ניהול המשבר וטען כי היה ניתן להשתמש בכספי הרזרבות בבנק ישראל. "יכלו לקחת מיליארד דולר מבנק ישראל, לבקש ממטוסי חיל האוויר לטוס ולהביא במיליארד האלה מיטות, מערכות נשימה, תרופות, פדים, מסכות - ואת זה הם לא עשו בזמן", אמר והדגיש: "אי אפשר לעשות שימוש פנימי כי זה יגרום לאינפלציה. זה כסף לצרכים חיצוניים, לקנות נשק לשעת מלחמה ".

"אנשים מתייאשים, מפטרים עובדים"

בהמשך דבריו, הכלכלן הבכיר מעוז הביע את דעתו על ניהול המשבר בצל הסגר החלקי, בו שוהים אזרחי המדינה בשבועיים האחרונים, וטען כי, "זו הזדמנות לעשות פרויקטים של תשתיות. נניח, הפס הרחב של האינטרנט עובד יותר באיטיות כי כולם יושבים בבית, שנים ביקשנו להרחיב את הפס הרחב לכל המדינה ולא עשו את זה. זו הזדמנות להוציא מיליארדים לכבישים, למנהרות וכו'".

תמיר ציין כי הזמן דוחק, "חברות שיש להן המון הוצאות קבועות כמו שכר דירה, חוזים ומיליון דברים ואין להן הכנסה, נוצר להן כל יום בור של עשרות מיליונים, מאות מיליונים, מיליארדי שקלים. מחר בבוקר הם כולם בפשיטות רגל. צריך עכשיו לטפל בזה, אנשים מתייאשים, מפטרים עובדים". מעוז טען כי "הסקטור העסקי הפרטי צריך עכשיו להתייעל. אחרת, אם הממשלה תגדיל את החוב ל-100% בתוצר, הריביות תעלנה לשמיים והכול יתמוטט"

בהמשך דבריו, התייחס תמיר להבדלים בין החברות במשק ואמר: "ההבדל בין החברות הגדולות לחברות הקטנות זה אולי יותר מזומנים בקופה. אבל, כל היתר? אין להם איך להתחיל בכלל". אילו הדבר היה נתון להחלטתו, "הייתי מוריד מהמגזר הציבורי ומעביר למגזר הפרטי, כי הוא לא יכול להתחיל לעבוד, אין לו כסף במנוע", אמר.

לסיום, הכלכלן הבכיר התייחס לסוגיית המגזר הציבורי, ואמר: "שום אדם בסקטור הציבורי לא יכול להשתכר יותר מראש הממשלה, לא ייתכן ששופטים מקבלים 90,000 שקל לחודש, בני גנץ מקבל פנסיה, נדמה לי, של 100,000. אף אדם לא יכול להשתכר יותר מראש הממשלה, נקודה". בן כספית ציין בפניו כי שינוי רטרואקטיבי על פנסיות, לא חוקתי ולא יעבור בבג"ץ. מעוז השיב: "להחזיק אנשים 3 חודשים בבית זה חוקי? או שזו שעת חירום או לא שעת חירום".

 

עריכה: עופרי גליכמן

31/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


האם תוכנית הסיוע תצליח להציל את העצמאים והשכירים בישראל?
האם תוכנית הסיוע תצליח להציל את העצמאים והשכירים בישראל?  |  צילום: פלאש90
Paris